Petice proti trvalému označování - čipování psů - zatím ne občanů

Pety

#451

2013-11-24 11:52

Dobrý den,potřebovala bych poradit jak se zachovat když mne osloví policista ohledně čipu.Pejska máme malinkého vzrůstu a čipovat ho nenecháme.Už jsme s rodinou domluveni o jeho přehlášení mimo Ostravu.ALE kamarádi nám tvrdí,že nám to neprojde když budeme argumentovat tím,že je u nás pejsek pouze na návštěvě.A také tady na Dubině jdou policisté pouze po mini rasách,velkých si nevšímají.Tady z okolí několikanásobná zkušenost i osobní.Už teď mám z toho všeho velký strach.Přece kvůli tomu neprodáme našeho pejska jen aby se vyhnul námi tolik nenáviděného nuceného čipování.
Dedahad

#452 Re: DOBRÝ VEČER PETY .

2013-11-24 17:35

#451: Pety -

Závěr vyhlášky č.9 / 2012  z 24.10.2012

3. Povinnosti stanovené touto obecně závaznou vyhláškou se nevztahují na chovatele psů, jejichž psi se na území statutárního města Ostravy nezdržují trvale a zdržují se zde pouze výjimečně.

Čl. 6
Účinnost

Tato obecně závazná vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. 1. 2013.

Ing. Petr Kajnar v. r.
primátor

Ing. Dalibor Madej v. r.
náměstek primátora

NUTNO DODAT, ŽE POKUD BUDE PES MIMO OSTRAVU VÍCE NEŽ 183 DNŮ V ROCE, MĚL BY SPLNIT POŽADOVANÉ KRITERIUM. U VÁS NA DUBINĚ BUDE JEN OBČAS NA NÁVŠTĚVĚ A SVOBODNÝ POHYB OBČANŮ JE ZARUČEN LISTINOU ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD. POPLATEK ZA PSA VŠAK SAMOZŘEJMĚ MUSÍ BÝT ZAPLACEN V OBCI NOVÉHO CHOVATELE , KTERÝ VÁM HO SVĚŘUJE TŘEBA ZE ZDRAVOTNÍCH DŮVODŮ . BYLO BY DOBRÉ MÍT VŽDY U SEBE DOKLAD O ZAPLACENÍ POPLATKU ZA PSA.



Nepřihlášený uživatel

#453

2013-11-24 19:09

Dobrý den, i já řeším podobný problém jako Pety. Mám třináctiletého špice, kterého jsem už přehlásila na venkov. Těchto pejsků ale není mnoho, a je proto snadno zapamatovatelný.Nevím tudíž, jestli jsem neudělala chybu a na placení pokut nemám finanční prostředky. Poplatek za psíka je řádně zaplacen.Psík už není zdravý (prostata a zřejmě začínající epilepsie), proto ho nechci zatěžovat zbytečným čipováním.Vůbec si ale nejsem jista, jestli to vše projde. Myslím, že měšťáci budou dost nekompromisní. Tak začínám váhat, jestli nemám raději vše vrátit.Poraďte, prosím.D.
Pety

#454

2013-11-24 19:45

Moc děkuji za odpověď,trochu se mi ulevilo.Je to všechno pro mne,jako majitele pejska dost stresující.
Necipujtenas.cz

#455 Monitorujte situaci a v případě udělení likvidační pokuty za neočipování nám napište

2013-11-24 21:17

Dobrý den,

Ministerstvo vnitra České republiky monitoruje situaci v rámci obecních/městských policií a je velmi přísné na případné zneužití pravomoci úřední osoby z hlediska udělení nepatřičné pokuty, která porušuje tzv. ZÁSADU PROPORCIONALITY. Příslušníci MP jsou zaměstnanci města a ti podléhají Vaší politické reprezentaci, takže jistě víte, kdo za takový krutý krok bude odpovědný. Nenechte se zmást propagandou, která líčí čipování jako super věc, bez uvedení negativ. Nebojte se! V případě udělení likvidační pokuty ze strany MP hlavně odmítněte cokoliv podepsat a nechte vše na správní řízení. Případ bude postoupen také sdělovacím prostředkům a už vidím ty novinové titulky před volbami do obec. zast., jak současné vedení města likviduje za pejsky řádně platící (byť v jiné obci) občany. Tohle bude případ pro celostátní média a televizi jak vyšitý! Občané Vám v tomto případě pomohou také vyhlášením sbírky na takovou krutou pokutu a následně to dají zastupitelům na jednání Zastupitelstva Ostravy pěkně "sníst". Proto se nebojte a vpřed! V případě potřeby Vám zajistí právní pomoc např. kolegové z Iuridicum Remedium a další kolegové. God Bless! :)


