Petice proti vybírání autorských poplatků OSA za vlastní folklórní produkci


Nepřihlášený uživatel

/ #25

2015-04-04 15:55

Je pravidlem, že když se někde objeví článek, který brnkne na citlivou strunu, hned se strhne šílenství a mánie a hon na čarodějnice.

Nebudu tvrdit, že znám autorský zákon, protože to je mnohatisícistránková obluda. Co ale vím, je, že tahle petice střílí spíš do vzduchu. Vidím to spíš jako text, který David Sládek sepsal během 5 minut a jako podklad k tomu měl článek z novin. Bojuje za něco, za co nemusí bojovat. Lidové písně jsou nechráněnými díly a pokud jsou provozovány bez aranže, jsou osvobozeny.

Na druhou stranu je v pořádku, když autor úpravy lidové písně je považován za autora a za provozování jeho díla mu bezpochyby náleží odměna.

V principu to znamená, že je jen na Vás všech, jak se k situaci postavíte. Všichni, kdo pořádají nějakou akci, kde je i veřejně prováděna hudba, mají otravnou povinnost toto OSA nahlásit a dodat seznam písní. Pokud v tomto seznamu sepíšete lidové písně a ke každé napíšete "lidová - autor neznámý", OSA Vám žádné poplatky vyměřit nemůže. Aspoň já to tak dělám vždy, když mě organizátor o takový list požádá. 

Pokud OSA poplatek přecejen vyměří, máte radostnou možnost užít si byrokratické kolečko a hádat se s ní. OSA je v tomto velmi flexibilní a pružný. Několikrát jsem byl svědkem toho, že po intervenci byl poplatek radikálně snížen,  nebo dokonce zrušen. Navíc při počtu akcí, které se konají každý týden v naší vlasti, by mě zajímalo, jak dokážou analyzovat každý playlist a podle toho rozdělovat odměny. Velice vtipné mi přišlo, když jsem někde četl, že OSA má místo schránky rovnou skartovačku, protože stejně nemají kapacity na to, aby ta kvanta údajů někdo vůbec četl, natož zpracoval. Osobně si myslím, že čísla hážou jenom tak od boku.

A to mě přivádí k tomu, co si myslím, že by bylo opravdu zapotřebí.

  • Zjednodušit autorský zákon. Pokud jste si to někdo zkoušel přečíst jako já, zajímalo by mě, jestli jste to dokázali. Já jsem to nedokázal. Fajn by bylo mít možnost dát své vlastní tvorbě svobodu, nebo aspoň mít možnost říct, dnes hraju bez poplatků, vzdávám se jich. V současné době je OSA nuceným správcem autorství nás všech, co komponujeme nebo se o to snažíme, ať už chceme nebo ne, ať už o tom víme  nebo ne.
  • Rozebrat OSA do šroubku, mrknout se jim na mechanismy fungování a na to, kam tečou peníze. Určitě by stálo za úvahu, zda by nebylo lepší, kdyby organizace, která má ročně přerozdělit stamiliony, nebyla neziskovka bez kontroly.

OSA provádí spoustu lotrovin. Je neoddiskutovatelné, že vymáhá poplatky i v případech, kdy na to nemá nárok. Na druhou stranu dělá jen to, co jí dovolí autorský zákon, který dokáže být velmi nejednoznačný a nicneříkající.

Pokud si dá někdo práci a nastuduje autorský zákon, dá na hromadu nepravosti OSA a sepíše fundovanou petici proti této organizaci, podepíšu ji hned, seberu ji a vyrazím do ulic sbírat podpisy.

Tato petice je ale jenom hospodský výkřik a bouchnutí pivem o stůl. Nechci tím říct, že nemá smysl se tím zabývat, jen nevidím smysl v tom, dělat to takto.

S pozdravem

Michal Jelének

primáš CM Kordulka