Petice za transparentnost a zlepšení služeb KaM UK

koala

#1 Kvalita jidla v menzach

2013-03-16 15:50

Ja bych ocenila, aby jidlo v menze bylo kvalitnejsi, nejen chutove, ale take slozenim, vice zeleniny, salaty,moznosti vyberu priloh apod. Taky jidlum chybi nakonec nejaky ten dezertik.

Nepřihlášený uživatel

#2

2013-03-19 22:04

levnější, více zeleniny a salátů, bez polívek, dezerty (včetně např. ovoce)
Markéta

#3

2013-03-20 14:54

Zlepšení kvality jídla bych také uvítala, a to i ve smyslu zásad racionální výživy. Zvýšením kvality se však jen stěží dosáhne nižší ceny. Velikost porcí včetně polévky mi přijde naprosto dostačující.
aja

#4

2013-03-21 18:54

byla jsem v menze zču v plzni a tam mají těch jídel třeba 6, většinou bylo 1 jídlo z bio surovin a 1 bez masa, salátový bar, zákusky, několik druhů pití, tak navrhuju něco na ten způsob. V Brně na VUT třeba mají u menzy něco jako fastfood s levnou pizzou. Zásadně rozšířit sortiment.

Nepřihlášený uživatel

#5

2013-03-21 18:58

Jsem ráda, že nejsem jediná, kdo si všímá prapodivných praktik KaMu, bydlím na koleji 4. rok a jde to od desíti k pěti.
Nesmyslné utrácení a opravy, které nevedou k žádným výsledkům, mě trápí a nejsou mi lhostejné.
Vítězslav Gottfried

#6 Koleje

2013-03-21 19:04

Já bych byl hlavně za transparentnost hospodaření na kolejích, například by se mohly zveřejňovat všechny zakázky kolejí a ne jen ty nad 500 000 Kč. Přijde mi, že se většina oprav provádí bez nějakého smysluplného plánu a občas se kupují celkem nepotřebné nebo nevhodné věci.
Dennis Moore

#7 Koleje

2013-03-21 21:34

Já bych byl rád, kdyby se zvýšila účinnost bezpečnostních opatření u vstupu, tzn. aby osazenstvo vrátnice dělalo to, za co je placeno, a nenechávalo do prostor koleje (Švehlova, ale asi to nebude jediná) vstupovat různé pochybné existence, které tam nebydlí a nikdo je tam nezval. Pak se lehko ztrácejí věci z původně zamčených pokojů.
Tex

#8 Koleje

2013-03-22 00:48

Tak na jídlo do menzy nechodím protože si lip uvařím sám, ale s těma kolejema souhlas....jako vyměňovat zámky za nějaký úžasný za dva tácy jeden a při tom se tam snažit osvítit socialistickou lampou celej pokoj je docela boj, za celý 3 roky co jsem na koleji se vyměnilo akorát světlo v koupelně a na záchodě..a navíc vyžadování 2500 za poškozenou skříňku která pamatuje Hitlera, nebo dva tisíce za sklo ve dveřích je extrém.

Nepřihlášený uživatel

#9 Menzy

2013-03-27 17:51

Jestli do toho začnete rýpat, tak menzy dopadnou jak na VUT - hlavní jídlo 40, polévka 10, pití 3 a nově příloha k hlavnímu jídlu je taky za 10.
Ohledně menz buďte šťastní, jaký máte luxus.
Martina

#10 Koleje

2013-03-27 18:55

Bylo by fajn, kdyby se začala správa kolejí zajímat o bezpečnost kolejí, včetně oken. Je velice nepříjemné, když vás vykradou a na koleji vám řeknou,že na opravy nejsou peníze a že pojištěná není a dělej si, co chceš a dotyčný zloděj si pak chodí do vašeho pokoje jako do obchodu. Až když vykradou dalších pět pokojů, tak se něco děje.

Nepřihlášený uživatel

#11

2013-03-27 23:14

Rád by som videl kvalitnejšie jedlo, hlavne suroviny v menzách. Veľkosť porcií aj cena môže zostať.
Pavel Halbich

#12 Re: Kvalita jidla v menzach

2013-03-28 18:00

#1: koala - Kvalita jidla v menzach

Více zeleniny? U nas na Troji pořád dávají ke všemu list salátu, dokonce i ke špagetám (!!!) To nepovažuji ze normální a také je to důvod, proč si radši vařím sám.


Nepřihlášený uživatel

#13

2013-05-02 19:08

Petici podepisuji zejména kvůli menze na Právnické fakultě UK.
Stručně, co vadí:
Dlouhé fronty
Malá gramáž masa za poskytnutou cenu.

Na druhou stranu oceňuji příjemný personál.

