Petice proti vybírání autorských poplatků OSA za vlastní folklórní produkci


Nepřihlášený uživatel

#1

2015-04-01 08:05

Konečně se někdo ozval, doufám, že příští petice bude za provedení auditu v OSA, jakým způsobem chrání práva autorů!
Marek Janata

#2 Co je to tradiční provedení?

2015-04-01 10:09

Podle zákona je zpracování nechráněného díla autorským dílem. Jako muzikant jsem rád, že mohu hrát lidové písně v hudebních úpravách renomovaných autorů jako je Jaroslav Krček, Zdeněk Bláha nebo Miloslav Rychta. Respektuji, že partitury těchto autorů mají hodnotu autorského díla, přestože jsou založeny na lidové melodii a jsem ochoten za provedení takových děl platit autorské poplatky stejně, jako když hraju jiné chráněné dílo.

Samozřejmě je otázkou, jak přistupovat k dílům autorů, kteří "chtějí zůstat" lidovými, tj. nehlásí se k autorství a nepovažují svoji hudební úpravu za hodnou autorské odměny.

Status takových autorů bohužel není v zákoně ustanoven a OSA i za ně vybírá poplatky pro případ, že by se k OSA dodatečně přihlásili oni nebo jejich dědicové a žádali zpětné vyplacení autorských odměn.

 

Nepišme petici proti "zlé OSE", která považuje za autorská díla něco, co jimi není. Hudební úpravy, které prezentujeme na jevištích, často podle zákona autorskými díly jsou a jejich autoři se přihlásili nebo mohou přihlásit o autorskou odměnu.

Peticujme spíš za změnu autorského zákona, o nějaký status "lidového autora", kterým se může někdo prohlásit a tím se vzdát práva čerpat autorské odměny. Tím možná pomůžeme i folkařům a jiným autorům, ale nevím, zda se tím někde jinde nenaruší nějaká jiná rovnováha, která v zákoně je.

 

Je to těžké ...

Marek Janata,

vedoucí muziky folklorního souboru Gaudeamus

David Sládek
Autor této petice

#3 Petice a cíl

2015-04-02 07:32

Děkuji všem průběžně za podpisy k petici.

Protože je ochrana autorských práv složité téma a předpokládá mnoho různých pohledů na věc, jakékoliv komentáře k věci si velmi cením.

Výsledkem petice by neměl být jen důrazný petiční hlas ale také diskuze a návrh řešení ve vztahu k folklórní či lidové tvorbě.

Proto pište dále své připomínky a nápady, ať jsou z jakéhokoliv úhlu.

Ať si můžeme o té lidové tvorbě doslova lidově rozhodnout.

Pěkné Velikonoce

 


Nepřihlášený uživatel

#4

2015-04-04 07:20

Jsem členem jednoho folklorního souboru a nesouhlasím s tímto nesmyslem!

Tento příspěvek byl odstraněn jeho autorem (Zobrazit podrobnosti)

2015-04-04 08:22



Nepřihlášený uživatel

#6

2015-04-04 08:36

Autorský zákon lidové písně, které jsou součástí nehmotného kulturního dědictví v jeho původní podobě nechrání - jde tedy o výtvory, které může kdokoli volně užívat. Pokud OSA poplatky požaduje, koná neoprávněně, nemorálně a mimozákonně. Celý mediální humbuk na toto téma, jakož i tato petice v současném znění a pojetí postrádá smysl, protože současná legislativa na produkci folkloru pamatuje a od veškerých poplatků ji osvobozuje. Co se týče folklorních souborů, místo sepisování petic by bylo vhodnější zajistit si právní rozbor a v případě pokračování OSA v jeho nezákoném jednání na něj podat hromadnou žalobu. Druhá věc, jak už tu někdo napsal, jsou díla nezastupovaných autorů, kteří si nepřejí, aby taková díla podléhala autorskému zákonu - autorům defakto není umožněto své díla šířit pod svobodnou licencí jejich díla užít.

