Petice za zřízení církevní základní školy v městě Prostějov

Tomáš Obr

/ #30 moje odpověď panu Brunošovi

2013-09-06 06:31

možná Vás bude zajímat proč jsem podepsal petici.
před čtyřmi roky jsem sháněl (jako náhradní otec bez náboženského vyznání) informace nikoli o kvalitě Cyrilometodějského gymnázia, protože při srovnání s jinými místními gymnázii je prokazatelná (měřitelná, prokazatelná, rozdíl je statisticky významný) ale informace o tom, zda nějaký novodobý Koniáš nebo Savonarola nelámou na tomto gymnáziu dětskou duši. Tvrdil jsem, že mě gymnázium o reálném respektu k náboženské svobodě přesvědčí až tehdy, až se studentem stane věřící a do synagogy pravidelně chodící Izraelita. Je pravda, že nevím o žádném prostějovském věřícím Izraelitovi v gymnaziálním věku( proto tuto otázku nechávám otevřenou), ale taky je pravda, že jsem zjistil, že studentem je praktikující šintoista (Čech vietnamského původu)s jeho maminkou jsem mluvil v této věci.
Doporučuji Vám ( předpokládám , že jste nevěřící jako já), abyste se prakticky seznámil s tím , jak to na tomto gymnáziu funguje a myslím, že není rodič, který by po poznání reality nepřál svému dítěti, aby bylo formováno v tom nejzranitelnějším věku v tak kvalitním a milém prostředí, jako je na tomto gymnázium. Nejsem pedagog, nechápu, jak tamní profesorský sbor PRAKTICKY dokáže udělat to, co dělá. Jejich nasazení je zcela mimořádné, oni o tom nekecají, oni to uskutečňují. Sám pro sebe to nazývám láskyplná náročnost. Podepsal jsem proto, že doufám a věřím, že "nějak podobně" by to mohlo vypadat i na základní církevní škole. Věřit v nějaké "logické" dobro ale nestačí. Podepsal jsem proto , že vím a mám prakticky ověřeno ( tříletá zkušenost rodiče s tím, jak to chodí na tomto gymnaziu), že by to byl profesorský sbor gymnázia, který by první začal tvrdě, fundovaně a zcela veřejně kritizovat, kdyby tomu tak nebylo.
Doporučují Vám, navštivte toto gymnázium, sám si udělejte úsudek, jak se studenti chovají k sobě (přesněji: jak jsou vedeni, aby se chovali k sobě). Agrese, šikana, sprostota, bezohlednost, vulgarita, které vidíte na každé prostějovské střední a základní škole často s povzdechnutím, že "je taková doba", "je taková dnešní mládež" tady nejsou. Sám si položte otázku PROČ???. Odpověď si hledejte sám - "dobou" , "dnešní mládeží" nebo "plíživou rekatolizací" / jak píšete/ to asi nebude.