Omluva za Tibet 2014

Quoted post

Aleš

#935 Re: Pro: i.borg@c******.cz

2014-05-02 16:22

#927: Jan Maška - Pro: i.borg@c******.cz

Tibet je pravděpodobně světově nejznámější případ dlouhodobé svévolné okupace.

 

V tomto s Vámi nemohu souhlasit. Příkladem je území dnešní USA, zde se okupuje území "slabší" strany původních obyvatel, kteří byly silou téměř vyhubeni a nuceni ustoupit tlaku silnějšího a územně omezeni do tzv. rezervací s omezeným pohybem (aby byli více pod dohledem). Tato okupace trvá mnohem déle než v Tibetu. Teď mi určitě řeknete, že je to úplně jiný příklad, ale význam slova okupace je jednoznačný.

 

Dalo by se klasifikovat jako shoda okolností že podporu porušování lidských práv vyjádřil p. Zaorálek právě v této souvislosti.

 

Pokud vím, tak p. Zaorálek nevyjádřil podporu porušování lidských práv, ale podporu jednotného postoje ČR na jednoznačnost hranic ćínského území. Neudělal nic jiného než to, co před ním dělali všichni ostatní. Sám představený Tibetu hlásal, že nechce, aby byl Tibet samostatný stát, ale federace v rámci Číny. Pak by to bylo obdobné, jako např. u Texasu v rámci USA. Co je tedy v rozporu s tím co udělal Zaorálek s tímto dlouhodobým postojem celé ČR (dříve např. Nečas - premiér pravicové vlády)?

Odpovědi

Jan Maška
Autor této petice

#937 Re: Re: Pro: i.borg@c******.cz

2014-05-02 17:09:02

#935: Aleš - Re: Pro: i.borg@c******.cz

Zabralo by mnoho odstavců popsat rozdíly mezi postavením současných domorodých kmenů v USA a tím jak je zacházeno s tibeťany. Už z tohoto hlediska jsou tyto příměry neslučitelné. Celý svět například uznává že v případě zabírání severní ameriky se stalo domorodým kmenům obrovské příkoří - a nejvíc si to uvědomují sami američané. Myslím že je asi zbytečné ptát se po čínských muzeích tibetské kultury či vládou sponzorovaných organizacích které by napomáhaly udržení a rozvoji tibetského národa.

Co se Vašeho druhého argumentu týče, to je častá interpretace (možná bych měl spíš říci dezinterpretace) toho co dalajláma řekl. Skutečnost je nepoměrně složitější než prosté "osamostatnit či neosamostatnit", a není v lidských silách objektivně analyzovat a popsat takovéto hypotetické situace.

Je škoda že namísto zamyšlení se o tom co jsem napsal, si vybíráte a citujete z kontextu vytržené věty a sugestivními otázkami se snažíte dokázat že máte pravdu Vy. Budiž Vám to tedy přáno, mějte svůj názor - ten Vám nikdo zakazovat nemůže a ani nechce.

S pozdravem a přáním hezkého víkendu,

J.M.