Petice za záchranu provozu Trúby a hradu Štramberka v roce 2014

Tomáš Harabiš

#76 Re:

2014-04-18 08:47

#74: -

Dobrý den,

dovoluji si reagovat na vaši poznámku. To, že publikujeme, že Trúba bude přes sezónu otevřena vůbec ještě neznamená, že to tak bude se souhlasem vedení města. Znamená to jen, že jsme v souladu s našimi právy a závazky vůči návštevníkům, klientům apod. připraveni odolat tlaku, který na nás vedení města vyvíjí a zajistit provoz navzdory dopisu, který nám byl doručen 4.4.2014. Bohužel ani nám vedení města neposkytuje žádné další oficiální informace a ke všemu se musíme prokousávat sami.  Prakticky veškerou dokumentaci a korespondenci k věci naleznete na FB Trúby  na https://www.facebook.com/StramberskaTruba a technickou dokumentaci k Jaroňkově útulně na http://sluzby.e-zakazky.cz/Profil-Zadavatele/f52da707-0b8b-4a7b-83f2-c4208c28ec01/Zakazka/P14V00000002.

Zatím bohužel nemáme ani jiné oficiální stanovisko pana starosty a vedení města, než je zmíněný dopis. I když již byl provozovateli doručen zdvořilý dotaz pana starosty, co by z pohledu nákladů na provoz a jeho kompenzací znamenalo začít rekonstrukci v září. K dopisu se bude provozovatel VALAŠSKÉ KRÁLOVSTVÍ vyjadřovat jakmile bude mít k dispozici veškeré podklady.

Takže i když došlo k výraznému posunu v jednání pozitivním směrem a také se úplně změnil tón jednání ze strany vedení města a neoficiálně se k nám z různých stran dostávají informace, že se vystěhovávat nebudeme muset a od záměru rekonstruovat Jaroňkovu útulnu v hlavní sezóně se již upustilo a začne se na podzim, oficiálně takové stanovisko ještě nemáme. Jakmile ho vedení města vydá, pak budeme moci petici ukončit a považovat naše společné úsilí za úspěšné.

Přeji pěkný den.

Štramberačka

#77 Re: Re:

2014-04-18 10:49

#69: Tomáš Harabiš - Re:  

 Když jsem si přečetla Vaši odpověď na komentář "Trubače", ihned jsem si vzpomněla na pořekadlo "Potrefená husa nejvíc kejhá".


Nepřihlášený uživatel

#78 Re: Re:

2014-04-18 18:56

#76: Tomáš Harabiš - Re:

Děkuji Vám za odpověď.

Nezaujatý

#79 Re: Re: Re:

2014-04-18 19:00

#78: - Re: Re:

Jistě tuto diskuzi čtou i zástupci města, prosím je tedy touto cestou o trochu víc informací k tomuto celému problému. Možná by to celou situaci dost vyjasnilo a uklidnilo. Děkuji předem za všechny ty, kterým situace není lhostejná, ale rádi si dělají závěry trochu informováni.

Tento příspěvek byl odstraněn jeho autorem (Zobrazit podrobnosti)

2014-04-18 20:46



Nepřihlášený uživatel

#81 Re: Re: Re: Re:

2014-04-18 20:48

#79: Nezaujatý - Re: Re: Re:

...no řekl bych, že jeden ze zástupců města se k problému vyjádřil pod krycím jménem Trubač...


Nepřihlášený uživatel

#82

2014-04-21 06:49

Přijde mi to, jako velmi sobecké rozhodnutí bez ohledu na to, že návštěvníci kulturních památek čekají celou zimu až budou svou oblíbenou památku moci zase navštívit, těsně před zahájením sezony oznámit rekonstrukci. Obzvlášť, když je možno tuto zahájit až po turistické sezoně.

Nepřihlášený uživatel

#83 Re: svatba 5.9. 2014

2014-04-22 11:19

#82: -

Velice by mě zajímalo, jak to bude s našim svatební obřadem, když termín naší svatby je domluvem a zarezervován na 5.9. snad nám někdo dá včas vědět. Každopádně mě těší, že rekonstrukce bude posunuta až na posezńní období. JCH

štramberk resident

#84 Re:

2014-04-23 12:14

#42: -

Vážení, nejen Vy konkrétní,

kteří máte problém s parkováním. Ano, Štramberk BEZ turistů je mrtvý. Ale, je opravdu nutné, aby ZDRAVÍ turisté vozili své zadky téměř až k Trúbě? Chápu ZTP, či jiné tělesně postižené, ale jinak? Jezdíte auty po Karlově mostě? Do Zlaté uličky?

Přemýšleli jste někdy o tom, jaké to je, nechat po Štramberku jít naše děti? Ze školy na náměstí třeba? Je to nervy drásající činnost a to i mimo sezónu, natož v ní!

