Uzavření škol do konce školního roku

Quoted post

D

#119

2020-04-10 13:52

(Předem se omlouvám za délku a děkuji hrdinům za přečtení)

Mno, mně jakožto maturantovi není moc jasné, jak to bude. Dejme tomu, že by ministerstvo neustoupilo a my bychom šli do školy v půlce května (což už tak není oproti minulým ročníkům moc fér, protože ti skončili někdy koncem dubna, a pak měli třeba volno, za nějaký čas maturitu, hotovo a v červnu už měli dávno po všem - tak nějak to bylo aspoň na naší škole), budem chodit do školy, kde učitelé budou chtít douzavírat známky a nahrnou na nás testy. Toto se bude dít 2-3 týdny, a pak hned maturita. Ministr Plaga v dopise školám s informacemi o dalším postupu píše, že ředitel může vyhlásit až 5 dní volna, v rámci svatého týdne...ano "může" a "až" to jsou dvě slova, která mohou působit rozdíly. Tím chci říct, že to jak v některých komentářích na nás někteří jedinci útočí, že budeme mít maturitu "zadarmo", by se rychle obrátilo a většina maturantů by se začala bouřit, že naopak pro ně byly podmínky znevýhodněné. Takže tak.

Teď pojďme ke zmiňovaným rouškám. Myslím, že by bylo vhodné,ba i žádoucí, aby ministerstvo sdělilo, jak si to představuje. Přece každý by chtěl vědět a myslím si ,že má na to i právo vědět, jak chce stát nakládat s jeho zdravím. Jak říká spousta předešlých komentářů, největší potíž je v tom, že aby nám stát zajistil tolik roušek, je zřejmě nerealizovatelné(o dost větší problém je i jejich bezpečná výměna/likvidace), pak také výdrž žáků i učitelů v rouškách v "letních" měsících, měření teplot před vstupem, věk a zdravotní stav u některých učitelů, případně i oslabených žáků, stravování během dne, dezinfekce prostor,..., a zejména pak to, že mnoho žáků bydlí v jedné domácnosti s nemocnými rodičemi i prarodičemi...neodporuje to trochu vyjádření ministra Hamáčka, které bych parafrázoval jako: "Když budeme chodit ven, může se stát, že někoho nakazíme, on pak umře a nám to bude do konce života líto." A přece kdyby to byl člen rodiny, tak si myslím,to že si to bude člověk dávat za vinu ještě nespočetněkrát víc...Kolik lidí by chtělo žít s vědomím, že v podstatě někoho zabili? Ano, může to znít drsně, ale nevím, jak jinak bych to měl vyjádřit...

Jakožto maturant, se ještě jednou vrátím ke zkouškám. Jak už tady někdo psal, praktická maturita v cca 30°C a rouškách nějakých pět hodin v kuse? Nevím, nevím, zvládnout se to asi dá, ale nebylo by to úplně komfortní. 

Dovolte mi ještě posledních pár argumentů. Co když bude ve škole někdo nakažený? Škola se zavře na 14 dní? Jak to potom bude? Nebylo by to nefér vůči školám, ve kterých by nikdo nakažený nebyl a jelo by se tam dál? Co když se nakazím těsně před maturitou a budu muset být několik týdnů v karanténě? Budu muset dělat opravné zkoušky v září, nebo mi to dají úředně, nebo je jiná možnost? Ať tak, či tak, nebude to fér vůči ostatním.

Myslím, že se v tomto ministerstvo mělo soustředit hlavně na maturity, závěrečné zkoušky a přijímací zkoušky, kde by se alespoň trochu dalo omezit větší shromažďování osob a tyto zkoušky by byly hotovy a ostatním prostě ukončit školní rok. Jak se říká, vlk by se nažral a koza by zůstala celá. Navíc tato nejistota a u zmíněných zkoušek absence alespoň nějakých předběžných termínů rozhodně nikomu nepřidává. Ale proč to dělat "jednoduše" když to jde složitě.

Toto je názor mě, jako jednoho ze studentů.

Děkuji za přečtení a přeji hezké Velikonoce

Odpovědi

Marie

#143 Re:

2020-04-11 06:11:22

#119: D -  

Už za Vaši krásnou češtinu a perfektní zpracování úvahy, bych Vám dala výbornou z českého jazyka. Přeji Vám hodně zdraví a zdaru.




Placená propagace

Tuto petici nabídneme 3000 lidí.

Zjistit více...