Petice za záchranu provozu Trúby a hradu Štramberka v roce 2014

Tomáš Harabiš

/ #90 Re: Petice k Trůbě

2014-05-01 08:59

#89: semor - Petice k Trůbě

Vážený pane,

máte naprostou pravdu. Pokud by vedení města nerozhodlo jak rozhodlo, nejspíš by k takovému ověření došlo... Kdo mluvil nebo nemluvil pravdu si však můžete porovnat i sám... Od začátku celé kauzy poukazujeme na zásadní rozpory mezi tím co bylo ze strany vedení města řečeno a fakty, které jsme prověřovali a které vedení průběžně usvědčovaly se lží, polopravd nebo se zatajování skutečností. Pár příkladů:

"Provoz Trúby by nebyl rekonstrukcí téměř omezen..." - ve skutečnosti by stavební firma musela rozložit staveniště a od schodů nahoru by se nedalo z bezpečnostních důvodů pohybovat. Provozovatel by musel uzavřít Jaroňkovu útulnu, zrušit naplánované akce, výlety, svatby, propustit zaměstnance a provoz okamžitě ukončit.

"Město příjde o peníze..." - Město o peníze nepříjde... Již po konzultaci s Ministerstvem kultury a prověření určení dotace a jejího fungování bylo zřejmé, že dotace není určena účelově na Jaroňkovu útulnu, ale na celou památkovou rezervaci a je možné ji alokovat na jiný projekt. Tak také Rada města rozhodla.

"Jaroňkova útulna se neopraví a nebudou na ní peníze..." - Ve skutečnosti se Jaroňkova útulna opraví po sezóně a město získá z nájmu provozovatele přinejmenším 700 000 Kč bez DPH (840 000 s DPH), které by jinak nezískalo, nebude muset hradit žádné škody a kompenzace, které by šly do milionu. I Ministerstvo kultury je od začátku v kauze velice vstřícné a je velice pravděpodobné, že peníze poskytne i příští rok.

Takto bych mohl pokračovat... Nebráníme se fakta zveřejňovat v seriozních médiích, diskutovat o nich a zprostředkovávat je veřejnosti, která by k nim měla mít mnohem svobodnější přístup, než vedení města Štramberka dosud umožňuje a než by si očividně přálo.... Za zveřejnění informací o připravované rekonstrukci jsou osoby a subjekty, které informace zveřejnily pod silným tlakem a kritikou vedení a zástupců města, hrozí jim sankce a je naprosto zřejmé, že v oblasti svobodného přístupu k informacím a v oblasti občanských práv není ve městě zdaleko všechno v pořádku a ověření těchto skutečností alespoň nezávislými médiemi, organizacemi, či jinými kontrolními orgány by přinejmenším neuškodilo...

V této chvíli však spíše hledejme to, co nás spojuje  a poděkujme všem, kteří se na vyřešení této zbytečné peripetie podíleli a zamezili zbytečným škodám. Doufejme také, že se z této kauzy dotčené osoby a subjekty poučí a začnou opět standardně komunikovat a vrátí se k respektu a spolupráci, která tady na začátku byla...

Rytíři hradu Štramberk o.s.