Omluva za Tibet 2014

Kontaktujte autora petice

Téma diskuze bylo automaticky vytvořeno Omluva za Tibet 2014


Nepřihlášený uživatel

#926

2014-05-02 14:03

Považoval jsem p. Zaorálka za jednoho z lepších až sympatických socanů. O to víc mne, člena TID, zklamalo, jak hluboko v Pekingu hlavu sklonil. Jestli začneme čínským komoušům ustupovat jako se ustupovalo kdysi Hitlerovcům v Mnichově tak víme kam to vede. Jo a taky jsem v mládí zažil výlet spojenců jistýho Brežněva do Prahy...
Jan Maška
Autor této petice

#927 Pro: i.borg@c******.cz

2014-05-02 14:21

Dostal jsem zprávu na kterou jsem se pokusil, jak je mým zvykem, odpovědět. Bohužel se mi mail vrátil zpátky jako nedoručitelný, tak odpovídám zde.

Cituji původní zprávu:
"Petice je vyrazem postoje užitečnych idiotů americké imperiální politiky, když se jí nepodařilo vyvoláním povstání odjakživa lupičskych Khampů zajistit proamerickou "nezávislost" s raketami v tak strategickych horách. na rozdíl od Vás jsem tam byl."

Moje odpověď:

Dobrý den,

Nejprve bych chtěl poděkovat za Vaši zprávu. Obecně řečeno, je vždycky potřeba projevit názor, ať už je ten názor souhlasný či nesouhlasný. Mlčení většiny nikdy k ničemu nevedlo - jedině k neuspokojivé politické, hospodářské i morální situaci jakou dnes máme v ČR.

To že se petice, kterou jsem sepsal, zmiňuje právě o Tibetu, je dané několika faktory: zaprvé, ministr Zaorálek se svých činů a prohlášení dopustil právě v souvislosti s Tibetem. Zadruhé, Tibet je pravděpodobně světově nejznámější případ dlouhodobé svévolné okupace. Dalo by se klasifikovat jako shoda okolností že podporu porušování lidských práv vyjádřil p. Zaorálek právě v této souvislosti.

Je to o principu. Z mého hlediska je nepodstatné zdali se jedná o Tibet či jinou konkrétní zemi. Mé osobní stanovisko je principiální: Svoboda a právo na identitu jsou základními potřebami každého jednotlivce i národa, a měly by být za všech okolností respektovány. Couvnout z této pozice, ať už ze strachu či kvůli vidině budoucího zisku znamená zaprodat podstatu lidskosti. To je ten pro mne zásadní důvod pro který jsem petici zahájil.

Proto se také nemohu účastnit tolik populárních diskusí na hypotetická témata "jestli by bylo Tibetu lépe mimo Čínu nebo ne" a podobně. Na takové diskuse nejsem vybaven znalostmi a dostatečnou dávkou prorockých schopností. Jedná se mi o princip, a ten není hypotetický.

S pozdravem,
J.M.

Nepřihlášený uživatel

#928

2014-05-02 14:29

Stydím se za svého ministra, co se zaprodává a ještě veřejně lže!! Hlas jedince nevyjadřuje názor většinové společnosti.

Nepřihlášený uživatel

#929

2014-05-02 14:40

Děkuji za tuto petici! Doufám, že sivšichni uvědomí, kam současná vláda naši zemi vede. Prohlášení ministra Zaorálka považuji za totální ostudu. Děkuji, že jsem mohla díky vám vyjádřit svůj nesouhlas!

Nepřihlášený uživatel

#930 Re:

2014-05-02 15:05

#929: -

Zaorálek řekl jen přesně to, co před ním např. Nečas a další...je to pořád stejná filosofie našich vlád vůči Tibetu a Číně, tak se tady rychle uklidněte

Likir

#931 Re: Re: Re: Re: Re: Historie Tibetu

2014-05-02 15:10

#899: - Re: Re: Re: Re: Historie Tibetu 

 No to jste mne zase rozesmál,tak dlouho jsem se nepobavil.Vy opravdu nic nechápete,je zbytečné Vám cokoliv sdělovat,Vy budete neustále omílat,to co jste se kdesi naučil a co pokládáte za svatou pravdu pravdoucí.Z Vás by měli soudruzi z KS Číny oprabdu velikánskou radost,jakou jim zde děláte ochotnou propagandistickou službu.Tady ale zas tolik lidí neoblbnete,to spíš navštivte novinky a blesk,tam Vám budou v diskusích přitakávat.Je mi Vás opravdu líto.


