Petice proti vybírání autorských poplatků OSA za vlastní folklórní produkci

Marek Janata

/ #2 Co je to tradiční provedení?

2015-04-01 10:09

Podle zákona je zpracování nechráněného díla autorským dílem. Jako muzikant jsem rád, že mohu hrát lidové písně v hudebních úpravách renomovaných autorů jako je Jaroslav Krček, Zdeněk Bláha nebo Miloslav Rychta. Respektuji, že partitury těchto autorů mají hodnotu autorského díla, přestože jsou založeny na lidové melodii a jsem ochoten za provedení takových děl platit autorské poplatky stejně, jako když hraju jiné chráněné dílo.

Samozřejmě je otázkou, jak přistupovat k dílům autorů, kteří "chtějí zůstat" lidovými, tj. nehlásí se k autorství a nepovažují svoji hudební úpravu za hodnou autorské odměny.

Status takových autorů bohužel není v zákoně ustanoven a OSA i za ně vybírá poplatky pro případ, že by se k OSA dodatečně přihlásili oni nebo jejich dědicové a žádali zpětné vyplacení autorských odměn.

 

Nepišme petici proti "zlé OSE", která považuje za autorská díla něco, co jimi není. Hudební úpravy, které prezentujeme na jevištích, často podle zákona autorskými díly jsou a jejich autoři se přihlásili nebo mohou přihlásit o autorskou odměnu.

Peticujme spíš za změnu autorského zákona, o nějaký status "lidového autora", kterým se může někdo prohlásit a tím se vzdát práva čerpat autorské odměny. Tím možná pomůžeme i folkařům a jiným autorům, ale nevím, zda se tím někde jinde nenaruší nějaká jiná rovnováha, která v zákoně je.

 

Je to těžké ...

Marek Janata,

vedoucí muziky folklorního souboru Gaudeamus