Nepřihlášený uživatel

#456 čipování

2013-11-25 15:18

Dobrý den,taky mám trochu obavu z toho co bude od ledna,policie zase bude veledůležitá.Já mám fenky tetované na slabinách,je to vidět pokud se jim vyholí bříško.Vidím už jak se s něma budu dohadovat.Moje fenky si rozhodně nelehnou do mokra aby jim to tetování ukázaly.A já budu při mé smůle první,kterou chytnou.
R

#457 Nebojte se!!!

2013-11-25 21:31

Politika založená na strachu a nikoliv úctě, respektu, případně i jiných pozitivních emocích je tedy opravdu drsná vizitka vedení Ostravy. Pokud dojde na tyto excesy - viz příspěvek výše - všechno zdokumentujte a kontaktujte kolegy zde a z Necipujtenas.cz. Budeme se snažit pomoci. Strach, propaganda, pronásledování řádně platících občanů za svá zvířata (byť v jiných městech) a za opoziční názory, no, teda kam to dámy a pánové z vedení hodlají ještě až dovést?
Sara

#458 čípování

2013-11-28 12:25

Ano mám stejný problém a taky obavy,co bude,pokud se vyhláška o povinném čípování,nezmění v dobrovolné,a po Novém roce budu mít strach se svými pejsky vůbec vyjít ven.Mám dva jokšírky,které u mně zůstali dosti zvlaštním způsobem.Řekněme,že jsem se jich ujala,když je původní majitel hodlal vyhodit.Oba jsou přihlášení a řádně za ně platím.A o tom to je.Jsem důchodkyně,a už i těch 500.- ktere ročně platím,je docela dost.A nevím kde bych měla vzít ještě na čipy ,na ně opravdu nemám.To opravdu mám ty drobky malé kvůli pánům konšelům zanést tam,kam vlastně původně směřovali? To snad ne.A to taky není všechno.Nechci jim ty čipy dávat..Nevěřím že by jim neuškodily,a hlavně,nač potřebuji pejsci,kteří jdou ven na voditcich,a s viditelnou známkou na krku,a to i o očkováni proti vzeklině,ještě nějaký čip.Ti se ztratit nemohou...A jako naschvál,tak policie ma svou kancelař dost blízko od našeho věžáku..A je pravda,co jsem zde už jednou četla.Kontroluji,i když zatim jen zda je pes na voditku,především malé pejsky.Na velké si netroufnou..
Dedahad

#459 NEJEN PRO PEJSKAŘE

2013-12-01 08:46

*Psi nevraždí, nekradou, neznásilňují, neřídí automobily pod vlivem alkoholu ani nekšeftují s drogami, nejsou gamblery ani nepropíjejí výplaty a až na vyjímky lidem neubližují , což se opačně bohužel říci nedá ! Dokonce ani nedemonstrují, neprotestují , nelobbují, nežádají procenta, nepíší petice a nemají daňové úniky či nedoplatky ! Je také velmi mnoho psů, kteří lidem pomáhají , nejen policistům a armádě , ale i tělesně postiženým a nevidomým, hasičům , záchranářům, vyhledávají zavalené lidi a nejen v lavinách, vyhledávají drogy, výbušniny, ale i metanol, pomáhají chránit náš majetek . Hromádky s exkrementy dělají psi s čipem i bez čipu, úklid je vždy na chovateli. A jako odměnu za vykonané pak všichni psi v Ostravě dostanou elektronický čip RFID / samozřejmě na náklady chovatele a teprve po protestech našich i občanů dodatečně s příspěvkem města / jen proto, že ve městě je ...... nepořádek v evidenci psů a jejich chovatelů, resp. proto že :"nám to tak vyhovuje", že jsou lidé, kteří i na tomto chtějí vydělávat a svůj "byznys" a "procenta" si na občanech vynucují prostřednictvím vyhlášek a některých zastupitelů, pro které "SLOUŽIT HLUPÁKŮM " není žádný med ! DEMOKRACIE PO OSTRAVSKU .
Komunální volby budou nejpozději na podzim 2014 a metoda vykroužkování je účinná !!!

