Petice za změnu místa a průběhu PIETNÍHO SHROMÁŽDĚNÍ 17.listopadu 2019 v 18:00 v Přerově.

ŽÁDÁME PODPORU OBČANŮ KONÁNÍ 30.VÝROČÍ LISTOPADOVÝCH UDÁLOSTÍ NA NÁM. PŘEROVSKÉHO POVSTÁNÍ - TEDY MÍSTA, KDE SE TY UDÁLOSTI SKUTEČNĚ DĚLY,  S MOŽNOSTÍ NECHAT PROMLUVIT OPRAVDOVÉ A PŘÍMÉ ÚČASTNÍKY TEHDEJŠÍCH UDÁLOSTÍ, VČETNĚ KRITIKY DNEŠNÍ VLÁDNÍ GARNITURY.

NIKOLIV TEDY NA NÁMĚSTÍ TGM S PROJEVY SOUČASNÉHO PŘEROVSKÉHO VEDENÍ RADNICE, (S PRIMÁTOREM, ČLENEM HNUTÍ ANO, V ČELE) A TAKÉ POLISTOPADOVÝM STAROSTOU PETREM DUTKEM, MIMOCHODEM BÝVALÝM ČLENEM KSČ,  KTEŘÍ NEJEN NEMAJÍ S TÍMTO VÝROČÍM NIC SPOLEČNÉHO, ALE ZÁROVEŇ OMEZUJÍ VYSTOUPENÍ A PROSLOVY TEHDEJŠÍCH PŘÍMÝCH ÚČASTNÍKŮ A ZASTUPCŮ NEVLÁDNÍCH ORGANIZACÍ.

Svoboda projevu byla hlavním výdobytkem občanů po pádu komunismu v listopadu roku 1989. Jenže oslavy třicátého výročí sametové revoluce, které se uskuteční 17. listopadu na Masarykově náměstí v Přerově, budí spíše rozpaky.

„Oslavy Dne boje za svobodu a demokracii si připomeneme 17. listopadu na Masarykově náměstí. Od půl páté odpoledne vystoupí Dechový orchestr Haná, o hodinu později začne vzpomínková akce, na které promluví první polistopadový starosta města Petr Dutko a současný primátor Petr Měřínský. Zazní česká státní hymna a nebude chybět Modlitba pro Martu, která se stala symbolem sametové revoluce.

„Měli bychom mít prostor, abychom zavzpomínali a řekli své postoje. Je to jedna z mála možností a vhodná chvíle, zvlášť pokud se jedná o oslavy třicátého výročí. Mrzí mě, že se město Přerov o tyto svátky nestará,“ vyjádřila svůj názor Kamila Svobodová z Československé obce legionářské.

Překvapena je i přerovská senátorka Jitka Seitlová.

„Sedmnáctý listopad patří především občanské společnosti a měli by mít možnost vystoupit zástupci nevládních organizací a spolků. Zakázat jim to je podle mě špatně,“ řekla s tím, že na náměstí přijde a bude chtít promluvit.

Přerovský primátor Petr Měřínský (ANO) vysvětloval svůj postoj na jednání městského zastupitelstva v pondělí.

„Chceme, aby to byla připomínka třicátého výročí boje za svobodu a demokracii, a nikoliv kritika současné vlády. Kdo chce kritizovat vládu, může jet o den dříve do Prahy a ukojit své ambice. My chceme udělat normální shromáždění, na kterém si připomeneme třicet let svobody,“ shrnul s tím, že nikomu nebrání oslavit Listopad po svém.

Zdroj: https://prerovsky.denik.cz/zpravy_region/oslavy-17-listopadu-v-prerove-budi-rozpaky-20191016.html?fbclid=IwAR1DIL8dDdVwGCUle_zqut5XAUtPsSXVyvuLHxGplh2Liwu0Yq9hJVv9fd0

Svým podpisem uděluji Ladis svůj souhlas s předáním informací, které uvádím v tomto formuláři, těm, kdo mají v této záležitosti moc.

Vaši e-mailovou adresu nebudeme veřejně zobrazovat online.