Petice proti diskriminaci psychologů při vstupu do klinické praxe

dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním

My, níže podepsaní představitelé akademické obce, psychologů z praxe a studentů oboru psychologie prostřednictvím této petice žádáme Ministerstvo zdravotnictví České republiky a Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví o zohlednění níže uvedených argumentů při projednávání návrhů připravované novely č. 96/2004 Sb. o nelékařských zdravotnických povoláních a vyjednávání o podmínkách získání odborné způsobilosti k výkonu povolání psychologa ve zdravotnictví a k výkonu povolání klinického psychologa.

V souvislosti s připravovanou novelou zákona č. 96/2004 Sb. o nelékařských zdravotnických povoláních probíhá v současné době na Ministerstvu zdravotnictví vyjednávání o podmínkách získání odborné způsobilosti k výkonu povolání psychologa ve zdravotnictví a k výkonu povolání klinického psychologa. V návrhu zákona se objevují podmínky vstupu do předatestační přípravy založené pouze na formě studia. V posledním roce přestali být do specializační přípravy v oboru klinická psychologie přijímáni žadatelé, kteří v rámci svého studia absolvovali bakalářský stupeň svého studia ve dvouoborové podobě.

My, níže podepsaní požadujeme stanovení transparentních kritérií pro přijetí absolventů psychologie do specializační přípravy v oboru klinická psychologie. Žádáme, aby byla vytvořena taková kritéria, která budou odpovídat aktuální situaci ve vysokoškolském vzdělávání, tedy kritéria vystavěná na zhodnocení kvality odborné způsobilosti prostřednictvím ověření kompetencí, znalostí a dovedností, nikoliv kritéria vystavěná na formálních aspektech studia (jakými jsou počet absolvovaných kreditů, jednooborovost vs. dvouoborovost, případně prezenční versus kombinovaná forma studia).

Prostřednictvím této petice usilujeme o věcnou debatu o výše zmíněných kritériích pro přijímání absolventů studia psychologie do specializační přípravy k získání odborné způsobilosti k výkonu povolání psychologa ve zdravotnictví a k výkonu povolání klinického psychologa. Věříme, že tyto požadavky budou důsledně projednávány a brány v potaz.

Předem děkujeme.

Za petiční výbor:

doc. Mgr. Lenka Lacinová, Ph.D., Štěpánská 8, 602 00 Brno

Mgr. Zuzana Masopustová, Ph.D., Nejedlého 16, 638 00 Brno

Mgr. Zuzana Masopustová, Ph.D.    Kontaktujte autora petice

Svým podpisem uděluji Mgr. Zuzana Masopustová, Ph.D. svůj souhlas s předáním informací, které uvádím v tomto formuláři, těm, kdo mají v této záležitosti moc.

Vaši e-mailovou adresu nebudeme veřejně zobrazovat online.