Pety

#460

2013-12-02 12:12

Nám jde jen o to SVOBODNĚ se ROZHODNOUT,zda svého psa budeme čipovat či nikoli.A pokud nesouhlasíme s čipováním,máme podle některých  smůlu a zaplatíme vysokou pokutu.Tak to tedy néééé!!!Tak se mnou nikdo jednat nebude.Nenechám si POŘÁD něco přikazovat.Svého psa prostě a jasně ČIPOVAT NEDÁM!!!!!

Dedahad

#461 Petržalka zastavila projekt bezplatného čipovania psov

2013-12-02 14:03

23. října 2013: Zastupitelé raději podpoří místo povinného čipování mládež a sport - http://bratislava.sme.sk/c/6980895/petrzalka-zastavila-projekt-bezplatneho-cipovania-psov.html

Více se dočtete na : http://www.necipujtenas.cz/media/#ixzz2mKH0CToY
Dedahad

#462 Re: Svého psa prostě a jasně ČIPOVAT NEDÁM!!!!!

2013-12-02 14:08

#460: Pety -

JAKO OBČAN PROTESTUJI A TAKÉ ODMÍTÁM JEDNAT V ROZPORU SE SVÝM SVĚDOMÍM A CHOVAT SE A JEDNAT PODLE TOHO, JAK SI PŘEJE, ČI SPÍŠE JAK SI VYNUCUJE ČÁST ZASTUPITELŮ MĚSTA OSTRAVY. TĚCH ZASTUPITELŮ, KTERÝM JSOU ASI ZCELA CIZÍ POJMY HUMANITA, MORÁLKA, OHLEDUPLNOST ČI SVĚDOMÍ - A TAKÉ SCHOPNOST PROKÁZAT ÚCTU STARŠÍM NEBO I TĚM, KTEŘÍ SE JIŽ NEMOHOU BRÁNIT.........PŘITOM VŠAK HLUBOCE POHRDAJÍ TĚMI SPOLUOBČANY, KTEŘÍ SI DOVOLUJÍ MÍT ODLIŠNÝ NÁZOR.

 

VÍCE VE SLOUPCI PETICE - OZNÁMENÍ , ZDA TÍMTO ČI PODOBNÝM TEXTEM OSLOVÍTE SVÉHO STAROSTU, PRIMÁTORA, POSLANCE, SENÁTORA, OMBUDSMANA, ÚSTAVNÍ SOUD, ÚOOZ ČI MÉDIA JE JEN NA VÁS !


Nepřihlášený uživatel

#464

2013-12-03 22:24

čipování by to určitě vyřešilo
Dedahad

#465 POZVÁNÍ NA ADVENTNÍ ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA MMO

2013-12-04 17:46

NA ZASEDÁNÍ MMO 11.12.2013 OD 9.00 h. NA NOVÉ RADNICI - PROKEŠOVO NÁM. JSTE VŠICHNI ZVÁNI, UVIDÍTE, USLYŠÍTE A NEJEN VÝSLEDKY HLASOVÁNÍ VYHODNOTÍTE SAMI .


