Vláda Petra Nečase je nejhorší vládou od r. 1950

Quoted post

Zdenek R

#161 Zneužívání obav, ničení sociálního státu - pryč s takovou vládou

2012-09-23 17:15

Můžeme diskutovat, zda poválečný protektorát, tenkrát v režii Sovětského svazu - jak lze naši situaci v 50. letech označit - lze vůbec srovnávat se současnou, nikomu se neodpovídající vládní garniturou. Bylo po válce a stali jsme se obětí S
talinových geopolitických cílů. Přesto bylo snahou tehdejší vlády vyrovnávat sociální rozdíly. Byli jsme v roce 1948 v lepší výchozí hospodářské situaci než většina okolních zemí a přesto se u nás velmi dlouho držel přídělový systém, až do měny v roce 1953. Státní rozdělování však zajišťovalo životní minimum – sice ne všem a ne bez rozdílu, političtí oponenti neměli ani na to nárok, nicméně zde o jakousi sociální spravedlnost šlo. Vnímejme že trh - tehdy černý trh - byl již od války místem zcela amorálních zisků a že bylo zcela legitimní přijímat opatření na jeho omezení. Bylo to také období politických vražd, zastrašování zemědělských producentů a likvidace skupin byť jen teoreticky schopných nějakého odporu, jako byli nejenom veteráni 2. sv války, ale například i duchovní. Šlo o pokračování války a nikdo nevěděl, zda studená válka nepřeroste v nový světový konflikt.
Dnešní vláda je nejhorší proto, že ač nepracuje v období studené války a ač není řízena poradci cizí mocnosti, přesto pracuje proti většině svých občanů. Zcela nekompetentní škrty ve státním rozpočtu, zvyšování nepřímých daní pro nízko a středně příjmové skupiny a naopak snižování daní vysokopříjmovým horním deseti tisícům vedou ke snižování naší koupěschopnosti. Sekundárně tak dochází i ke zvyšování nezaměstnanosti (protože si lidé nemohou dovolit kupovat „zbytné“ věci, mnoho dodavatelů služeb a prodejců ztrácí práci), dochází tak ke zvyšování počtu výplat podpor v nezaměstnanosti, ke snižování výběrů v systémech zdravotního a sociálního pojištění a tím k dalšímu zvyšování deficitu státních financí. Tedy výsledek je zcela jiný, než jakého chce Nečasova vláda deklarativně dosáhnout.
Naše vláda je nejhorší i proto, že podobně jako například pravicová vláda ve Velké Británii zneužívá paniku z deficitů a straší situací v Řecku, čímž nám všem ničí náš veskrze skromný a úsporný sociální stát. Bohužel úspěšně - proto je pro nás, co zde žijeme, skutečně nejhorší vládou moderních dějin.

Odpovědi

Občan

#162 Re: Zneužívání obav, ničení sociálního státu - pryč s takovou vládou

2012-09-23 17:20:41