Petice proti hodnocení písemných maturitních prací z češtiny

Marek Žák

/ #93 Od zakladatele petice

2012-06-29 23:10

Zdravím všechny přispěvatele.
Samozřejmě nelze tvrdit, že všichni ti, kdo nejsou spokojeni s výsledkem své písemky, utrpěli křivdu. Indicií i přímých důkazů o chybách systému je však dostatek. Důvodů, proč chovat nedůvěru k hodnocení přibývá, navíc ji vyjadřuje kromě části veřejnosti i rostoucí počet odborníků, koneckonců i samo ministerstvo. Zatím desítky nebo již stovky odvolání bylo vyřízeno kladně, přičemž samotným Cermatem. (Pozitivní výsledky odvolání dokládají právě onen hrozivý mariáš s lidskými osudy)
Ta část z vás, která se signatáři nesouhlasí, má přirozeně plné právo se zde vyjádřit. Nicméně, mohlo by se tak v mnoha případech dít o něco kultivovaněji. Například "babča" zde rádoby dobromyslně a s nadhledem kárá Julii. Jestlipak si ale uvědomí, jaké až ryzí demagogie se přitom dopouští. Doporučuje dívce organizovat raději petici (babčo, jestlipak jste si petici skutečně přečetla, když nevíte, kdo je jejím tvůrcem?) proti těm učitelům, kteří ji nedonutili něco se naučit. Babčin příspěvek dokonale naplňuje podstatu demagogie. Podsouvá oslovené skutek, jehož není "pachatelem", Manipuluje poukázáním na dívčinu neznalost pravopisu a na její neznalost ničeho. Jakkoli to není přímo řečeno, tvrzení "nedonutili něco se naučit" nemá jiný výklad ani jinou alternativu, než že se nenaučila nic. Negací "něčeho" je "nic". Máme tu tedy čistou dehonestaci. Svým příspěvkem nabádá Julii když ne rovnou ke studu, potom ke kritickému zamyšlení se nad sebou. Prvek emoční je tedy splněn taky.
Ostatní příspěvky rozebírat nebudu.
Babčo, pokud jste něco takového vůbec neměla v úmyslu, potom to jen na cosi poukazuje. Pokud ano, měla byste svůj nick změnit na "ježibabča". Váš, řekněme dobrotivě přátelský "štulec", jaksi ztratil pointu.
Julie, berte to jako další výchovný moment. V plně dospělém životě se s podobnými věcmi budete setkávat. Alespoň vás to už tolik nezaskočí. A přeji vám ať se prokáže, že pravda je skutečně na vaší straně.