Nepřihlášený uživatel

#14

2013-05-02 19:12

Do menzy chodím třetím rokem a pozoruji alespoň náznaky snahy o zlepšení, ALE porce jsou naprosto nevyvážené - velká příloha (hnusné brambory nebo studené hranolky), žádná zelenina a malý kousek masa. Nelze zvolit přílohu. Prostředí menzy /právnická/ je hlučné a hektické. U odkládání špinavého nádobí se tvoří zbytečné fronty, protože systém odkádání je vyloženě hloupý /Kajetánka, právnická/...
Nespokojený strávník

#15 Menzy

2013-05-02 19:15

Jsem moc ráda, že nejsem jediná, koho situace menz na UK znepokojuje a jsem moc vděčná za tuto petici. Přála bych si, aby přispěla ke zlepšení úrovně menz, protože mě jejich současná situace opravdu rozčiluje. Už jsem přestala i do menzy chodit, jednak z důvodu, že odmítám platit tak vysokou částku za jídlo, na kterém si vůbec nepochutnám. To si raději zajdu na vydatnou polévku do bistra či si raději koupím i tu bagetu na vrátnici, ale do menzy už nevkročím, pokud se tam nezačne dít něco k lepšímu. Za druhé je pro mě žalostná i nabídka jídel. Měla jsem možnost zajít si na oběd, jak v menze MUNI v Brně, tak i na UPOL v Olomouci a byla jsem tam nadšená. Široký výběr jídel, minutky, pizza atd. Takhle by to mělo vypadat i na UK. Vždyť když jsem zašla do menzy Arnošta z Pardubic, byl to pro mě děsivý návrat do vzdálené minulosti oproti výše zmiňovaným menzám. Nejenom jídlo, ale i samotné prostředí této menzy je příšerné.
Teryas

#16 Hvězda

2013-05-02 19:32

Bylo by krásné, kdyby nám konečně na kolejích nechali vzniknout večerku! (Nebo alespoň nějaký malý obchod - určitě by se tam uživil, vždyť tam bydlí tolik lidí)... Bohužel tam nic není, poslední pokus o něco takového prý vyhořel tím, že nájemné mělo být příliš vysoké.

Nepřihlášený uživatel

#17 Ředitel a vedoucí

2013-05-02 19:37

Ředitel by měl vzejít z výběrového řízení (případně "uloven" opravdu kvalitní člověk), s jasnou vizí, zkušenostmi a schopnostmi. Třetinu platu by dostával podle výkonu na základě rozhodnutí Rady KaM. Pokud to bude někdo schopný, tak ať klidně bere víc, na té pozici může pomoci UK ušetřit opravdu hodně. Rada KaM by se měla skládat v podstatě jen ze studentů a třeba jednoho zástupce rektora, je přeci jasné, že zaměstnance problémy KaM moc nepálí, prostě proto, že služby KaM nevužívají. Měl by mít jasnou představu, jak dostat na pozice vedoucích, nákupčích apod. vhodné lidi, tedy vedoucí a ne úředníky bez konkrétních představ co zlepšit a jak. Kolejní rady by měly mít mnohem větší odpovědnost a vztah mezi kolejními radami a vedoucími kolejí by měl být v rámci možností obdobný jako vztah rady a ředitele KaM.


Nepřihlášený uživatel

#18 Koleje

2013-05-02 19:40

Vadí mi nesmyslné výdaje kolejí (Švehlovka, zavedení vstupu na ISIC - je jedno, jestli student odemkne dveře klíčem nebo otevře dveře kartou, dveře podrží dalším deseti lidem tak jako tak), zdražování kolejného, přitom nevím, do čeho se peníze investují: v kolejním řádu například stojí, že máme každý týden luxovat, ale kolejní vysavač neexistuje,spotřebiče aby si člověk donesl vlastní a ještě za ně musí platit navíc. Dva údržbáři jsou příliš zaneprázdnění, nábytek si nastěhujte sami. Paní v ubytovací kanceláři se nepodívají do očí a řešení problémů jen přehazují na někoho jiného, který zase neví.
Kdyby tak fungovala menza, opravil se divadelní sál,...

Nepřihlášený uživatel

#19

2013-05-02 19:44

Porce jsou podle mne dostačující, typ jídel mi taky nevadí. Vadí mi kvalita jídla (na Albertově jsou polévky dost nepovedené všechny, hlavní jídla jsou chutná jen výjimečně).Prostě bych řekla, že jsou kuchaři líný a nechce se jim makat.Některá ta jídla by se dala uvařit o moc levnějí. A hlavně chutněji.
Krokodýl

#20 Menza PF

2013-05-02 20:15

Já bych uvítala, kdyby bylo u každého jídla více čerstvé zeleniny, méně smaženýho a více se inspirovali indickou, japonskou, mexickou kuchyní. Ano, přibyl nám stánek se saláty, ale ty jsou placený, proč? A přitom by stačilo naložit do těch mističek jsteně jako se to dělá u polévky a každý by si vzal mističku. Já bych si třeba raději vzala salát než tu nechutnou polévku, která se dává zdarma a je to jen rozpuštěná mouka a sem tam nějaký hrášek či brambora... Některá ta jídla jsou opravdu nepoživatelná, kor ty vegetariánský varianty.
Jakub Široký

