STOP krácení dotací soukromým a církevním školám


Nepřihlášený uživatel

/ #191

2014-08-11 15:40

To, že obě moje dcery měly to štěstí a navštěvovaly soukromou základní školu, jim zcela jistě umožnilo lepší start do dalšího vzdělávání a vlastně i do života. Skvělému týmu učitelek ze Svobodné základní školy v Jablonci nelze ani dost poděkovat. Dcerky chodily do školy opravdu rády, své učitelky milovaly, stále na ně s láskou vzpomínají a dodnes se do školy alespoň tu a tam vrací.
Ve srovnání s přístupem v běžné základní škole, a tuto zkušenost, bohužel, také máme, jsou děti v soukromých školách chápány jako budoucí dospělí lidé, nikoliv jako obtěžující materiál.
Ano, je to stále základní školství, ale jen zdánlivě stejné. Formy a metody náplně jednotlivých hodin mohou a také bývají velmi kvalitativně různé. Do svobodné základní školy můžete přijít kdykoliv, jako rodič i jako návštěvník, potkáte klidné a štasné děti a učitelky, které se usmívají, protože je práce baví.
V takových školách se dětem dostává kvalitní vzdělání, ale ještě něco navíc - vnímání vlastní hodnoty a z ní pramenící zdravé sebevědomí, schopnost ptát se a dozvídat se, pocit sounáležitosti a schopnost respektovat druhé, shopnost poučit se z vlastních chyb anebo vnímat autoritu jako partnera, nikoliv jako opozici.
Pokud si pan ministr myslí, že soukromé školství je možné likvidovat nebo přinejmenším diskriminovat, bylo by namístě, aby inkognito navštívil některé nepražské základní školy a porovnal ty běžné s těmi soukromými a zodpovědně se zamyslel nad tím, jakéže budoucí dospělé nabízíme vlasti i Evropě.
Jindra Malá