Petice za transparentnost a zlepšení služeb KaM UK

bm

#26 Menza UK vs ZČU

2013-05-03 08:01

Po třech letech, kdy jsem chodila na ZČU v Plzni a tudíž i do tamní menzy, pro mě byla úroveň a cena menz UK docela šokem. V Plzni bylo nejdražší jídlo obvykle do 30 Kč, naopak nejlevnější něco málo přes 10 Kč (segedýn za 16 Kč, čočka s klobásou za 13 Kč). Sic bez polívky a bez pití, ale polívka se dala dokoupit (výběr obvykle ze dvou druhů) a pití taktéž (výběr dokonce z cca 10 příchutí limonád za 4 Kč). Výběr z 6 druhů jídel + vegetariánské saláty (žádný smíchanice z nouze a zeleniny, ale některý fakt dobrý), možnost dát si k obědu k pití i něco jiného než slazený (pardon, občas i neslazený, ale přibližně stejně hnusný) čaj (tj. výše zmíněné limonády, pivo, normální čaj), výběr zákusků, otevřeno od 10.30 do 15.00, možnost zajít si do menzy na večeři (nebo aspoň koupit bagetu, když si člověk večeři zapomněl objednat)... proč tohle nejde i v menzách Karlovky? Myslím, že třebas zrovna ty večeře by studenti z kolejí, v kterých jsou menzy, mohli ocenit...
Do jiných investičních záležitostí KaM nevidím, takže nemůžu soudit, jak dobře či špatně hospodaří. Ale ta menza je pro mě fakt velkou záhadou.
MB

#27 Menza UK v Hradci Králové

2013-05-03 10:04

Nejsem spokojená s kvalitou jídla - především masa. Pokud je maso jiné než kuřecí, stává se, že mám problém ho nařezat i nožem. Maso je prorostlé a šlachovité a jsem nucena ho nesnědené vrátit zpět.
Rostoucí ceny obědů se mi taky nelíbí, ale v dnešní době je to pochopitelné (růst DPH), doposud mě to vychází levněji než menu v restauraci. Ale pokud si už oběd zaplatím, chtěla bych, aby té ceně opravdu odpovídal, ne že nějaká část bude nepoživatelná.
Líbí se mi možnost si dokoupit salát do misky, ale cena mi přijde opravdu přemrštěná, takže si většinou žádnou zeleninu k hlavnímu jídlu nedopřeji.
S velikostí porcí jsem spokojená, vetšinou ani nesním vše.
S obsluhou v menzách jsem taky spokojená, zatím jsem neměla problém, většinou se chovají mile a ochotně, když je slušně požádám.
Ondřej Procházka

#28 Audit

2013-05-03 13:01

Podle mě je třeba tuhle otázku otevřít na plénu v senátu. Senát a vedení UK bychom měli dotlačit k tomu, aby zadali hloubkový audit v KaM, který provede NEZÁVISLÝ auditor a jehož výsledky budou veřejné!
Taky bych rád viděl personální audit, který se dělal někdy před dvěma roky a který vedení KaM stále tají, přestože jsem na základě zákona o svobodném přístupu k informacím o něj požádal. Jsem naprosto přesvědčený, že koleje by mohly bez problémů fungovat se zlomkem zaměstnanců, přičemž na červen a září (administrativně náročnější měsíce) by se najali nějací brigádníci.
David Hurný
Autor této petice

#29 Re: Audit

2013-05-03 13:05

#28: Ondřej Procházka - Audit

Zdravím, mohl by jsi mi prosím na email d.hurny@seznam.cz poslat více informací o tom, jak jsi neúspěšně žádal o informace na základě zákona o sovbodném přístupu k informacím? Pak bych s touto věcí pohl více udělat, především položit na sociální komisi AS UK. Díky.


Nepřihlášený uživatel

#30 Re:

2013-05-03 15:46

#2: -

ne, bez polívek ne. já vim, že zrovna v menzách bývaj hnusný, všude ty samý kostky mrkve, pár sterilovanejch hrášků a cosi zelenýho co možná byl někdy pórek. ale když se udělá polívka dobře, je to nejbáječnější pokrm. a hrozně levnej.