David Sládek
Autor této petice

#7 Re:

2015-04-04 09:06

#6: -  

Pokud máte se zněním a rozborem zákona pravdu, už tím, že se to tu signatáři dozví, dostává tato petice smysl.

Jak jsem napsal již dříve, výsledkem by měla být diskuze a konstruktivní návrh, jak situaci včetně nezastupovaných autorů řešit. Z logiky věci vyplývá, že nezastupovaní autoři jsou v současnosti teoreticky také autoři nově vznikajícího folklóru.

Děkuji za příspěvek

Jan Blažek

#8 Folklorní produkce x folklor

2015-04-04 09:09

Folklor jsou nemateriální projevy lidové kultury v původním prostřední v nezměněné, tradiční podobě. Projevy, proti jejichž zpoplatnění se stavíte, jsou projevy folklorismu. Lidové znamená, že autorem je anonym. V případě, že nešlo o tance, ale o písně vokálního typu, jejich úpravy pro potřeby hudebního tělesa jejich hodnotu snižují, nikoli zvyšují  a že právě toto chce OSA zpoplatnit je v rozporu s autenticitou, tím nejhodnotnějším, co v lidové písni, tancích, vyprávění apod. máme. Kdyby se zpoplatnění nánosu folklorismu uvažovalo v době, kdy bylo na venkově možno lidovou píseň zapsat, tak by sběratelé sebrané písně snad ani nevydávali.

Petr

#9 moravský folklor tu je taky

2015-04-04 09:25

Nejen ukončení výběru poplatků za českou folklorní hudbu, ale i moravskou!


Nepřihlášený uživatel

#10 Re: Re:

2015-04-04 09:54

#7: David Sládek - Re:  

 Já Vám svým způsobem rozumím, diskuze a tlak na OSA je jistě na místě, ale proč v petici žádáte změnu legislativy, když potřebné již v legislativě zakotveno je? Přijde mi, že většina signatářů, včetně autora petice, se neobtěžovala s dohledáním relevantních informací a místo toho svou snahu zakládá na onom novinovém článku. OSA svou činnost postavilo na velmi kvalitním právním zázemí, stojí za ním spousta vlivných lidí, kteří z něj čerpají zisky v podobě autorských odměn. Tento krok proti němu je spíše nešťastný a podobně jako FOS tuto situaci neřešil a raděj nutil folklorní soubory platit tisícikorunové výpalné každý rok, neřeší náš problém ani tato petice.

David Sládek
Autor této petice

#11 Re: Re: Re:

2015-04-04 10:00

#10: - Re: Re:  

 Děkuji za příspěvek. Jak jsem již dříve napsal, výsledkem petice bude diskuze a konstruktivní návrh, jak situaci řešit. Petice snad pomůže poprvé zmapovat, jak silné je cítění obyvatel k této problematice a dodat trochu větru do zad.

O připravovaných krocích budu dále informovat.

David Sládek
Autor této petice

#12 Re: moravský folklor tu je taky

2015-04-04 10:04

#9: Petr - moravský folklor tu je taky 

 Petice se samozřejmě vztahuje na veškerý folklór v České republice, tedy i moravský, slovácký, hanácký, slezský, chodský, podbrdský, prácheňský, doudlebský... Nejsem odborník, seznam lze dohledat na stránkách Folklórního sdružení ČR http://archiv.fos.cz/tema/tema.phtml?id=2243&lng=$lng


Nepřihlášený uživatel

#13 Re: Re: Re: Re:

2015-04-04 10:37

#11: David Sládek - Re: Re: Re:  

 

Pokud Vám mohu pomoci - doporučuji kontaktovat Pirátskou stranu, která vytrvale proti OSA a dalším kolektivním správcům vystupuje a snaží se pomoci jak při reprodukci svobodné hudby, tak i autorům a interpretům.  www.pirati.cz/hudba/start

Dokonce se již tímto problémem zřejmě zabývali viz:  

www.denik.cz


Nepřihlášený uživatel

#14

2015-04-04 11:09

Komu by asi šly poplatky z lidových či zlidovělých písní...?
Úředníkům, nebo Heleně Vondráčkové...?
Vždyt' je to postavený na hlavu.........
David Sládek
Autor této petice

#15 Re: Re: Re: Re: Re:

2015-04-04 12:28

#13: - Re: Re: Re: Re:  

Děkuji za odkazy, o snaze Pirátů vím, této petice se však dotýká pouze okrajově. Co jsem postřehl, Piráti se věnují především poplatkům za reprodukci hudby (v médiích, provozovnách a podobně). Tato petice se však týká především živé interpretace folklóru.