Nepřihlášený uživatel

#932

2014-05-02 15:40

Nikdy mě nenapadlo, že bych něco takového musela podepisovat...v tomto státu, který sám zažil okupaci.....

Nepřihlášený uživatel

#933

2014-05-02 16:00

Stydím se za postoj pana Zaorálka a celému Tibetu se alespoň takto omlouvám; Zásadně nesouhlasím s upřednostňováním ekonomických zájmů před respektováním či dodržováním lidských práv a svobod, ať už jde o Tibet, Ukrajinu či kterýkoliv jiný stát, území.
Aleš

#934 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Historie Tibetu

2014-05-02 16:13

#931: Likir - Re: Re: Re: Re: Re: Historie Tibetu

a Vy jste zase rozesmál mne, narozdíl od Vašeho tlachání to jeho dává smysl.

Aleš

#935 Re: Pro: i.borg@c******.cz

2014-05-02 16:22

#927: Jan Maška - Pro: i.borg@c******.cz

Tibet je pravděpodobně světově nejznámější případ dlouhodobé svévolné okupace.

 

V tomto s Vámi nemohu souhlasit. Příkladem je území dnešní USA, zde se okupuje území "slabší" strany původních obyvatel, kteří byly silou téměř vyhubeni a nuceni ustoupit tlaku silnějšího a územně omezeni do tzv. rezervací s omezeným pohybem (aby byli více pod dohledem). Tato okupace trvá mnohem déle než v Tibetu. Teď mi určitě řeknete, že je to úplně jiný příklad, ale význam slova okupace je jednoznačný.

 

Dalo by se klasifikovat jako shoda okolností že podporu porušování lidských práv vyjádřil p. Zaorálek právě v této souvislosti.

 

Pokud vím, tak p. Zaorálek nevyjádřil podporu porušování lidských práv, ale podporu jednotného postoje ČR na jednoznačnost hranic ćínského území. Neudělal nic jiného než to, co před ním dělali všichni ostatní. Sám představený Tibetu hlásal, že nechce, aby byl Tibet samostatný stát, ale federace v rámci Číny. Pak by to bylo obdobné, jako např. u Texasu v rámci USA. Co je tedy v rozporu s tím co udělal Zaorálek s tímto dlouhodobým postojem celé ČR (dříve např. Nečas - premiér pravicové vlády)?


Nepřihlášený uživatel

#936

2014-05-02 16:51

Je to ostuda. Václav Havel by se musel obracet v hrobě . Za jidášský groš prodávat lidskou svobodu je hanebné . A navíc zrovna Číně .To si tedy vybíráme solidní partnery . Co umějí? Pokud u nich nemají své filiálky západní firmy, které si hlídají kvalitu , tak vyrábějí jenom šmejdy. Nejen, že nerespektují lidská práva , ale ani vlastnická. Umějí jen kopírovat a krást patenty.Korupce u nich jen kvete.
Jan Maška
Autor této petice

#937 Re: Re: Pro: i.borg@c******.cz

2014-05-02 17:09

#935: Aleš - Re: Pro: i.borg@c******.cz

Zabralo by mnoho odstavců popsat rozdíly mezi postavením současných domorodých kmenů v USA a tím jak je zacházeno s tibeťany. Už z tohoto hlediska jsou tyto příměry neslučitelné. Celý svět například uznává že v případě zabírání severní ameriky se stalo domorodým kmenům obrovské příkoří - a nejvíc si to uvědomují sami američané. Myslím že je asi zbytečné ptát se po čínských muzeích tibetské kultury či vládou sponzorovaných organizacích které by napomáhaly udržení a rozvoji tibetského národa.

Co se Vašeho druhého argumentu týče, to je častá interpretace (možná bych měl spíš říci dezinterpretace) toho co dalajláma řekl. Skutečnost je nepoměrně složitější než prosté "osamostatnit či neosamostatnit", a není v lidských silách objektivně analyzovat a popsat takovéto hypotetické situace.

Je škoda že namísto zamyšlení se o tom co jsem napsal, si vybíráte a citujete z kontextu vytržené věty a sugestivními otázkami se snažíte dokázat že máte pravdu Vy. Budiž Vám to tedy přáno, mějte svůj názor - ten Vám nikdo zakazovat nemůže a ani nechce.

S pozdravem a přáním hezkého víkendu,

J.M.

Patrik K.

#938 Re:

2014-05-02 17:24

#936: -

Václav Havel za jidášský dolar kdysi prodal svobodu obyvatel Jugoslávie, když se přidal k západu a schválil humanitární bombardování těchto obyvatel. Takže o Havlovi bych pomlčel.