#21 Hlavní důraz

2013-05-02 20:59

Podle mého by se měl hlavní důraz petice vložit skutečně na hospodaření KaM, zveřejňování zakázek, doložení smysluplnosti částečných oprav, které probíhají tu a támhle. Dále bych se zasazoval o přezkoumání učelnosti některých pozic u KaM, resp. jasné deklarace náplně práce, protože pak např. paní hospodářka z koleje Větrník každý den značnou část dne tráví rozmlouváním s vrátnou, což samo o sobě nemusí být špatně, ale je potřeba vědět, zda to má v popisu práce.

V otázce kvality a ceny jídel prostor pro zlepšení určitě je. Na druhou stranu by tato petice neměla sklouznout k vyprázděné lamentaci nad tím, jak menza vaří špatně, a snaze vylepšit pouze tuto otázku.

A také by možná bylo možné na tuto akci navázat i snahu zpřijemnit bydlení na kolejích cizincům - opět případ z kolejí Větrník, cizí ubytovaní musejí mít štestí, že u okýnka v ubytovací kalendáří potkají někoho, kdo umí nějaký světový jazyk, aby se s tamními pracovnicemi byly schopné domluvit, mají-li nějakou jinou žádost, než jenom zaplatit kolejné hotovostí.

A nakonec chci jen poznamenat, že ačkoliv to nemusí být s touto peticí nic společného, není nutné všechno špatné na kolejích spojovat jenom s její Správou, i někteří studenti (nemyslím nikoho konkrétně) by měli nejdříve zlepšit svoje vystupování a chování, aby mohli začít "kázat" vedení kolejí.

Nepřihlášený uživatel

#22

2013-05-02 22:03

Občas mi ceny za jídlo přijdou úplně absurdní. Lečo s chlebem za 48? 3 malé langoše za 42? A dotace na jedno jídlo je kolik? Dvojnásobek? 10, 20, 30 Kč? Když hospoda na vesnici dokáže uvařit výborný guláš se spoustou masa za +-70 korun nebo obědové menu za +-80, tak kam se ztrácejí peníze v menzách? Navíc menza má zajištěnou opravdu vysokou návštěvnost. Fakt nechápu ...
paladin

#23 Re: Hlavní důraz

2013-05-02 22:26

#21: Jakub Široký - Hlavní důraz

souhlasim, menzy mi prijdou jako vedlejsi problem, hospodareni KaMu je dulezitejsi.. Napriklad mi prijde zajimave, ze privat vyjde financne skoro srovnatelne s koleji a pritom je to urovni lepsi bydleni.. bud by koleje tedy mely zvysit kvalitu a nebo snizit ceny.

 

David Hurný
Autor této petice

#24 Re: Re: Hlavní důraz

2013-05-02 22:33

#23: paladin - Re: Hlavní důraz

Ano, naprosto souhlasím - nejdůležitější je hospodaření KaM. Ale není jednoduché napsat petici mířenou tímto směrem. Proto jsme zvolili obecnější formu - transparetnost (a tedy i hospodaření) KaM. Sbíráme jakékoliv podněty a v následujících dnech spustíme i k tomu chystané webové stránky.


Nepřihlášený uživatel

#25 vztahuje se ke koleji 17. listopadu

2013-05-02 22:33

já bych byl rád, kdyby koleje před nákupem vybavení určeného k zlepšení blahobytu studentů svůj záměr nejprve konzultovaly se studenty. Je absurdní, aby studenti platili za něco, co vůbec nechtějí....a na to, co chtějí, dostávali odpovědi, že "na to nejsou peníze". Byl bych pro celkové zveřejnění hospodaření kolejí.

Za druhé bych byl pro změnu některých předpisů - studenti by měli mít větší svobodu a mělo by se k nim přistupovat, jak k nájemníkům. Považuji za nepřijatelné, aby mi někdo např. nařizoval, kdy mám co uklízet, že můžu chovat jen ta a ta zvířata atd. Nesouhlasím dále s tím, aby platily zjevně nesmyslné předpotopní předpisy, které stejně nikdo nedodržuje (např. internet pouze k studijním účelům atd.).

Nakonec bych uvítal, aby studenti měli větší možnost si vybírat svého spolubydlícího, což v praxi znamená, aby existoval web přístupný odkudkoliv a celoročně (přístupný studentům po zadání jejich přihlašovacích údajů), kde budou mít studenti možnost anonymně zveřejnit pokoj, na kterém bydlí a uvést pár informací o sobě - na základě těchto informací si pak nově ubytovaný může vybrat kompatibilního spolubydlícího. Možná by pak kolejní rada nemusela řešit stížnosti typu, že si někdo stěžuje, že jeho spolubydlící pracuje na PC po 24. hodině a tak ho ruší od spánku.