Nepřihlášený uživatel

#31 k menze koleje 17. listopadu

2013-05-03 23:01

menza pro mě není prioritou, neboť na koleji se dá obstojně vařit, ale také se k ní teda vyjádřím. Jsem skeptický v tom, že může dojít zaráz k zlevnění i zvýšení kvality. Podle mě to není reálné. Proto bych osobně byl pro zredukování zbytečně velkého počtu jídel, neboť k čemu je, že člověk může vybírat z 4 jídel, když se žádné z nich nedá žrát? Zredukování počtu nepochybně povede k úspoře (času i peněz), tudíž očekávám, že by mohlo dojít k zvednutí kvality. Byl bych pro dvě jídla (vždy jedno vegetariánské a druhé normální), ale KVALITNÍ. Polévku bych zrušil - z 90% si ji stejně nedávám, neboť je to osolená voda s bujónem a vevnitř plavou 3-4 kousky mrkve. Je to bez živin, bez energie, nezdravé, nechutné...prostě k ničemu !!
paladin

#32 Re: vztahuje se ke koleji 17. listopadu

2013-05-04 12:44

#25: - vztahuje se ke koleji 17. listopadu

"můžu chovat jen ta a ta zvířata"

no vidis, a podle mne by zase zvirata na kolej vubec nepatrila, rozhodne bych nechtel aby vedle mne nekdo choval tchore nebo medveda.. takze tady mi omezeni prijde normalni..

"internet pouze k studijním účelům"

tady ses mimo, internet na konkretne 17. listopadu patri MFF, nikoli KAMu, takze to si ztezujes pod spatnou petici. A u internetu provozovaneho fakultou mi pozadavek "pouze na studijni uceli" neprijde uplne mimo.

 

jinak souhlas no..


Nepřihlášený uživatel

#33 Tak třeba menza Právnické fakulty...

2013-05-04 15:52

...se v poslední době nepatrně zlepšila, ale stejně mi vadí předlouhé fronty-v první polovině semestru není čtyřicet minut čekání nic neobvyklého (to je docela dost, vzhledem k tomu, že přestávka trvá 20 minut). To je v kombinaci s objednávkovým systémem, kdy hodinu po otevření je obyčejně volný jenom ten nejnechutnější blaf, který se dá na jídelníčku najít, docela vražedné. Nechť si vedení laskavě uvědomí, že studentovi tak vlastně dává jenom dvě možnosti: Objednat si a pak riskovat, že za přestávku tu frontu prostě vystát nestihne a zaprvé to vzdá, o peníze přijde a stejně zůstane o hladu, zadruhé pozdním příchodem rozzlobí vyučujícího na příští hodině. Asi bude potřeba přemístit pokladnu a kompletně zreorganizovat systém výdeje tak, aby se fronta mohla rozdělit k jednotlivým okénkům.

Na zlevnění netrvám, ale když už neustále zdražujete, tak i ta kvalita by se měla zlepšovat podobným tempem! Občas vídám opravdu šílené věci. Například pod názvem grilovaná zelenina se skryla šedivá beztvará hmota plovoucí v oleji, dušenou zeleninu zase představuje kašička rozvařená z mražené zeleninové směsi, často se objevují přesmažené (hnědé a scvrklé) hranolky, oschlá zelenina v salátovém baru (a to rozhodně nebylo těsně před koncem provozní doby), gramáž masa tak malá, že to poznal laik pouhým okem (a k tomu naopak obrovský kopec hranolek). Chápu, že se vždycky všechno nepovede, ale když něco dopadne nějak jo katastrofálně, tak to přece nemůžete vydávat, jako by se nechumelilo. Jste přece profesionálové.