Druhou věc, které se chci vyvarovat, je politizování petice. Folklór je z principu věc lidová a lidé by si o ní měli rozhodnout. Nechtěl bych, aby si nějaký politik stavěl kariéru na podpoře tak samozřejmé věci jako je právo na folklór bez poplatků.

V každém případě děkuji za informace


Nepřihlášený uživatel

#16 Re:

2015-04-04 12:34

#14: -  

Petice na .... autor vůbec netuší, co je OSA, jak funguje a nezná ani autorský zákon. Trapná iniciativa.


Nepřihlášený uživatel

#17

2015-04-04 12:38

Osaje banda hrabavých darebáků

Nepřihlášený uživatel

#18

2015-04-04 12:53

OSA je sdružení autorů, kteří mají právo dostat zaplaceno. A OSA neurčuje, kolik a za co se bude platit. To dělají zákonodárci, ty popleto.

David Sládek
Autor této petice

#19 Re: Re:

2015-04-04 12:57

#16: - Re:  

Děkuji za anonymní příspěvek. Škoda, že jste nám trochu nepřiblížil, jak OSA funguje. Možná by to diskuzi obohatilo lépe.

S pozdravem


Nepřihlášený uživatel

#20 Re: Re: Re:

2015-04-04 13:16

#19: David Sládek - Re: Re:  

 Možná stačí se podívat na stránky OSA.cz. Já vám nechci obohacovat diskuzi, ale Vy, pokud organizujete něco, jako je tato petice, byste měl mít vše, co se této problematiky v malíčku. Což nemáte. A jak se dá dle některých příspěvků výše usuzovat, lidé, kteří se folklorem skutečně zabývají, mají na celou věc poněkud jiný názor. Mám dotaz, vytvořil jste někdy něco, co by se dalo považovat za autorské dílo? Nemusí jít pouze o dílo hudební.

David Sládek
Autor této petice

#21 Re: Re: Re: Re:

2015-04-04 13:52

#20: - Re: Re: Re:  

 Budete se divit,ale vytvoril. Sam jsem hudebnik a skladatel. A nepreji si, aby za reprodukci ci interpretaci meho dila OSA nebo kdokoliv jiny vybiral poplatky. Moznost prohlasit se za lidoveho autora vsak,pokud ctu zakon dobre, neexistuje.


Nepřihlášený uživatel

#22

2015-04-04 14:18

Takže - pokud si to shrneme. O problematice toho víte opravdu málo. Legislativu v tomto ohledu neznáte vůbec. Nechcete téma politizovat, ale žádáte změnu legislativy, což jde opravdu jenom politicky. Mimoto tu píšete něco o záměrném nebo chcete-li účelovém zlidovění skladeb, které by ovšem popíralo princip folkloru. Sám ve folkloru dlouhá léta působím a vím, že iniciativa v této věci je záslužná věc, ale také žiju v reálném světě, proto vím, že tomuto amatérskému přístupu se OSA spíše vysměje.

David Sládek
Autor této petice

#23 Re:

2015-04-04 14:43

#22: -  

Z meho zamestnani vim,ze pokud neni znama poptavka po zmene,nikdo se ji nebude zabyvat. Zneni teto petice muze byt "amaterske", ale poselstvi je zcela jasne. Vysledkem,jak jsem psal jiz nekolikrat, by melo byt konstruktivni reseni. Rad privitam pravniky a dalsi specialisty, aby na takovem reseni spolupracovali. Kde nebude treba nic menit,necht je tato disluze uklidnenim,ze je vse v poradku. Zmeni-li se na zaklade diskuze zneni petice,vsechny signatare informuji o duvodech a budou mit moznost sve podpisy prehodnotit.


