Petice za zruseni senatu.


Nepřihlášený uživatel

/ #3

2016-10-16 15:28

Pláčete správně, ale na špatném hrobě.

Senát je volen způsobem, který je s fungující demokracií ještě tak nejkompatibilnější. Z těch, které se v současnosti v tomto státě používají. Většinovým, jednomandátovým postupem. I tak působí řadu mrzutostí, pramenících z faktu, že používá ještě druhé kolo, obdařované pravidelně poloviční účastí kola prvního. Druhé kolo bývá vesměs všichni proti vítězi prvního kola.

   To je  špatné proto, že trucvolba není volba zdravým rozumem, ale deformovaná jednotným, nikoliv náhodným faktorem. Frustrací z porážky vlastního kandidáta.  Teorie říká, že takto vybraný kandidát není tou nejsprávnější odpovědí na skutečný aktuální problém, ale najmě na problém uměle vytvořený.

  Rozhodně ale jednotlivě volení zástupci v Senátu tropí méně škod, než jejich soudruziv Poslanecké sněmovně. Jistěže je to dáno především tím, že Senát v podstatě nic nemůže.

 Ale  zasedá-li Poslanecká sněmovna, nikdo si není jist majetkem ani životem.

 Přitom volby do Poslanecké sněmovny, to je opravdu dílo. To je tedy maso.

      Spíš sado-maso. Více způsoby  zčunit volby v demokracii snad ani nejde. Obvody jsou polymandátní, což je samo o sobě maxiprasárna.  Navíc jsou volby menšinové.   Každý, kdo přeleze dolní limit, může ve sněmovně bojovat za svoji dost často spornou věc po libosti, tj. působit jako ústavou chráněný zemský škůdce.

      Ukazuje se ale, že volič jako celek dokáže objevit nejlepší řešení. Vítěz voleb mu bývá nejblíže, ostatní jsou více na omylu. Tato - jediná - výhoda demokracie je však menšinovými volbami, s oblibou kamuflovanými neškodně vyhlížejícím označením poměrný volební systém, spolehlivě paralyzována. Naprostá paka bez problémů vnucují své pitomé nápady vítězi voleb. Hovadiny, vynucené diagnostikovanými blbci,  zaplatí všichni. Nejvíce daňový poplatník, to jest volič.

      Menšinový volební systém je institucionalizovaným opovržením voličem, a na jeho brutální ignoraci optimality nic  nezmění ani okázalé předstírání spravedlnosti fikanými a vznešeně pojmenovanými machinacemi, součty nepoužitých hlasů, na nikoho jsme nezapomněli!

Ergo,  zrušte spíš poměrný volební systém při volbách do Poslanecké sněmovny. A vícemandátové volební obvody. Jde o těžké škůdce demokracie, protože úspěšně likvidují zdravý rozum Poslanecké sněmovny jako celku. Obnovíte-li zdravý rozum, nebudete muset násilně montovat nějaký jeho surogát, náhražku. Pokud jsou vaše rozhodnutí od samého začátku optimální, není už další optimalizace, dejme tomu pod ne až tak systémovým heslem řídit stát jako firmu,  tak náročná.

 


Víte proč nás mají politici za idioty? Protože jsme je volili!
(Hercule Poirot)