Turisté roztahaní na cestě, chodnících, všude, jdoucí vedle sebe 5ti členná skupina, na vodítku psa, který se motá pod jedoucí auto, někdy nechápu: dospělí jdou a mají své batolící se děti ZA sebou, kde na ně nevidí (to není nadsázka, viděla jsem toto 100x)....kličkující mezi auty, ať již zaparkovanými nebo jedoucími, kočárky, kola...MASAKR!

Za mně bych udělala klidně záchytné parkovistě před začátkem obce Štramberka a kdo má OPRAVDU rád turistiku a není držitelem průkazu TP nebo ZTP, jistě si udělá procházku...Takže turisté ano, ale nechovejte se jako smyslů zbavení!


Nepřihlášený uživatel

#85

2014-04-28 21:26

Přeji hodně štěstí.
Jan Socha

#86

2014-04-30 08:01

Včera 29.4.2014 jednala Rada města Štramberka a uložila mi tento úkol: Rada města Štramberka ukládá starostovi města připravit návrh přesunu alokovaných finančních prostředků (z programu regenerace MPR a MPZ na rok 2014) schválené investiční akce „Gotická věž hradu Trúba, r.č.:13244/8-3465/2 - Obnova Jaroňkovy útulny“ na jiné investiční akce z Anketního dotazníku Programu regenerace MPR a MPZ na rok 2014.
To znamená, že letos se opravovat Jaroňkova útulna nebude, VĚŽ TRÚBA i JAROŇKOVA ÚTULNA BUDOU PO CELÝ ROK 2014 V PROVOZU. Práce budou zahájeny co nejdříve zpočátku roku 2015, jak to umožní počasí tak, aby provoz věže byl omezen minimálně. Dotaci Město vyčerpá na jiné památkové objekty ve Štramberku, takže o ni nepřijde a podnikne kroky, aby dotaci získalo i v roce 2015.
Ing. Jan Socha, starosta města Štramberka


Nepřihlášený uživatel

#87

2014-04-30 09:08

Tak a je po kauze... A teď mě zajímá, jak dál může fungovat spolupráce mezi pronajimatelem - majitelem, tedy městem, a nájemcem - provozovatel, tedy Valašským královstvím. Něco mi říká, že nedobře, tudíž krátce... Nebo se pletu?
Tomáš Harabiš

#88 Ukončení úspěšné petice a poděkování

2014-04-30 21:33

Vážení signatáři,

je nám ctí vám oznámit, že naše petice byla úspěšná! Vaše podpisy zásadním způsobem přispěly k rozhodnutí plánovanou rekonstrukci odložit a zachránit tím provoz Trúby a hradu Štramberka v roce 2014! K dnešnímu dni petici podepsalo 1368 z vás (některé podpisy byly sesbírány ručně). Petici jsme 28. dubna 2014 s 1321 podpisy předali vedení města Štramberka před jednáním městské rady která rozhodla slovy pana starosty takto:

"Včera 29.4.2014 jednala Rada města Štramberka a uložila mi tento úkol: Rada města Štramberka ukládá starostovi města připravit návrh přesunu alokovaných finančních prostředků (z programu regenerace MPR a MPZ na rok 2014) schválené investiční akce „Gotická věž hradu Trúba, r.č.:13244/8-3465/2 - Obnova Jaroňkovy útulny“ na jiné investiční akce z Anketního dotazníku Programu regenerace MPR a MPZ na rok 2014.
To znamená, že letos se opravovat Jaroňkova útulna nebude, VĚŽ TRÚBA i JAROŇKOVA ÚTULNA BUDOU PO CELÝ ROK 2014 V PROVOZU. Práce budou zahájeny co nejdříve zpočátku roku 2015, jak to umožní počasí tak, aby provoz věže byl omezen minimálně. Dotaci Město vyčerpá na jiné památkové objekty ve Štramberku, takže o ni nepřijde a podnikne kroky, aby dotaci získalo i v roce 2015.
Ing. Jan Socha, starosta města Štramberka"

Z celého srdce Vám děkujeme, že jste pomohli něco důležitého změnit a stáli po našem boku! Děkujeme i radě města Štramberka, že vzala v úvahu všechna fakta, věcné argumenty a i vaše podpisy a rozhodla jak rozhodla. Bez vás by tohoto vítězství dosaženo nebylo. Tímto také tuto petici ukončujeme a srdečně Vás všechny letos zveme na návštěvu hradu Štramberk s jeho slavnou věží Trúbou! Těšíme se na vaší návštěvu!

Rytíři hradu Štramberk o. s.
semor

#89 Petice k Trůbě

2014-05-01 07:39

#22: - Re:

Po přečtení příspěvků pana starosty Štramberka a pana Harabiše, jsem nabyl přesvědčení, že tady někdo z nich nemluví pravdu a mlží. Mám za to, že by tato tvzrení obou pánů měla být ověřena nezávislou institucí a s výsledkem by veřejnost měla být seznámena.Tím by byla obnovena důvěryhodnost aspoň jednoho z výše uvedených pánů...