KRÁSNÝ ČAS ADVENTNÍ VÁM PŘEJE
Hadaščok Petr st. - spoluautor petice

lenek

#466

2013-12-05 11:24


Výzva k občanské neposlušnosti
Když jsem se dozvěděla, že nařízením – vyhláškou města Ostravy každý občan vlastník psa musí nechat čipovat svého miláčka, můj první dojem bylo zděšení.
Proč a na základě čeho mám nechat svého psa mrzačit čipem? Vzteky jsem viděla rudě, a řekla jsem si, že ti, co to vymysleli ať se nechají očipovat a tak ať chodí několik let. A budu zvědava, jaký vliv to bude na zdraví. Určitě to není bez následků, ale kdo by spojovat nějakou nemoc s čipováním?
Další otázka byla Qui bono? V čí prospěch? V prospěch občana to určitě není, v poslední době neznám rozhodnutí našich představitelů nebo politiků, aby sloužilo k dobru lidí. Právě naopak.
Lidé, kteří mají své pejsky rádi, tak se o ně starají a pokud jim uteče, okamžitě začnou hledat svého miláčka různým způsobem.
Lidé, kteří mají psy „jen tak“, se nad ztraceným psem nepozastavují a nehledají. Nedokážu si představit, že naši policisté nebo určení úředníci budou vracet zatoulané psy lidem, kterým je to jedno a pes jim vzápětí uteče opět. To máme tolik peněz, abychom přidělávali práci úředníkům nebo policistům? A nebo že by chtěl někdo své známé a rodiny zaměstnat na úřadě?
Kde zůstal zdravý selský rozum? Že veterináři nezjistili škodlivost čipování neznamená automaticky, že neexistuje. To, že se vědecky neprokázaly škodlivé účinky čipu neznamené, že nejsou. Jsou, ale my o nich nechceme vědět.
Je lepší tvářit se, že neexistují, protože přece z čipování budou mít prospěch ti, kteří budou provádět čipování a z lidí budou tahat peníze. V současné době má obyčejný člověk hluboko do kapsy, a kvůli tomu, že někdo něco vymyslel, tak určitě proto, aby se „nabalil“. A tak se dva či více lidé domluvili, a „kamarádům“ dohodili kšefty.
Ti, kteří toho vymysleli, jednak mají peněz dost a asi nechtějí řešit jiné důležitější problémy, jednak si neumí představit zdravotní riziko. Každý zásah do živého organismu nechává stopy.
A´t Ti, kdo toto vymysleli si nechají vložit čip do těla a chodí s ním 5 let a pak si promluvíme, jaké zdravotní problémy měli. Určitě budou tvrdit, že jejich zdravotní problémy s čipem nesouvisí, ale tomu tak doopravdy? Kdo to dokáže?
Problém finanční
Staří lidé mají své pejsky už taky postarší, peněz není nazbyt a nechat svého miláčka čipovat? Vždyť ho to musí bolet. Je to zrovna tak živý organismus jako člověk. Proč nemůžeme chránit tento organismus? Proč ho musíme vystavovat bolesti, ? Vždyť i když bude pes čipován, stále bude stejně psů na ulici, protože ne všichni nechají psa čipovat, a Ti, kteří nechají psa čipovat se o něho dobře starají. T.z., že pro ty, kterým je to jedno, ti to neřeší.

Proto je lepší nechat rozhodnout o čipování majitele psů a ne strikně nařídit čipování. A myslím si ( snad naivně) že zákony mají sloužit všem lidem, ne jenom některým pro prospěch. Ale bohužel v naší republice je tomu právě naopak. Proto vyhlašuji za svou osobu občasnou neposlušnost a a kdo souhlasí s tímto názorem, nechť se připojí.

V Ostravě dne 6.12.2013 Gebauerová Lenka

P.S. Nad obecně závaznou vyhláškou, je zákon a nad zákonem Listina lidských práv a svobod. Proto kdyby došlo ke sporu, jednoznačně vyhrajeme.

Dedahad

#467 Re: DĚKUJI VÁM - NEJSME SE STEJNÝMI NÁZORY SAMI !

2013-12-05 12:37

#466: lenek -

Vážená paní,

můžete-li a pokud chcete, napište mi mail i se svojí mail adresou a já Vám zase pošlu balíček adres těch zastupitelů, kteří se pod touto odpornou vyhláškou podepsali svoji "zvednutou rukou" při hlasování 24.10.2012 ! Je možné také požádat pracovnici magistrátu, která na Váš požadavek přepošle Váš dopis ČI MAIL všem zastupitelům i starostům městských obvodů. Čím víc takových mailů naši zaměstnanci-zastupitelé a starostové dostanou, tím lépe. Budou alespoň znát názory občanů města, které dosud mnozí neznají - JEN VÍCE A ČASTĚJI - JEŠTĚ POŘÁD MOHOU SVÉ NÁZORY ZMĚNIT ! Jinak Vám moc děkuji za otevřené vyjádření Vašeho názoru, je třeba, aby si naši konšelé nemysleli, že si mohou dělat co se jim zlíbí a co jim vyhovuje, ale na občany se mnozí a často neohlížejí ! Komunální volby mohou být mnhem dřív než na podzim 2014.

Zdraví Vás Petr Had. st. spoluautor petice

http://www.necipujtenas.cz/Files/necipujtenas/stop_rfid.jpg...


