Petice za transparentnost a zlepšení služeb KaM UK

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#33 Tak třeba menza Právnické fakulty...

2013-05-04 15:52

...se v poslední době nepatrně zlepšila, ale stejně mi vadí předlouhé fronty-v první polovině semestru není čtyřicet minut čekání nic neobvyklého (to je docela dost, vzhledem k tomu, že přestávka trvá 20 minut). To je v kombinaci s objednávkovým systémem, kdy hodinu po otevření je obyčejně volný jenom ten nejnechutnější blaf, který se dá na jídelníčku najít, docela vražedné. Nechť si vedení laskavě uvědomí, že studentovi tak vlastně dává jenom dvě možnosti: Objednat si a pak riskovat, že za přestávku tu frontu prostě vystát nestihne a zaprvé to vzdá, o peníze přijde a stejně zůstane o hladu, zadruhé pozdním příchodem rozzlobí vyučujícího na příští hodině. Asi bude potřeba přemístit pokladnu a kompletně zreorganizovat systém výdeje tak, aby se fronta mohla rozdělit k jednotlivým okénkům.

Na zlevnění netrvám, ale když už neustále zdražujete, tak i ta kvalita by se měla zlepšovat podobným tempem! Občas vídám opravdu šílené věci. Například pod názvem grilovaná zelenina se skryla šedivá beztvará hmota plovoucí v oleji, dušenou zeleninu zase představuje kašička rozvařená z mražené zeleninové směsi, často se objevují přesmažené (hnědé a scvrklé) hranolky, oschlá zelenina v salátovém baru (a to rozhodně nebylo těsně před koncem provozní doby), gramáž masa tak malá, že to poznal laik pouhým okem (a k tomu naopak obrovský kopec hranolek). Chápu, že se vždycky všechno nepovede, ale když něco dopadne nějak jo katastrofálně, tak to přece nemůžete vydávat, jako by se nechumelilo. Jste přece profesionálové.

Maminčino kuře v nudlích by bylo nejlépe rovnou stáhnout z repertoáru, nebo aspoň přejmenovat. Je to blivajz už od pohledu a tím názvem se navíc vysmíváte všem maminkám, které umějí jenom trochu vařit. Smažené krokety s vařeným vejcem a dušenou zeleninou dejte taky pryč. Nevěřím, že to někdo jí. Neuvěřitelná kombinace věcí, které se k sobě absolutně nehodí, a navíc to bývá nejdražší "jídlo" dne. Párkrát už jsem viděla dokonce i obalovaný salám s bramborem, který si kdokoliv zvládne připravit sám na koleji-tak proč ho dělat v menze? Zvažte rovněž rozšíření nabídky sladkých jídel (častěji, více volných porcí)-jsou vděčná a nedá se na nich nic moc zkazit.

Dále se připojuji k přání kolegů, aby se při sestavováni menu více respektovaly zásady racionální výživy. Například se až příliš často objevují kompletně smažená jídla (smažené maso i příloha), navíc často jako jediná trochu poživatelná věc pro daný den. Zelenina naopak v jídlech téměř chybí. A prosím vás...vařte čaj normálně z čaje, ne z nějakých esencí.

Odpovědi

Ondřej Procházka

#37 Re: Tak třeba menza Právnické fakulty...

2013-05-10 09:42:05

#33: - Tak třeba menza Právnické fakulty...

Naprosto souhlasím s tím, že některá jemnovaná jídla jsou naprosto otřesná. Podle mě to ale svědčí o tom, že ti, co to vaří, nemají kvalifikaci nebo zkušenosti. Není přece možné, aby vyučený kuchař "uvařil" něco tak odporného.
Dovolte ještě jednu zkušnost: V březnu jsem byl na sportovním kurzu na Patejdlovce (taky patří UK), kde vařili asi pro 35 lidí. Kuchařem byl takový mladý kluk, který to fakt uměl, a vařil z opravdu kvalitních surovin. Měli jsme dvě teplá jídla + snídani formou švédských stolů. Každý si mohl jít přidat a každý se tam opravdu najedl. Ptal jsem se vedoucí, na kolik to stravování přijde, a teď se podržte, řekla, že má 120 Kč na člověka a den. K tomu je potřeba dodat, že Patejdlovka je ve výšce kolem 1000 m n m a zásoby se tam vozí na sněžném skůtru.
Jak je možné, že na Patejdlovce dokážou výborně uvařit a každého nasytit, když menzy v Praze toho nejsou schopny? Kam ty peníze mizí, když za oběd dostane menza kolem 80 Kč???

Možná ještě jedna poznámka: Věděli jste, že zaměstnanci mají oběd v menze dotovaný vyšší částkou než studenti?