Křesťané proti zákonu o církevním majetku

Quoted post

Honza H.

#2 Nesouhlasím

2012-08-15 01:52

Rozuměl bych, kdyby šlo o prohlášení dovnitř církví („zříci se alespoň části zabaveného majetku“). Považuji však za velmi špatné vyzývat politiky k neschválení zákona: Vždyť tím jsou vyzýváni k posvěcení komunistických zločinů!
Mám za to, že zákon je dobrý a může být požehnáním pro naši zemi: Z občanského hlediska (i z hlediska spravedlnosti) je přece dobré napravit křivdy minulosti. Je správné, když spravedlnost není pošlapána.

Odpovědi

Johnny

#3 Re: Nesouhlasím

2012-08-15 08:31:01

#2: Honza H. - Nesouhlasím

Souhlasím s Honzou. Poměrně unikátní projekt, ke kteréme se připojili evangelíci i židovská obec je torpédován lidmi, kteří snad chtějí (básnicky řečeno) nadbíhat blábolení lidí jako pí Lenka Procházková. (sorry za vtípek). Navíc - etatismus. Státe, starej se. Majetek církev vlastnila v dobách, kdy prý byla v jiném společenském postavení. Ano, byla. Pak vše převzal stát. Jenže je krize a nelze vyloučit, že nás čeká "ekonomicky ztracená generace"(kéž by tomu tak nebylo). A stát prostě bude penězovody škrtit a "občane starej se". Já trochu vidím do "charity" a tuším, o čem mluvím. Stát se asi bude snažit zbavit břemena placení duchovních. Existují různé názory, jak jsou restituce "neideální", či dokonce špatné, ale v současnosti jsou patrně nejmenším možným zlem. Výzva k odmítnutí přijetí restitucí ze strany zákonodárných orgánů, je s prominutím, chucpe. To je nadbíhání úzké skupině už ani antiklerikálů (to by se jednalo jen o katolickou církev), ale v podstatě militatních antireligiozních skupin, které prostě chtějí, aby církve, náboženské společnosti, židovské obce atd. byly, coby "škodlivý element" vystrčeny totálně na okraj společnosti. Sebereme vám majetek a budete rádi, že vám vůbec dovolíme "užívat kostely k bohoslužbám." Prostě - pozdní vítězství Zdeňka Nejedlého.

(i někteří soudruzi říkali, že církevní školy měly vysokou úroveň, že "sestřičky" se v nemocnicích staraly lépe než světský personál")...

Johnny

J8

#4 Re: Nesouhlasím

2012-08-15 08:31:45

#2: Honza H. - Nesouhlasím

Svědčí to o téměř žádné diskusi ohledně tohoto zákona s veřejností a i církvemi, bylo to "upečeno" jen s vybranými

preláty a zrovna tak bez veřejné diskuse.......zákon není dobrý, srovnejte si ho s "restitucemi zemědělců".


Nepřihlášený uživatel

#18 Re: Nesouhlasím

2012-08-15 19:24:21

#2: Honza H. - Nesouhlasím

Vám se zdá správné, aby se církvi ( která se prostřednictvím Křesťanské lidové strany v Národní frontě podílela na komunistické moci, mohla za komunismu vyučovat a byla státem finančně podporována) darovaly majetky, které od doby Josefa II. měla pouze ve své správě a nikoli ve svém vlastnictví? A nevadí Vám, že skutečným obětem komunismu, které trpěly v lágrech, se nic vracet nebude a naopak právě tyto oběti budou kolaborující církvi ještě splácet dluhy? Tomu říkáte, že spravedlnost není pošlapána?

Iskander

#38 Re: Nesouhlasím

2012-08-20 01:46:47

#2: Honza H. - Nesouhlasím

Komunistickými zločiny myslíte reformy Josefa II., 1. pozemkovou reformu v režii TGM-Švehla a 2. pozemkovou reformu v letech 1946-1947??? Komunistický režim protiprávně sebral církvi cca. 3 500 hektarů půdy. Veškerý majetek, o který církev přišla byl vzat rozhodnutím demokraticky zvolených vlád (myslím ty pozemkové reformy) a nebo osvíceneckou vládou, která tušila jak nebezpečné je, aby organizovaná církev měla tak obrovskou ekonomickou moc (Josef II.). A ptám se vás - kdy budou napraveny křivdy spáchané na soukromých zemědělcích, kterým komunistický režim skutečně vzal jejich majetek a půdu zločinnou cestou? Velká část zemědělců dodnes nedostala zpět ani ar své půdy, ale církev teď dostane obrovský majetek.


Nepřihlášený uživatel

#49 Re: Nesouhlasím

2012-08-26 19:28:27