Otevřený dopis lékařů vládě, parlamentu a médiím ohledně tzv. koronavirové krize

Prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc.
Nepřihlášený uživatel

/ #137 Dopis ministrovy zdravotnictví

2020-10-10 08:19

Jan Žaloudík                                             25. září v 11:36 

 

Vážení, konstatuji, že vyhovuji medializovanému přání ministra zdravotnictví a odcházím do zaslouženého klidového režimu, abych nekomplikoval řízený chod covidí patálie a plánované očkování.

 

Dávám ve známost můj poslední dopis panu ministrovi ze středy 23.9.2020:

 

Vážený pane ministře zdravotnictví, vážený pane profesore,
v návaznosti na veřejný apel pana premiéra k názorovému sjednocování a Vaši poznámku o potřebě součinnosti při Vašem nástupu do funkce v pondělí 21.9.2020 podávám tento velmi pozitivně míněný a otevřený podnět na dvě prospěšná opatření, která mohou za současné situace vést k cílenějšímu rozhodování a získání lepšího porozumění i důvěry ve veřejnosti.
Problém je více komunikační a psychosociální než zdravotnický. Názorové rozdíly nejlépe sjednocují reálná data, ovšem komplexněji pojatá než dosud. Opakovaně zaznívá obava z možných nedostatečných kapacit nemocnic, veřejnosti chybějí průběžné informace o jejich aktuální zátěži, mnohým také není jasno o struktuře a cílech testování.
NAVRHUJI :
 
A) Zavést na web MZd ČR měsíční (lze-li, pak i týdenní) pravidelnou informaci z nemocnic o struktuře hospitalizovaných v devíti skupinách diagnóz:
1) covid-19 2) jiné akutní respirační infekce (ARI) 3) jiná plícní onemocnění 4) srdečně-cévní a oběhová onemocnění 5) nádorová onemocnění 6) metabolická onemocnění 7) psychiatrická onemocnění 8) úrazy 9) ostatní nemoci, a to v kategoriích:
i) běžná hospitalizace, ii) péče na JIP a případně iii) úmrtí
Tento komplexní obraz o činnosti a kapacitě nemocnic nepochybně laickou veřejnost, média i vládní představitele uklidní, vzdělá a umožní případně nutné cílené posílení kapacit, aby neutrpěli nemocní s žádnou z diagnóz.
Kromě údajů každé z nemocnic máme v ČR k dispozici registr hospitalizovaných, registr hrazených zdravotních výkonů z databází ZP, registr infekčních nemocí a reporting Státního zdravotního ústavu (SZÚ).
Lze tak získat integrovaný přehled, který je jedním z praktických produktů procesu elektronizace zdravotnictví a usnadní se tak implementace části programu e-Health do praxe. Ostatně úspěšně se to již podařilo v omezeném okruhu monitoringu kapacit intenzivní péče letos na jaře.
Minimálně u státních nemocnic lze takový reporting zařídit ihned, není však důvodu, proč by se neměly připojit také ostatní nemocnice krajské, městské, vojenské, církevní či soukromé, jsou-li financovány z prostředků veřejného zdravotního pojištění.
B) Zavést strukturovaná denní oznámení o počtu a pozitivitách provedených PCR testů na SARS CoV2 ve čtyřech kategoriích:
1) případy s příznaky a lékařsky indikovaným mikrobiologickým vyšetřením na SARS CoV2, případně jiná patogenní agens 2) případy kontrolního vyšetření po dřívější pozitivitě testu 3) bezpříznakové případy indikované k vyšetření z důvodu kontaktu s infikovanými 4) bezpříznakoví žadatelé z různých důvodů (cestování, obava apod.), převážně samoplátců.
Pokud snad spějeme dokonce ke screeningovému testování asymptomatických občanů, a máme na to příslušné kapacity i prostředky, pak by šlo o kategorii pátou.
Věřím, vážený pane ministře, že tyto náměty jako osoba nanejvýš kvalifikovaná zohledníte a zařadíte do portfolia Vašich opatření pro dobu současnou i s přesahem pro potřeby příští.
 
S uctivým pozdravem,
Prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc.
senátor a místopředseda Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu PČR
na vědomí:
 
Ing. Andrej Babiš, předseda Vlády ČR
MUDr. Lumír Kantor, PhD, předseda Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu
prof. MUDr. Věra Adámková, CSc., předsedkyně Zdravotního Výboru Poslanecké sněmovny
prof. RNDr. Ladislav Dušek, PhD., ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky MZd

 

 



Placená propagace

Tuto petici nabídneme 3000 lidí.

Zjistit více...