Aleš

#939 Re: Re: Re: Pro: i.borg@c******.cz

2014-05-02 17:25

#937: Jan Maška - Re: Re: Pro: i.borg@c******.cz

Ano, porovnávat rozdíly by se dalo. Světem bohužel vládne boj o moc. Je sice hezké dělat petice za Tibet, ale co ostatní země, které jsou okupovány kvůli zájmům úplně někoho jiného? Pustíte se se stejnou vervou i těchto záležitostí?

Jan Maška
Autor této petice

#940 Re: Re: Re: Re: Pro: i.borg@c******.cz

2014-05-02 17:32

#939: Aleš - Re: Re: Re: Pro: i.borg@c******.cz

Dovolte mi odpovědět otázkou: A vy? Ono je velmi snadné brblat do píva v hospodě nebo říkat ostatním že něco dělají špatně, ale je daleko obtížnější to udělat správně. To že se zde v odpověď na petici zvedla taková vlna reakcí je dobře, ať už to jsou reakce pozitivní či negativní. Tady v ČR jsme si zvykli snášet všechno stoicky a se zaťatými zuby, a jen brblat (ale potichu, aby nás někdo náhodou nezaslechl). Je potřeba se zvednout a když se nám něco nelíbí tak to říct dost nahlas abychom byli slyšet. Tahle petice je, podle mého, jen jeden z těch mnoha hlasů které je potřeba slyšet.

A ne, nedomnívám se že by kdokoliv mohl "bojovat za všechny". Jeden takový tu před dvěmi tisíciletími byl, a jestli si vzpomenete jak dopadl? :)


Nepřihlášený uživatel

#941 Re: Re: Re: Re: Re: Pro: i.borg@c******.cz

2014-05-02 18:17

#940: Jan Maška - Re: Re: Re: Re: Pro: i.borg@c******.cz

konečně slovo do pranice, tak čím budeme pokračovat? Ukrajinou?


Nepřihlášený uživatel

#942

2014-05-02 18:28

Většině toho seznamu tibetských fandů, který se tu prezentuje, je naprosto ukradená vlastní země a národ. A protože je pro tyto nuly jediná šance, aby měly důvod ke své existenci, být disident ve všem a všude, přivlastnily si téma , které jim bylo předhozeno a teď se v tom rochní a připadaji si jako vzory morálky.

Nepřihlášený uživatel

#943 Re:

2014-05-02 18:35

#942: -

Ano, urážet je jistě konstruktivnější.


Nepřihlášený uživatel

#944

2014-05-02 18:52

Žádám odvolání ministra zahraničí a uráží mi jeho názory.

Nepřihlášený uživatel

#945

2014-05-02 19:11

Zaorálek by vše odevzdal i za orálek

Nepřihlášený uživatel

#946

2014-05-02 19:21

Měli bychom respektovat přání a touhu Tibeťanů. Vždyť jsme si to prožili,jaké je žít pod nadvládou jiných. Máme snad tak krátkou paměť? Okupace jakékoli země jinou je nepřípustná. Respekt ujme svobodu národa i svobodu jednotlivce. Respektujme svobodu víry každého z nás.

Nepřihlášený uživatel

#947

2014-05-02 20:09

Zku***ný Číňani! Chudáci Tibeťané. Na jejich podporu hned vyhazuju z okna počítač (na kterém podepisuju tuto petici), modem, mobilní telefon, pračku, foťák, televizi, pneumatiky na auto a asi 1000 dalších věcí (vlastně většinu), prostě všechny, co jsou zčásti nebo komplet "MADE IN CHINA". Doufám, že zdejší signatáři této petice to udělají taktéž. Myslím, že to za to stojí, společně NÁM VŠEM jde přece o velké ideály..

Nepřihlášený uživatel

#948

2014-05-02 20:40

Pan Zaorálek mě překvapil a zklamal, dosud jsem ho považoval za jednoho politika, ke kterému určitým způsobem vzhlížím... Nyní jsem pochopil, že je zde jiný zájem, jeho zájem ... Držet basu se svýma socialistama a "humanistama"... Nebo tak dostal příkazem od Ruských kruhů, které jsou zde stále...? Nebo to je jen podlézavost motivovaná ekonomickými zájmy česko-čínského přátelství...?

Nepřihlášený uživatel

#949

2014-05-02 20:41

Jsem pro svobodný Tibet a čínský komunismus mě děsí.

Nepřihlášený uživatel

#950

2014-05-02 20:58

Tibet trpí pod knutou komunistů, ale lidé jsou tu stateční, narozdíl od jiných,i nás. Vážím si Dalajlámy a jeho učedníků. Jsem pro svobodu vyznání,
víry, svobodného života obecně.