Petice proti trvalému označování - čipování psů - zatím ne občanů

Necipujtenas.cz

/ #336 "Výzkum: Skenery nenajdou všechny čipy! A, D"

2013-07-18 12:04

Krátce z obsahu článku: "Německo-rakouský vědecký tým soustředěný kolem prestižní Vídeňské univerzity veterinární medicíny („Veterinärmedizinische Universität Wien"), Institutu Georga von Lehndorffa („Graf-Lehndorff-Institut für Pferdewissenschaften“), Braniborského hřebčína („Brandenburgisches Haupt- und Landgestüt Neustadt (Dosse)“) a Hannoverské univerzity veterinární medicíny („Tierärztliche Hochschule Hannover“ - TiHo) zodpověděl ve své studii mj. otázky kladené širokou veřejností, zda lze vždy bezpečně a stoprocentně zjistit, že je dané zvíře trvale označeno formou tzv. čipování (implantace cizích těles do živé tkáně) a jestli je možné k takovému zjištění použít jakýkoliv běžně dostupný skener/čtečku dat schválený k provozu v zemích Evropské unie. Výzkum byl krom jiného publikován (červen 2013) např. v odborníky často citovaném Veterinárním žurnálu.

Výzkumnice Manuela Wulfová z Institutu Georga von Lehndorffa upozornila, že pro jakékoliv praktické využití skenerů a zaručení vůbec funkčnosti celého systému čipování zvířat: „Je velmi důležité, aby skenery dokázaly ve všech případech mikročipy najít a správně je přečíst.“"

Celý článek k dispozici zde: http://www.necipujtenas.cz/fakta/rizika-cipovani/vyzkum-skenery-nenajdou-vsechny-cipy-a-d.aspx