Maminčino kuře v nudlích by bylo nejlépe rovnou stáhnout z repertoáru, nebo aspoň přejmenovat. Je to blivajz už od pohledu a tím názvem se navíc vysmíváte všem maminkám, které umějí jenom trochu vařit. Smažené krokety s vařeným vejcem a dušenou zeleninou dejte taky pryč. Nevěřím, že to někdo jí. Neuvěřitelná kombinace věcí, které se k sobě absolutně nehodí, a navíc to bývá nejdražší "jídlo" dne. Párkrát už jsem viděla dokonce i obalovaný salám s bramborem, který si kdokoliv zvládne připravit sám na koleji-tak proč ho dělat v menze? Zvažte rovněž rozšíření nabídky sladkých jídel (častěji, více volných porcí)-jsou vděčná a nedá se na nich nic moc zkazit.

Dále se připojuji k přání kolegů, aby se při sestavováni menu více respektovaly zásady racionální výživy. Například se až příliš často objevují kompletně smažená jídla (smažené maso i příloha), navíc často jako jediná trochu poživatelná věc pro daný den. Zelenina naopak v jídlech téměř chybí. A prosím vás...vařte čaj normálně z čaje, ne z nějakých esencí.

Nepřihlášený uživatel

#34

2013-05-04 21:57

Radši dám 89 korun za kvalitní jídlo z čerstvých surovin v jedné z oblíbených jídelen, než skoro padesát za přesolené cosi, co je cítit Podravkou a dalšími dochucovadly. V Menze se prakticky nedá stravovat ani zdravě, ani chutně a proto už tam rok nechodím. S tím bohužel vzalo za své moje předsevzetí šetřit, zato se ale najím dosyta.

Nepřihlášený uživatel

#35 Re: Menza UK vs ZČU

2013-05-04 22:04

#26: bm - Menza UK vs ZČU

Rozhodně souhlasím, že menza ZČU je mnohonásobně lepší. Jednou jsem tam měla celého pstruha s bramborem za ani ne 30 korun! V Plzni je ale obecně levněji a i platy se pohybují drobet jinde, přesto si myslím, že je lzeňská menza příkladem toho, jak dobře se dá uvařit.

Maja

#36 Koleje a menzy

2013-05-06 11:55

ZDravím,

já vzdala bydlení na koleji na Jižním Městě a šla jsem raději bydlet do soukromí. Je to daleko lepší. Co se jídla v meze týká, je to běs. Nedá se to jíst a to nejsem vůbec vybíravá. Navíc ještě se některé kuchařky chovají jako nány. V podstatě už nechodím ani do menzy, i když na Albertov to mám kousek. Polotovary plné éček a modifikovaných škrobů mě fakt neberou, navíc mi je skoro vždycky po obědě v menze těžko a někdy i blbě od žaludku.
Ondřej Procházka

#37 Re: Tak třeba menza Právnické fakulty...

2013-05-10 09:42

#33: - Tak třeba menza Právnické fakulty...

Naprosto souhlasím s tím, že některá jemnovaná jídla jsou naprosto otřesná. Podle mě to ale svědčí o tom, že ti, co to vaří, nemají kvalifikaci nebo zkušenosti. Není přece možné, aby vyučený kuchař "uvařil" něco tak odporného.
Dovolte ještě jednu zkušnost: V březnu jsem byl na sportovním kurzu na Patejdlovce (taky patří UK), kde vařili asi pro 35 lidí. Kuchařem byl takový mladý kluk, který to fakt uměl, a vařil z opravdu kvalitních surovin. Měli jsme dvě teplá jídla + snídani formou švédských stolů. Každý si mohl jít přidat a každý se tam opravdu najedl. Ptal jsem se vedoucí, na kolik to stravování přijde, a teď se podržte, řekla, že má 120 Kč na člověka a den. K tomu je potřeba dodat, že Patejdlovka je ve výšce kolem 1000 m n m a zásoby se tam vozí na sněžném skůtru.
Jak je možné, že na Patejdlovce dokážou výborně uvařit a každého nasytit, když menzy v Praze toho nejsou schopny? Kam ty peníze mizí, když za oběd dostane menza kolem 80 Kč???

