Omluva za Tibet 2014

Marek Navrátil

/ #980 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Historie Tibetu

2014-05-03 19:23

#977: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Historie Tibetu

Ať se dívám na texty autora jakkoliv, tak chybu najít nedokážu. Ano, je to hodně moc zjednodušené, ale snad nikdo nečeká, že tedy někdo popíše kompletní historii. Nevidím dokonce ani důkaz lokajského myšlení. Můžete mi to prosím objasnit, abych pochopil, proč takto reagujete? Dle informací dostupných na internetu, se dá jednoznačně dočíst, že počátek kultury Tibetu se datuje do 7. stol. našeho letopočtu a v té době, vlastně zhruba od 5. stol. byla tato oblast ovládána čínskou dynastií, takže toto území bylo čínské. Navíc zde autor popisuje, že tibeťané pocházejí z mongolských kočovníků, což dokazují i fyziologické znaky jejich těla. O letitých bojích o toto území je na internetu taky mnoho popsáno a o tom, že to nikdy nebyla kolonie ani Francie ani Anglie, jak píše jiná autorka zde v dalším příspěvku, se také nedá moc polemizovat. Ano, Británie obsadila Tibet, aby upevnila svůj vliv a kontrolu nad touto oblastí proti vlivu okolních zemí, ale kolonie to nebyla. Samostatnost Tibet získal v minulém století, avšak neuznal to žádný z dalších států světa, takže formálně bylo toto území stále bráno jako čínské. Tedy Čína respektive Čínská lidová republika v polovině min. století vlastně obsadila své území jak historicky, tak i politicky uznávané. Opravdu je toho na internetu hodně a kdo hledá, ten najde. Navíc je pravda, že Tibet bez vlastní produkce čehokoliv (kromě kultury a duchovního odkazu), bez průmyslu není schopen bez pomoci Číny existovat a v případě samostatnosti by se tak s největší pravděpodobností dostal na úroveň velmi chudých zemí třetího světa. O této skutečnosti je toho napsáno také mnoho a dá se to i selským rozumem odvodit. Prostě bublina Tibetu je zřejmě uměla nafouknutá USA, která v době, kdy se v ČLR dostal k moci Mao a pozvedl čínský průmysl na úroveň konkurující západním zemím, tak USA z obavy o ztrátu své pozice v této oblasti Asie a vlastně i celého světa operovala Tibetem a snažila se působit na světovou populaci tak, aby ČLR lidem západu zprotivila. Dokazují to i různé texty o vyzbrojování Tibetu pod taktovkou CIA. Jak je již známo, tak CIA v minulém století měla v působnostii mimo území USA jeden jedinný úkol, a to destabilizovat země či oblasti, které by mohli mít vliv na postavení USA v rámci světa. Toto jsou už také prokázaná fakta zejména z dění v Jižní Americe.

 

Opravdu tedy nechápu, v čem může být text autora lokajský a jak to může být pročínská propaganda. Jde pouze o shrnutí faktů.

 

Navíc, vždy když někdo napíše názor, který by mohl nahrávat znepřáteleným zemím západu, tak je okamžitě oznaen za fantasmagorie nebo ještě hůř? Opravdu zde bojujete za lidská práva nebo se snažíte o naopak proamerickou propagandu, kterou na naše území přitáhl pan Václav Havel?

 

Díky za odpověď.

 

Ještě dodám, že v ideální světě bychom toto vůbec řešit nemuseli. Jenže boj o moc zde bude ještě hodně dlouho a my všichni jsme jen loutky hráčů, kteří na nás mediálně působí.

Marek