Nepřihlášený uživatel

#468 čipování

2013-12-05 19:53

Dnes jsem velmi pobouřena,moje maminka šla ven se svoji 10letou,dvě kila vážící jorkšírkou.Fenka chodila vždy u nohy a nevzdálila se ani metr.Bohužel byla ve špatnou dobu na špatném místě a setkala se se starou ženou s pitbulem,který s ní smýknul a mamince fenku zabil.Samozřejmě byl bez náhubku.Maminka popadla fenku s běžela na veterinu kde ji doktor řekl,že ji pes zlomil vaz.Majitelka pitbula se samozřejmě vypařila.Mě opravdu uráží že policajti chodí a šikanují lidi s malými psy a velkých si nevšímají.Proč není evidence takových psů.Nerozlišuji plemena na bojová,ale myslím,že majitelé těchto psů by měli mít nějaké povolení jako v Německu aby je mohli chovat.Tady si je pořizují lidi, kteří si s něma zvyšují své ego.A myslím,že tito lidi budou kašlat na celé čipování.A zase to odnesou ti slušní.
R

#469 Re: čipování

2013-12-06 11:28

#468: - čipování

Dobrý den,

rád bych Vám vyjádřil soustrast v této těžké chvíli. Jsme s kolegy v duši s Vámi ...

 

Snad bych jen s dovolením pro ostatní dodal, že dlouhodobé zkušenosti ze zahraničí (viz např. Topeka http://www.necipujtenas.cz/clanky-publikace-texty/cipovani-pred-utoky-psu-neochrani-usa.aspx) z velkých i malých měst říkají: regulace, povolení, licence aj. zásahy státu, samoasprávy atd. tyto těžké situace nikdy nedokázaly vyřešit. Existují na to statistiky. Co funguje je občanská pospolitost - tedy to, aby se lidé znali, věděli, kdo je co zač, aby spolu mluvili a navštěvovali se a pořádali společné akce a pak samozřejmě vlastní dobrovolná zodpovědnost. Kolegyně vlastní toho nejroztomilejšího malého pejska na světě tzv. "Boo". Nikdy s ním ve městě nechodí na vodítku, ale má ho vždy u sebe v přenosné tašce, nosí u sebe stále minikameru, kterou aktivuje jednoduchým pohybem ruky v případě jakéhokoliv problému, má neuatále zapojené handsfree pro přivolání pomoci, nosí malou legálně drženou pistoli a navštěvuje kurz bojového umění atd. Prostě ví moc dobře, že stát a místní samospráva pouze škodí a nebo vždy příjde až pozdě nebo pouze někomu dělá problémy a jen druhé kasírují: na to jsou specialisti, to jim jde skvěle. Proto moc prosím, snažme se všichni sami u sebe a ve svém okolí zabezpečit a domluvit tak, aby k těmto tragédiím nedocházelo. V případě nebezpečí buďme společně odhodlani k přiměřené obraně. Jde to i bez státu a místních samospráv a bez vyhlášek nebo zákonů. Srdečně zdravím.

Necipujtenas.cz

#470 Pozvánka na jednání zastupitelů Ostravy: Lid versus "povinné čipování" 11.12.2013 od 09:00hod.

2013-12-06 12:29

Dedahad

#471 Re: čipování

2013-12-06 14:09

#468: - čipování

JE MI VELMI LÍTO TOHO, CO SE STALO, ROZUMÍM VAŠEMU ROZHOŘČENÍ ! URČITĚ VÍTE, ŽE ANI ČIPOVÁNÍ , ALE ANI ÚŘADY VÁM NEPOMOHOU ! SNAD ALESPOŇ RADA PRO TY PŘÍPADNĚ DALŠÍ - POKUSTE SE VYFOTIT MAJITELE PSA - VĚTŠINA MOBILŮ UŽ MÁ I FOŤÁK ! ALE VÍM, ŽE NE KAŽDÝ JE TAKTO VYBYVEN A NAVÍC SE URČITĚ NEJDŘÍVE SNAŽÍ POMOCI SVÉMU PEJSKOVI ! JE TO TEDY SPÍŠE DOPORUČENÍ PRO KOLEMJDOUCÍ. PŘILOŽENÉ FOTO JE Z 3.12. 2013 , DO HODINY OD FOCENÍ BYL PROVEDEN ÚKLID OKOLO KOŠE A DO 24 hod. BYL KOŠ VYPRÁZDNĚN - NIKOMU JSEM NEMUSEL NIC HLÁSIT, ANI SI STĚŽOVAT.

https://email.seznam.cz/imageshow/d7Iaq7rquzjh4U-DwOHYTUI_28kKsiAWJWnQfILefn7Fgc...

https://email.seznam.cz/imageshow/ornqQA8EWpzDskGjOg1VZrfA7mKfyZ3M7t_7fngIqOUAq3...

