Petice proti přestavbě parku Generála Lázaro Cárdenase


Nepřihlášený uživatel

/ #4

2014-04-22 14:10

Vážení,
dvacet let chodím téměř denně do zmíněného parku a za celou dobu mimo běžné „údržby zeleně", která spočívá v sekání trávy a vyfoukání spadlého listí, jsem viděl pomálu standardní arboristické práce se zelení. Stromy jsou po dlouhá léta bez kvalitního ošetření - výchovných a zdravotních řezů, viz deštěm a podmáčením vyvrácená mahalebka (těchto případů bylo víc) v části parku při ulici Terronská. Větrem polámané jírovce jsou „údržbou“ nezbytně zakrácena bez následné péče a poté kácena. Denně se lidé volně pohybují v ploše trávníku pod neošetřenými stromy s proschlými větvemi, které jsou jinde argumentem pro radikální ošetření nebo kácení stromů. Ve střední časti parku je malebná skupina čtyř jerlínů, která stále uniká pozornosti standardní údržbě - stromy mají ve spodní části koruny horizontálně vedené větve, z nichž některé by potřebovaly léta odlehčit (jako příklad uvádím blízký privátní pozemek Gibiánovi vily, kdy se po dešti jerlín rozlomil). Zejména při dlouhodobých deštích se spodní větve téměř dotýkají země a je jen otázkou času, kdy deštěm nasycené větve spadnou na chodce. Před lety vyřezané stromořadí při ul. A. Čermáka nebylo dodnes znovu vysazeno a místo toho v zeleném pásu parkují podélně auta. Při západní straně parku v kontaktu s ul. Terronskou je úžasný květinový záhon, který, ale při svém založení po rekonstrukci Terronské nebyl doplněn kvalitní humusovou zeminou.
Jako obyvatel zdejší části Bubenče si uvědomuji přednost parku v rozsahu (mimo zbytečně rozsáhlé herbicidy pravidelně stříkané asfaltové plochy), střízlivosti a především v jednoduché stávající parkové úpravě se vzrostlými stromy (byť v různé míře zdravotně oslabenými), kterým především chybí pravidelná, finančně náročná kvalitní údržba (např. před školou, v půlkruhu vysazený, pravděpodobně původně střihaný habrový plot, si léta nikdo nevšiml).
Proto se ptám
- proč nectíme a nepracujeme (a řádně neudržujeme) s tím, co nám zanechali předkové v téměř dokonale naplněném zastavovacím plánu od arch. A. Engela, jehož součástí jsou i funkčně navržené plochy zeleně
- nikde nikdy jsem nezaznamenal, že by naši rodinu či sousedy oslovila radnice s dotazem, anketou, co si o tom myslíme
- komu se zodpovídá státní úředník?
Stav parku před kácením mohu doložit na foto dokumentaci

Tomáš Velinský, Terronská 985/51 - Praha 6, Bubeneč