Petice proti trvalému označování - čipování psů - zatím ne občanů

Necipujtenas.cz

/ #338 "Vědec prokázal virové riziko RFID čipů! GB"

2013-07-22 19:02

Krátce z obsahu článku: "Britský vědec Dr. Mark Gasson z Readingské university („University of Reading“) zveřejnil roku 2010 v médiích (BBC, Sky News) a v odborném tisku za velkého zájmu světové veřejnosti výsledky svého pokusu, kterým prokázal jednoduchou možnost virové nákazy jakéhokoliv nezabezpečeného počítačového/databázového systému prostřednictvím moderních nosičů RFID mikročipů používaných k tzv. trvalé identifikaci psů, koček aj. zvířat, ale předně také elektronických lékařských zařízení, jakými jsou třeba lidské kardiostimulátory apod.

Podle doktora Gassona: „Je tedy zcela zřejmé, že bychom měli nyní naši pozornost věnovat základním morálním, společenským, etickým, psychologickým a právním důsledkům těchto moderních technologií.“ Nyní je ten správný čas „začít o tom skutečně diskutovat“.

Profesor Rafael Capurro, jenž se zabýval etikou v oblasti výpočetní techniky a filozofií sdělovacích prostředků, poskytl v této souvislosti BBC roku 2010 rozhovor: Vyjádřil v něm znepokojení především nad možností on-line propojení/sledování každého implantátu skrze různé typy datových sítí. Sdělil navíc své obavy z přenášení odpovědnosti i přístupu k implantátům využívajícím technologii RFID mimo vysoce etické medicínské prostředí.

"Pokud bude někdo schopen získat on-line přístup k Vašemu implantátu, tak to může být velmi vážné." Navíc on-line „sledování implantátů může být sice programově součástí korektní lékařské péče, jenže pokud Vám bude díky tomu někdo chtít ublížit, no tak právě tohle by se mohlo stát problémem,“ sdělil BBC Capurro."

Celý článek k dispozici zde: http://www.necipujtenas.cz/fakta/rizika-cipovani/vedec-prokazal-virove-riziko-rfid-cipu-gb.aspx