Necipujtenas.cz

#472 "Polsko: Justice-média-lid versus čipování!PL" - ANTI-čipovací verdikty správních soudů a vojvodů

2013-12-07 21:08

Krátce z obsahu článku: "Polské tištěné a on-line sdělovací prostředky pravidelně informují širokou veřejnost již řadu let o mnoha problémech/rizicích čipování. Pro většinu korektních polských publicistů neexistuje něco takového jako „super/ideální/bezchybné/neuvěřitelně-výhodné/vynucování“ implantace cizích elektronických těles do živých těl domácích zvířat (psi, kočky aj.). Spravedlivě tak vyrovnávají spolu se správními soudy, představiteli vyšších územně samosprávných celků (vojvodství), ombudsmanem, částí příslušníků policejních sborů, odborníků, vědců a díky rozumným zastupitelům napříč politickým spektrem tlak dobře zaplacené „čipovací lobby“, která chce pomocí „čipovací legislativy“ vysávat peníze z kapes daňových poplatníků, zbytečně trápit domácí mazlíčky a vlamovat se občanům do soukromí, ukrajovat jim jejich pracně vydobyté ústavní svobody bez respektu k přirozenému právu.

Níže se můžete seznámit s komentovaným výběrem některých velmi signifikantních článků a zjištění z polského mediálního, právního a politického prostředí, které by mohly inspirovat také české novináře a vůbec každého občana k tomu, aby pokládali v souvislosti s čipovacím útlakem lidí i zvířat zodpovědným politikům/odborníkům/správním i ústavním soudcům otázky tzv. na tělo, mimo „PR“ cílů/požadavků zástupců „PRO-čipovacích zájmových skupin“."

Celý článek i s odkazy na rozsudky polských správních soudů a rozhodnutí vojvodů k dispozici zde: http://www.necipujtenas.cz/fakta/legislativa/polsko-justice-media-lid-versus-cipovani-pl.aspx

http://www.necipujtenas.cz/Files/necipujtenas/pope-jan-paul-II-radom-poland-end-...

Dedahad

#473 SLEPÝ NEVIDÍ, HLUCHÝ NESLYŠÍ, ZASTUPITELÉ MĚSTA OSTRAVY ???

2013-12-08 06:54

11.12.2013 na MMO od 9.00 hod. - UVIDÍME, USLYŠÍME !

A JEN KRÁTKÁ POZNÁMKA, SNAD BY RADNÍ MOHLI ZVÁŽIT, ZDA 10 PŘÍMÝCH PŘENOSŮ ROČNĚ / INTERNET / ZE ZASEDÁNÍ MMO BY OBČANŮM NEDALO MNOHEM VÍCE, NEŽ NĚKTERÉ JINÉ "INVESTICE" .


Nepřihlášený uživatel

#474 Re: SLEPÝ NEVIDÍ, HLUCHÝ NESLYŠÍ, ZASTUPITELÉ MĚSTA OSTRAVY ???

2013-12-08 10:59

Dedahad

#475 Proč se mají v Ostravě čipovat psi ? 5.2.2013 a ORLOVÁ PRÁVĚ TEĎ !

2013-12-09 15:22

Účelem obecně závazné vyhlášky je zejména omezit počet toulavých psů na území Ostravy.

http://gidnes.cz/u/disk/nosmile1.gif...

„Trvalé označení přispěje k jejich identifikaci a ve spojení s evidencí chovatelů psů umožní jejich návra t k chovateli.

http://gidnes.cz/u/disk/kukuc.gif...

Identifikace psa a vedení evidence chovatelů vyloučí možnou záměnu, pomůže při řešení konfliktních situací a usnadní práci městské policii, včetně útulku pro opuštěná zvířata," vysvětlila mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

http://gidnes.cz/u/disk/rvoun.gif...

Čipem mají být označeni všichni nově narození psi nejpozději do svých tří měsíců. Starší se budou muset očipovat nejpozději do konce roku. Strážníci začnou s kontrolami a případným udělováním pokut majitelům neočipovaných psů od ledna 2014. „Z nové vyhlášky vyplývají pro chovatele dvě povinnosti psa označit čipem a přihlásit ho do evidence ve svém obvodě. Vyhláška platí pro všechny obvody," dodala mluvčí.

http://gidnes.cz/u/disk/smile5.gif...


http://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/mesto-bude-cipovat-psy-zdarma-20130203.html

 

ORLOVÁ 5.12.2013

http://karvinsky.denik.cz/zpravy_region/mesto-se-pta-pejskaru-zda-souhlasi-s-cipy-pro-psy-20131205.html