Textilní továrny ve Frýdku-Místku za kulturní památku

Pro architekturu F-M

/ #4 Re: S křížkem po funuse..

2014-02-27 04:10

#2: Nepochopený - S křížkem po funuse..

Máte mylné domněnky jako řada, kdo nejsou dostatečně informováni.

Nevšímal a nepodnikal s ní nic zejména majitel budovy a insolvenční správce v kombinaci s regionální a krajskou samosprávou. Ta je tu od toho, proto ji volíme, aby takovéhle věci řešila. Všichni dohromady se v tichosti již od roku 2002 snažili, aby hlavně tyto objekty na lukrativních pozemcích města nebyly prohlášeny za kulturní památku.

Pro Vaši informaci posílám část textu z Národního památkového ústavu:

"Návrh na prohlášení přádelny jsme podali na MK ČR v roce 2002. Návrhy vznikly jako výsledek dokumentace textilního průmyslu Frýdku-Místku, který jsme prováděli v letech 1999-2000. V roce 2012 rozhodlo Ministerstvo kultury o  neprohlášení za kulturní památku a zdůvodnilo rozhodnutí v souladu s názorem krajského úřadu, magistrátu a správce konkruzní podstaty nedostatkem hodnot historicko-architektonických: standardním dobovým řešením, druhotnými zásahy (vyžádanými dlouhodobým provozním využitím), nedochovaným zařízením, chybějícím využitím, projevy neúdržby a s tím souvisejícím stavebně-technickým stavem. Hodnoty urbanisticko-historické byly shledány nedostatečnými. Podobně rozhodlo i v dalších případech objektů textilních továren ve Frýdku a Místku (s výjimkou přádelny firmy Bratři Neumannové).

Bohužel se tady opakuje to, čeho jsme byli svědky už vícekrát, kdy k demolici spolehlivě vede kombinace zanedbané údržby a potencionálních volných pozemků v centrech měst. Pro Frýdek-Místek je to další z řady ztrát (viz brutální průtahy městem, kaufland bezprostředně pod frýdeckým náměstím nebo demolice sportovní haly). Odmítavý postoj vlastníka k návrhu na prohlášení za kulturní památku (v tomto případě správce konkurzní podstaty) bylo možno očekávat, odmítavé postoje magistrátu a krajského úřadu jsou věc jiná a jejich důsledky jsou fatální."

Prázdná a opuštěná budova, jak píšete, mohla být dnes již zcela opravena, kdyby se podařilo ji jako kulturní dědictví přiijmout, kdyby se vlastník snažil o nové využití a komunikoval s těmi, kdo k tomu mají co říct, architekti, studenti VŠ, neziskové organizace,...

Dle mého názoru nejde primárně za každou cenu o vyhlášení za kulturní památku, ale o to aby se i stavby, které již stojí a mají svou historickou hodnotu reckylovaly ve svém využití...podobně jako Vás nutí vyhazovat PETky do plastů, lahváče do skla apod. Není totiž cesta vše za každou cenu bourat a stavět nové na zelené lopuce (ala VÚSH F-M, Karolína v Ostravě a Kaufland ve F-M). Bohužel ve F-M zcela chybí institut halvního architekta města a vítězí lobby určitých zájmových skupin...a podle toho také vše vypadá.

Všude jinde to jde...proč ne ve F-M?

 

Jeden příklad za všechny: obchodní centrum z bývalého pivovaru v Opavě...Stavba roku 2013

https://www.google.cz/search?q=breda+weinstein&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=QroOU4O7IZKBhAeky4DoBw&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1241&bih=584