Petice za zákaz kouření v restauracích

Quoted post

Vendis

#10 Nekuřáci v Česku umírají kvůli kuřákům. Tři tisíce lidí ročně

2012-12-19 00:26

http://www.novinky.cz/domaci/285928-nekuraci-v-cesku-umiraji-kvuli-kurakum-tri-tisice-lidi-rocne.html

Nekuřáci v Česku umírají kvůli kuřákům. Tři tisíce lidí ročně

V Česku jsou v současnosti téměř tři milióny kuřáků. Na následky kouření ročně zemře 18 000 lidí, z nich zhruba tři tisíce jsou nekuřáci, u nichž k onemocnění přispěl pobyt v zakouřeném prostředí.

Z 27 členských zemí Evropské unie je podíl kuřáků v české populaci dvanáctý nejvyšší.

Kouření je hlavním rizikovým faktorem pro onemocnění rakovinou hlavy a krku.

„Hranice pro vznik obtíží je v průměru 250 tisíc vykouřených cigaret,“ řekla ředitelka České koalice proti tabáku Jarmila Greplová. To je asi třicet let kouření jedné krabičky denně. Český kuřák vykouří podle aktuálního průzkumu Eurobarometru denně více než 14 cigaret.

„Kuřáci mají přibližně desetkrát větší riziko vzniku rakoviny hlavy a krku než nekuřáci,“ uvedl docent Jan Klozar z pražské FN Motol s tím, že ročně je v ČR nově zjištěno asi 1150 případů rakoviny hlavy a krku, 650 lidí na ni zemře.

Odpovědi

m_c_k

#13 Re: Nekuřáci v Česku umírají kvůli kuřákům. Tři tisíce lidí ročně

2012-12-19 06:06:27

#10: Vendis - Nekuřáci v Česku umírají kvůli kuřákům. Tři tisíce lidí ročně

Asi se budete divit, ale všechny tyto věci jsem četl. Čekal jsem Vaši argumentaci, ne okopírovaná fakta. Přesto děkuji...

Blackjabel

#19 Re: Nekuřáci v Česku umírají kvůli kuřákům. Tři tisíce lidí ročně

2012-12-19 11:35:59

#10: Vendis - Nekuřáci v Česku umírají kvůli kuřákům. Tři tisíce lidí ročně

Nekuřáci neumírají kvůli kuřákům, ale kvůli sobě. Nikdo je nenutí navštěvovat restaurace s povoleným kouřením. Chtěl bych se s Vámi podělit o dvě věci. Tou první je, že v zásadě souhlasím se všemi Vašimi průzkumy a názory, že pasivní kouření je škodlivé a může být akcelerátorem vzniku rakovinového bujení.

Avšak tou druhou, pro mě důležitější věcí, je ta, že si lidé u nás před dvaceti lety vydobyli demokracii. A to bych rád rozvedl. Z pohledu zákazníka má každý právo volby, zda bude navštěvovat kuřácké restaurace či nikoliv. Pokud je pasivní kouření tak škodlivé a podvědomí o této věci je, stejně tak jako aktivistů projících proti tomu, nerozumím, proč kuřácké podniky stále navštěvují i nekuřáci.

Musíme brát v potaz ale i opomíjené názory restauratérů, kteří mají také svou svobodu. Musí mít právo rozhodnout o tom, zda je jejich restaurace kuřácká či nikoliv. Nelze přeci plošně zakázat soukromníkům, jak svůj podnik provozovat a s jakými pravidly. To potom nabouráváme svobodu jejich volby a vracíme se někam, kde jsme kdysi být nechtěli.

Zákaz kouření? Ano - co se týče veřejných institucí a objektů, majetků, které spravuje a patří státu. Ne - v restauracích, které jsou svobodnými podnikatelskými organizacemi, o jejich provozování rozhoduje majitel se svobodnou vůlí a možnostmi.