Petice za možnost zrušení, či omezení poplatků ČT

Zdenda

/ #38

2018-05-02 10:32

Veřejnoprávní média jsou (sině zažitým) přežikem. Ale komu chybí např. veřejnoprávní noviny?

Pokud se nějaké občanské sdružení/ skupina občanů, nebo kdokoliv rozhodne provozovat svoje vysílání, nechť si zakoupí či pronajme, nejlépe v internetové aukci s jediným kritériem- nejvyšší cena, volné vysílací pásmo, a při respektování zákonů bez jakýchkoliv dalších podmínek a povolení si vysílají,  co se jim zamane. Financování ať je jen jejich věcí (reklama, poplatky předplatitelů, příznivců) a ne těch, kteří jejich produkt (vysílání) kupovat nechtějí. 

Teď asi naštvu většinu čtenářů těchto komentářů.

Vůbec není důležitá "hodnota" vysílání, na ní se nejspíš ani dva lidé zcela neshodnou, pro každého spočívá v něčem jiném. Někdo se rád vzdělává, jiný se chce bavit, další miluje umění nebo žije sportem. Jediné spravedlivé hodnocení je zisk- ať od inzerentů (televize bez diváků reklamní čas neprodá), nebo např. předplatné (nikdo nechce platit za zmetek). 

Veřejnoprávní média jsou přežitkem z doby počátku vysílání, kdy jiná média nebyla (nesměla být). Majitel přijímače nemohl sledovat nic jiného, vázání poplatku na  vlastnictví přijímače mělo logiku. S příchodem dalších médií tento předpoklad padá, divák má mít možnost volby, co a od koho za své peníze kupuje.

Proto tvrdím:

Veřejnoprávní média jsou přežitkem.

Vymáhání výpalného za vlastnictví přijímače je nemorální mafiánská praktika.

Přílišná regulace médií snižuje jejich konkurenci a tím kvalitu.