Tomáš Harabiš

#90 Re: Petice k Trůbě

2014-05-01 08:59

#89: semor - Petice k Trůbě

Vážený pane,

máte naprostou pravdu. Pokud by vedení města nerozhodlo jak rozhodlo, nejspíš by k takovému ověření došlo... Kdo mluvil nebo nemluvil pravdu si však můžete porovnat i sám... Od začátku celé kauzy poukazujeme na zásadní rozpory mezi tím co bylo ze strany vedení města řečeno a fakty, které jsme prověřovali a které vedení průběžně usvědčovaly se lží, polopravd nebo se zatajování skutečností. Pár příkladů:

"Provoz Trúby by nebyl rekonstrukcí téměř omezen..." - ve skutečnosti by stavební firma musela rozložit staveniště a od schodů nahoru by se nedalo z bezpečnostních důvodů pohybovat. Provozovatel by musel uzavřít Jaroňkovu útulnu, zrušit naplánované akce, výlety, svatby, propustit zaměstnance a provoz okamžitě ukončit.

"Město příjde o peníze..." - Město o peníze nepříjde... Již po konzultaci s Ministerstvem kultury a prověření určení dotace a jejího fungování bylo zřejmé, že dotace není určena účelově na Jaroňkovu útulnu, ale na celou památkovou rezervaci a je možné ji alokovat na jiný projekt. Tak také Rada města rozhodla.

"Jaroňkova útulna se neopraví a nebudou na ní peníze..." - Ve skutečnosti se Jaroňkova útulna opraví po sezóně a město získá z nájmu provozovatele přinejmenším 700 000 Kč bez DPH (840 000 s DPH), které by jinak nezískalo, nebude muset hradit žádné škody a kompenzace, které by šly do milionu. I Ministerstvo kultury je od začátku v kauze velice vstřícné a je velice pravděpodobné, že peníze poskytne i příští rok.

Takto bych mohl pokračovat... Nebráníme se fakta zveřejňovat v seriozních médiích, diskutovat o nich a zprostředkovávat je veřejnosti, která by k nim měla mít mnohem svobodnější přístup, než vedení města Štramberka dosud umožňuje a než by si očividně přálo.... Za zveřejnění informací o připravované rekonstrukci jsou osoby a subjekty, které informace zveřejnily pod silným tlakem a kritikou vedení a zástupců města, hrozí jim sankce a je naprosto zřejmé, že v oblasti svobodného přístupu k informacím a v oblasti občanských práv není ve městě zdaleko všechno v pořádku a ověření těchto skutečností alespoň nezávislými médiemi, organizacemi, či jinými kontrolními orgány by přinejmenším neuškodilo...

V této chvíli však spíše hledejme to, co nás spojuje  a poděkujme všem, kteří se na vyřešení této zbytečné peripetie podíleli a zamezili zbytečným škodám. Doufejme také, že se z této kauzy dotčené osoby a subjekty poučí a začnou opět standardně komunikovat a vrátí se k respektu a spolupráci, která tady na začátku byla...

Rytíři hradu Štramberk o.s.

Nespokojená Štramberačka - Valacha tu nechceme

#91 Re: Město je totálně mimo

2014-05-26 18:15

#2: Barty - Město je totálně mimo

Všici jste totálně mimo, oháníte se uzavřením areálu Trúby na tři měsíce, ale tak to přece není! By mě zajímalo, kde jste si ty informace ověřovali... Je to termín realizace, ne uzavření... Jaroňkova útulna sama osobně by byla zavřená jen necelý týden, zbytek areálu by ale byl přístupný... Ach jo - vy Valachem políbení, je mi z Vás těžko... Valacha jste nám nacpali do Lašska, kde nemá co pohledávat a ještě nájemce diktuje podmínky vlastníkovi nemovitosti a sepisuje petice. Kde to jsme? Asi ve Valašském království :) Být městem, tak se s Valachem soudím o to, že kvůli němu Štramberk přišel o peníze na obnovu památky... Místo aby ty peníze na rekonstrukci šly z EU, když se je podařilo pracně z dotací získat, město je v příštím roce bude muset dát z vlastního rozpočtu na úkor jiných potřebných věcí ve Štramberku. Nebo by bylo Valašské království tak uvědomnělé a rekonstrukci prostor Jaroňkovy útulny zafinancovalo samo, když ji tak dlouhodobě využívají?

Nehledě na to, že Valachovi nejde vůbec o dobro turistů, ale jen o ušlý výdělek z nich, kterým by si mohl namastit kapsu. A ty jeho ovce - zaměstnanci - budou vesele organizovat petice s mylnými informacemi a shánět podpisy od lidí, co ani nejsou místní... Na to Vás užije. Tak si nechte tu chatrč spadnout na hlavu - ale věřím, že vy byste byli jedni z těch, co by si ještě stěžovali, jak vám bylo ublíženo.