Nepřihlášený uživatel

#24

2015-04-04 14:58

Folklorní písně jsou majetkem všem příznivcům , kteří miluji skutečný folklor. Složili tyto písně naši předchůdci a nevím, proš by zato někdo měl vybírat poplatky. OSA zrušit!

Nepřihlášený uživatel

#25

2015-04-04 15:55

Je pravidlem, že když se někde objeví článek, který brnkne na citlivou strunu, hned se strhne šílenství a mánie a hon na čarodějnice.

Nebudu tvrdit, že znám autorský zákon, protože to je mnohatisícistránková obluda. Co ale vím, je, že tahle petice střílí spíš do vzduchu. Vidím to spíš jako text, který David Sládek sepsal během 5 minut a jako podklad k tomu měl článek z novin. Bojuje za něco, za co nemusí bojovat. Lidové písně jsou nechráněnými díly a pokud jsou provozovány bez aranže, jsou osvobozeny.

Na druhou stranu je v pořádku, když autor úpravy lidové písně je považován za autora a za provozování jeho díla mu bezpochyby náleží odměna.

V principu to znamená, že je jen na Vás všech, jak se k situaci postavíte. Všichni, kdo pořádají nějakou akci, kde je i veřejně prováděna hudba, mají otravnou povinnost toto OSA nahlásit a dodat seznam písní. Pokud v tomto seznamu sepíšete lidové písně a ke každé napíšete "lidová - autor neznámý", OSA Vám žádné poplatky vyměřit nemůže. Aspoň já to tak dělám vždy, když mě organizátor o takový list požádá. 

Pokud OSA poplatek přecejen vyměří, máte radostnou možnost užít si byrokratické kolečko a hádat se s ní. OSA je v tomto velmi flexibilní a pružný. Několikrát jsem byl svědkem toho, že po intervenci byl poplatek radikálně snížen,  nebo dokonce zrušen. Navíc při počtu akcí, které se konají každý týden v naší vlasti, by mě zajímalo, jak dokážou analyzovat každý playlist a podle toho rozdělovat odměny. Velice vtipné mi přišlo, když jsem někde četl, že OSA má místo schránky rovnou skartovačku, protože stejně nemají kapacity na to, aby ta kvanta údajů někdo vůbec četl, natož zpracoval. Osobně si myslím, že čísla hážou jenom tak od boku.

A to mě přivádí k tomu, co si myslím, že by bylo opravdu zapotřebí.

  • Zjednodušit autorský zákon. Pokud jste si to někdo zkoušel přečíst jako já, zajímalo by mě, jestli jste to dokázali. Já jsem to nedokázal. Fajn by bylo mít možnost dát své vlastní tvorbě svobodu, nebo aspoň mít možnost říct, dnes hraju bez poplatků, vzdávám se jich. V současné době je OSA nuceným správcem autorství nás všech, co komponujeme nebo se o to snažíme, ať už chceme nebo ne, ať už o tom víme  nebo ne.
  • Rozebrat OSA do šroubku, mrknout se jim na mechanismy fungování a na to, kam tečou peníze. Určitě by stálo za úvahu, zda by nebylo lepší, kdyby organizace, která má ročně přerozdělit stamiliony, nebyla neziskovka bez kontroly.

OSA provádí spoustu lotrovin. Je neoddiskutovatelné, že vymáhá poplatky i v případech, kdy na to nemá nárok. Na druhou stranu dělá jen to, co jí dovolí autorský zákon, který dokáže být velmi nejednoznačný a nicneříkající.

Pokud si dá někdo práci a nastuduje autorský zákon, dá na hromadu nepravosti OSA a sepíše fundovanou petici proti této organizaci, podepíšu ji hned, seberu ji a vyrazím do ulic sbírat podpisy.

Tato petice je ale jenom hospodský výkřik a bouchnutí pivem o stůl. Nechci tím říct, že nemá smysl se tím zabývat, jen nevidím smysl v tom, dělat to takto.

S pozdravem

Michal Jelének

primáš CM Kordulka