Pro zachování alejí a stromů podél našich řek a potoků...
Jsem velmi pohoršen připravovaným záměrem kácení těchto vzrostlých stromů, které jsou okrasou nábřeží a chloubou města. Odložíme-li sentimet, zůstanou fakta. Na všech sypaných hrázích rybníků a řek byly osázeny stromy pro zpevnění vodního díla. Dnes je kořenový systém nahrazován geotextíliemi pro zpevnění zemního tělesa. Zde se však jedná o dobové dílo, provedené staletími ověřenou technologií. Proč ničit funkční opatření ? Důvod je pouze jeden - připravit si do budoucna práci s nemalými náklady. Stromy se zkácí, pařezy vytrhají, koruna hráze se zničí, začne se bortit a bude důvod k celkové sanci protipovodňového díla. Za 50 let jsem nezaznamenal vážnější poškození nábřežní hráze, při vypuštění Orlice v nedávné době jsem si celé koryto řeky se zájmem prohlédl, kromě vraků jízdních kol a pneumatik nebylo žádné poškození viditelné. Jsem zásadně proti tomuto zcela neopodstatněnému záměru, a pokud bude třeba, přivážu se řetězem k některému z kmenů.......V jedné básni je verš: Stůj noho, posvátná místa jsou kamko-li kráčíš - v příměru platí i pro každého člověka, který hodlá devastovat přírodu..............ing. Jaromír Hroch, Roudničská 70, Hradec Králové
zcela zdravá, nikoho neohrožovala a mohla nadále město oživovat a zkrášlovat. I pokud je provedena nová výsadba, a přežije špatné podmínky a vandaly, stejně opravdový strom to je až po desítkách let!
Asi by bylo lepší odstranit některé úředníky a zákonodárce s patřičných židlí, ti dorostou daleko rychleji a asi ani chybět nebudou.
Re: Kdo stojí za rozhodnutím pokácet stromy?
#180: Cebrac - Kdo stojí za rozhodnutím pokácet stromy?
Ve státním podniku kde nejsou schopni kompetentně odpovědět tisku? To bude těžké. Otázka je co na to jejich zřizovatel ministerstvo zemědělství, které tento pokyn možná samo vypracovalo? Bylo by to hezké a doufejme, že se k osobní zodpovědnosti časem dopracujeme.
Vážený pane,
k Vašemu dotazu sdělujeme následující.
Pracovníci Povodí Labe, státní podnik provádějí v současné době mapování porostů na a podél ochranných hrází řeky Orlice, jehož výsledkem je vypracování evidence stromů (druhová skladba, velikost, stav a umístění vzhledem k ochranné hrázi a korytu vodního toku). Tato evidence bude podkladem k vypracování koncepce (plánu péče) týkající se břehových porostů (pravidelný monitoring, zdravotní řezy, kácení nevhodně rostoucích a rizikových stromů a případná obnova). Záměr uváděný médii, vykácet 300 stromů, nikdy u našeho podniku neexistoval.
S pozdravem
Ing. Bohumil Pleskač
ředitel závodu
Hradec Králové
...takže asi až čas ukáže co se vlastně se stromy bude dít.
| This discussion has been closed. |