Petice proti obsazení resortu školství Jihočeského kraje KSČM

IPl

/ #1500 Debakl pravice

2012-11-30 12:01

Výsledek krajských voleb 15.10.2012 :
ČSSD = 18, KSČM = 13, Jihočeši 2012 = 9, ODS = 8, KDU-ČSL = 4, TOP09+STAN = 3

Jak se rodila levicová koalice

HaNo 17.10.2012 :
Jihočeská KSČM trvá na tom, aby se na vedení Jihočeského kraje podílelo všech šest stran, které se do zastupitelstva dostaly. Komunisté to zopakovali na včerejším jednání s ČSSD. »Pozice v čele by si subjekty měly rozdělit poměrně podle zisku hlasů ve volbách,« uvedl vedoucí kandidát KSČM Petr Braný. Komunisté skončili ve volbách do Jihočeského kraje se 13 mandáty na druhém místě. Společně se sociálními demokraty (18 křesel) mohou získat nadpoloviční většinu v 55členném zastupitelstvu. »Dnes jsme se na schůzce s ČSSD bavili o programech obou stran a řekl bych, že jsme nenarazili na žádný zásadní problém,« uvedl Braný. Přesto je podle něj stále brzy na vznik koalice. Zastupitelé KSČM plánují vnitrostranickou schůzku na zítřek a domluví se na dalším postupu při vyjednávání. »Nikoho nikam netlačíme, chceme celou věc v klidu probrat. Myslíme si, že na takové dohody nelze za každou cenu spěchat,« řekl Braný. Poměrné zastoupení všech stran ve vedení kraje má podle Braného logiku. »Je to vstřícný krok směrem k voličům, kteří stranám vyslovili důvěru. Sociální demokraté uznali, že je to legitimní požadavek, ale více se k tomu zatím nevyjádřili,« uzavřel Braný.

HaNo 23.10.2012 :
Povolební jednání na jihu Čech mezi vítěznou ČSSD a zástupci trojdohody Jihočeši 2012, KDU-ČSL, TOP 09 trvalo včera jen několik minut. Lídr sociálních demokratů Jiří Zimola stále odmítá s touto frakcí jednat hromadně. Tímto krokem výrazně posílila naděje na vznik vládnoucí koalice ČSSD s KSČM. ČSSD se podle něj chce zítra odpoledne sejít na druhém kole jednání s KSČM a řešit už případné konkrétní podoby spolupráce. V případě uzavření koalice ČSSD - KSČM by jihočeští komunisté podle lídra Petra Braného chtěli funkci náměstka hejtmana a místa dvou až tří radních v jedenáctičlenném vedení kraje. Komunisté, kteří ve volbách skončili druzí, by v radě nejraději viděli poměrné zastoupení všech úspěšných stran.

HaNo 24.10.2012 :
Na jihu Čech hejtman Jiří Zimola (ČSSD) zvýšil šance KSČM poté, co odmítl jednat s trojkoalicí Jihočeši/KDU-ČSL/TOP 09 jako celkem, jen s jednotlivými členy, což zase nechtěli oni.

HaNo 10.11.2012 :
Také Jihočeský kraj povede koalice ČSSD a KSČM. Jihočeští sociální demokraté a komunisté si rozdělili 11 radních v poměru osm pro ČSSD a tři pro KSČM. Hejtmanem byl včera znovu zvolen Jiří Zimola z ČSSD, funkci vykonává již od roku 2008. Pro jeho zvolení hlasovalo 30 zastupitelů, 12 jich bylo proti a 13 se zdrželo. První náměstkyní hejtmana se stala Ivana Stráská (ČSSD), která povede resort zdravotnictví a sociální. Zastupitelé zvolili druhým náměstkem Jaromíra Slívu (ČSSD), jenž bude dohlížet na regionální rozvoj, investice a zakázky. Sociální demokraté získali kromě hejtmana a dvou náměstků další dva uvolněné radní. Starosta Veselí nad Lužnicí Jaromír Novák povede resort financí a starosta Větřní Antonín Krák dopravu. Dalšími radními za ČSSD budou náměstek českobudějovického primátora Miroslav Joch, starosta Volyně Václav Valhoda a starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka. Funkce uvolněných radních za komunisty budou zastávat starosta Horní Stropnice Václav Kučera a učitelka strakonické základní školy Vítězslava Baborová. Kučera povede resort životního prostředí, zemědělství a venkova. Baborová se bude věnovat školství a kultuře. Neuvolněným radním za KSČM bude jindřichohradecký advokát Tomeš Vytiska.

Kdo stojí za tím petičním "divadlem" zatímco absolutní většině pravicová vláda tahá poslední peníze z kapes? Není to poražená TOP09 s asistencí "demokratické" Občanské strany? Aby pravicový "protest" nabyl na síle přizvaly si k němu i děti, které rodiče na škole živí, šatí a platí za ně i to co před lety bylo zadarmo!