STOP krácení dotací soukromým a církevním školám


Nepřihlášený uživatel

/ #12

2014-07-22 07:52

Prohlášení Výboru na obranu rodičovských práv 19.7.2014 (převzato: http://www.soukromeskoly.cz/aktuality/vorp.html)


VORP již delší dobu se znepokojením monitoruje situaci ohledně novely školského zákon.

Domníváme se, že současné vedení ministerstva školství postupuje s cílem omezit většinu alternativních vzdělávacích postupů i institucí, které je nabízejí, aniž by přitom dokázalo garantovat potřebnou kvalitu veřejných škol, tak aby rodiče měli možnost vždy a všude dávat své děti do škol, kde získají vzdělání a výchovu podle jejich představ a priorit. To je významným zásahem do rodičovských práv a znamená to omezení možnosti zvolit pro své dítě typ vzdělání a výchovy, který považují za vhodný.

Sníží-li se počet žáků nestátních škol, ať už z důvodu jejich krachu či kvůli zvýšení školného, které si již jejich rodiče nebudou moci dovolit, přejdou tyto děti do škol veřejných zřizovatelů. Je toto skutečným, byť nepřiznaným, zájmem ministerstva školství?

Omezení dotací soukromým a církevním školám tak nejen, že může mít likvidační dopad na řadu těchto institucí, ale může ve svých důsledcích znamenat místo úspor naopak nárůst státních výdajů - což ovšem návrh novely nijak nezohledňuje.

Podobná situace je i u tzv. lesních školek a domácího vzdělávání - oba tyto způsoby vzdělávání stojí státní rozpočet mnohem méně peněz, než klasická veřejná školská zařízení, přesto jsou jim ze strany státu neustále házeny klacky pod nohy. Jako rodiče, přející si pro sebe a své děti svobodu volby ve vzdělávání, se ptáme ministerstva školství, proč?

Důrazně vyzýváme všechny dotčené a ohrožené instituce k jednotnému postupu proti svévoli ministerstva.

Anna Brychtová, VORP
kancelar@vorp.cz