Petice PRO ZACHOVÁNÍ Okřídleného lva na pražském Klárově

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#61 Re:

2014-10-14 22:08

#6: -  

 Ti, kdo se ozývají proti pomníku, nejsou vždycky jen nepřátelé. Někdo má důvody pouze architektonické, výtvarné, to je nutné rozlišovat. Je ovšem pravda, že svatý Václav v době svého vzniku taky leckomu z architektů vadil... Škoda, že se neudělala předem veřejná anketa a veřejná diskuse.... Jenže teĎ, když čtu, kolika lidem, jejichž památce je pomník určen, se taky líbí, už je pozdě. Proto podepisuji. Ne z důvodu estetického nadšení, nechci urážet city těch, kdo se o nás zasloužili. Jana Červenková 

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#66 Re: Re:

2014-10-14 23:18:50

#61: - Re:  

 Možná není na škodu si připomenout, co a jak tvůrce pomníku sdělil, tedy proč zvolil takovouto podobu, ,,soklu". Šlo mu též o stilistické napodobení části konstrukce, resp. trupu a provedení povrchu letounu.

A rovněž dobře podle mého názoru zvolil i lva. A ty nápisy jsou též jasné a patřičné.

...jako projev úcty a uznání těm, kteří si to skutečně zasloužili, ale i jako memento! Téměř v ,,srdci“ státní moci. Hrad, vláda, senát, parlament v jeho okolí, to samo o sobě je více než symbolické. Lva máme ve znaku a lze si tam najít i z Nerudových Písní kosmických: ,,Jak lvové bijem o mříže…ONI totiž skutečně o ně bili. Za VLAST a SVOBODU. Mnozí z nich za cenu nejvyšší. A jak se jim pak ,,ta vlast“, na generace pro změnu infikovaná rudým morem, za to odvděčila, to je také známo. Proto i to MEMENTO!

To, jak se komu toto dílo zdá estetické, či kompozičně správné, to je záležitostí vnímání a právo názoru každého člověka. Já pomník vnímám jako celek a považuji je za více  než vhodný ve všech směrech.