Petice za zákaz kouření v restauracích

Blackjabel

/ #19 Re: Nekuřáci v Česku umírají kvůli kuřákům. Tři tisíce lidí ročně

2012-12-19 11:35

#10: Vendis - Nekuřáci v Česku umírají kvůli kuřákům. Tři tisíce lidí ročně

Nekuřáci neumírají kvůli kuřákům, ale kvůli sobě. Nikdo je nenutí navštěvovat restaurace s povoleným kouřením. Chtěl bych se s Vámi podělit o dvě věci. Tou první je, že v zásadě souhlasím se všemi Vašimi průzkumy a názory, že pasivní kouření je škodlivé a může být akcelerátorem vzniku rakovinového bujení.

Avšak tou druhou, pro mě důležitější věcí, je ta, že si lidé u nás před dvaceti lety vydobyli demokracii. A to bych rád rozvedl. Z pohledu zákazníka má každý právo volby, zda bude navštěvovat kuřácké restaurace či nikoliv. Pokud je pasivní kouření tak škodlivé a podvědomí o této věci je, stejně tak jako aktivistů projících proti tomu, nerozumím, proč kuřácké podniky stále navštěvují i nekuřáci.

Musíme brát v potaz ale i opomíjené názory restauratérů, kteří mají také svou svobodu. Musí mít právo rozhodnout o tom, zda je jejich restaurace kuřácká či nikoliv. Nelze přeci plošně zakázat soukromníkům, jak svůj podnik provozovat a s jakými pravidly. To potom nabouráváme svobodu jejich volby a vracíme se někam, kde jsme kdysi být nechtěli.

Zákaz kouření? Ano - co se týče veřejných institucí a objektů, majetků, které spravuje a patří státu. Ne - v restauracích, které jsou svobodnými podnikatelskými organizacemi, o jejich provozování rozhoduje majitel se svobodnou vůlí a možnostmi.