Možná ještě jedna poznámka: Věděli jste, že zaměstnanci mají oběd v menze dotovaný vyšší částkou než studenti?

Koty

#38 Menza (zejména FTVS)

2013-05-10 10:11

Jídlo v menzách UK je hrozné a naprosto otřesné je v menze na Fakultě tělesné výchovy a sportu. To co tam předvádějí to nemá úroveň, to snad i ve vězení mají lepší stravu. Za vzor bych dal menzy VŠE, kde vaří naprosto výborně!!!

Nepřihlášený uživatel

#39

2013-05-11 07:47

Úroveň menzy 17. listopadu je příšerná. Standardem jsou kupované houskové knedlíky, podivná univerzální omáčka a hovězí tuhé jako podrážka. Zeleninová příloha jídel je většinou tvořena trochou petržele a jedním listem salátu. Bezmasá jídla jsou často dražší než maso a i jejich dotovaná cena působí značně předraženě.

Nepřihlášený uživatel

#40

2013-05-11 09:50

Konečně se někdo začal zajímat o to, na co si všichni už dlouho stěžují. Držím palce!
Feenix

#41 Jídlo v menzách

2013-05-11 09:57

Porce jsou směšně malé, často připravené z polotovarů a navíc za nehorázné peníze. Měli bychom si uvědomit, že stát na jídlo připlácí, takže jsme někde na 80 Kč za oběd.
Na Erasmu v Německu měli opravdu chutná jídla za 2,50- 3 EUR a kvalita i kultura stravování je naprosto nesrovnatelná.
Ondrej Beňák

#42 Menza 17. listopadu a Právnická

2013-05-11 09:59

Na 17. listopadu by mi ty kupované houskové knedlíky ani nevadili, kdyby je aspoň uměli ohřát tak jak se má. S omáčkama je to tragedie, ale nejvíc mě vytáčí hranolky - vždycky studené a nepoživatelné, a to i na začátku provozní doby. Špagety rozvařené, bez oleje, s omáčkou bez chuti, ale hlavně že s listem debilního salátu, a ještě k tomu za 45 korun! Výrobní cena jedné porce i s polívkou je přitom maximálně tak 20-25 Kč. Personál je nicméně dobrý, i když nesmyslně početný.
Co se týče Právnické, tak největším problémem jsou fronty a špatné uspořádání stolů, takže je u nich málo místa. Stačilo by z každé řady jeden stůl vyhodit a bylo by po problému. Fronty vyřešit tak, že výdejní místa by se dali kolmo na fronty.
Co se týče kvality a typů jídla obecně, ocenil bych, kdyby se vařilo podle ucelených receptů na normální jídla, nikoli stylem co dům dal. Třeba když byly nedávno ty dny kavkazské nebo jaké kuchyně tak jsem si nemohl stěžovat. Ale teplá šunka, kuřecí stripsy, "grilovaná" zelenina s kroketami, nemaštěné brambory skoro ke všemu, šunková, hrachová apod. rýže, gyros co gyrosem vůbec není, smažený salám ty vole!!! to je jak od Babicy. Za to by se mělo bez soudu střílet a to říkám jako právník:-) Maminčino kuře mi ale přijde jako jedno z nejlepších jídel:-)

Nepřihlášený uživatel

#43

2013-05-11 12:23

Naprosto souhlasim s nazory autora a doufam ze tato iniciativa pomuze zlepsit hospodareni menz a zkvalitnit obedy tak jako tomu je napr. na Slovensku v Bratislave

Nepřihlášený uživatel

#44

2013-05-11 13:00

Zeleninu, jako oblohu bych zrušil. Když pominu jeji nedostatecne mnozstvi (kousek rajčate a okurky), tak se to ani kolikrat nehodi - viz. jeden z komentaru ("U nas na Troji pořád dávají ke všemu list salátu, dokonce i ke špagetám). Na Kajetánce často strouhají k jídlu mrkev. Proč by se to nedalo udělat ve formě (mnohem chutnějšího) mrkvového salátu (okurkoveho, rajcatoveho atd.)? Na Kajetánce jsou k dispozici na výběr saláty, ale 16,- za jednu mističku se mi zdá vzhledem k množství moc.

Nepřihlášený uživatel

#45 Menza Jinonice

2013-05-11 14:31

Kvalita jídla v Jinonicích je strašlivá. Velmi bych ocenila, aby se tamější jídlo dalo alespoň jíst. :)

Nepřihlášený uživatel

#46

2013-05-11 14:43

V zásadě už do menzy nechodím, protože uvedená cena/ kolem 50 Kč - s dotací dokonce 75??Kč/ vůbec neodpovídá tomu co dostanete na talíři. V skutečnosti mají ty slinty hodnotu tak max do 10-15 Kč i s příborem. Víc masa, dokladně uvařené brambory, čaje s medem a více ovoce a zeleniny. Menza má sloužit studentům, kteří si nestíhají sami navařit k tomu aby se zasytili, což KaM určitě tuto úlohu nečiní. Polévky by si studenti sami měli nabírat, a v ceně by měla být i vícenásobná porce. Toto všechno by se mělo vtěsnat do ceny 35 Kč. Dále ještě mnoho nedostatků na kolejích, drahé koleje, nedostatečná úroveň a zbytečné investice do bílých lamp, které není zdravé používat, bolí z nich hlava.

Nepřihlášený uživatel

#47 Re: Menzy

2013-05-11 15:14

#9: - Menzy

a bere nekdo v potaz ,ze se jidlo pripravuje ze zmrazeny polotovaru ? nerikam ze vsude, jenom potom cena 80kc za jidlo neni tak prehnana.. on ten polotovar taky neco stoji a ne zrovna malo, a pokad mate menzu v pronajmu a vas stryc zrovna cirou nahodou podnika v oboru gastronomie a polotovary vyrabi... tak vlastne nikdo "nic" neporusuje a jidlo si nenadcenuje


Nepřihlášený uživatel

#48 Menzy

2013-05-11 20:44

Připojuji se taky s návrhem - v meznách bych ocenila, kdyby bylo k dispozici složení jídel, respektive aspoň informace o alergenech, spoustě lidí by to usnadnilo život. Kuchaři často ani sami neví, co jídla obsahují.
Psenda

#49

2013-05-11 20:50

Nelíbí se mi, že lidé kteří v menze zaplatí plnou cenu na pokladně mají minimálně 2x tak větší porce jídel. Stejně tak zaměstnanci KaM mají větší porce než "obyčejní" studenti.

Nepřihlášený uživatel

#50 pár postřehů

2013-05-11 23:08

- ceny jídel jdou znatelně nahoru a kvalita jídla i služeb dolů
- rozdělení cen jídel "podle nákladů" mi přišlo jenom jako dobrý způsob, jak méně nápadně všechno zdražit (nečekaně jsme si ale všichni všimli že 3 ze 4 jídel zdražili a max 1 se - alespoň na začátku - trochu zlevnilo)
- pokud počítáte i s dotací, tak i v některých hospodách v Praze se najíte za srovnatelnou cenu
a lépe a to tam nevaří v tak velkém objemu
- porce masa jsou naprosto směšné - a pochybuju, že to, co mám kolikrát na talíři, odpovídá i té malé deklarované gramáži
- polívky jsou většinou fakt bídný, ať je klidně zruší (výživová hodnota nula, chuť nula když maj dobrej den a když maj špatnej, je to navíc přesolený)
- za ty roky už by zaměstnanci mohli vědět, který jídla jdou na dračku a který nikdo nechce - a přesto se pravidelně stane, že těch největších blivajzů tam zbyte kopa, ale to, co byste si dali, zmizí i 20 minut po otevření menzy
- skladbu jídel z výživovýho hlediska nemá snad ani smysl komentovat
- nechápu, proč má zrovna Karlovka tak bídnou úroveň stravování, když jinde to evidentně jde lépe