Zachraňme knihovnu v Záhřebské ulici !

Zachraňme knihovnu v Záhřebské ulici ! / Oznámení / Dopis klubu zastupitelů zvolených za ČSSD na Magistrát hl.m. Prahy ze dne 20.4.2015 / Komentáře


Nepřihlášený uživatel

#1

2015-04-21 13:26

Právo - Praha - střední Čechy, 18.dubna 2015

Magistrát a radnice Prahy 2 se přetahují, kdo z nich má řešit problém ohrožené pobočky Městské knihovny v Záhřebské ulici. Praha 2 argumentuje tím, že zřizovatelem knihovny je město, to však poukazuje na fakt, že problém vznikl kvůli postupu vinohradské radnice.

Ačkoli to tak patrně podle privatizačních pravidel být nemělo, dům v Záhřebské ulici byl loni prodán nájemníkům v privatizaci i s prostory, které sloužily veřejnému zájmu. Družstvo nyní chce za nebytové prostory tržní nájemné. Pobočce, do níž dochází přes 4300 čtenářů, kvůli tomu hrozí zánik. Radní Prahy 2 se k řešení problému nehlásí. "Přesto, že dům byl prodán i s knihovnou, se domnívám, že knihovnické potřeby Pražanů na území naší městské části jsou pokryty více možnostmi," řekla místostarostka Michaela Mazancová (Občané za spokojené bydlení).

"Myslím, že by si městská část měla posypat hlavu popelem a najít v místě jiné prostory. Hrubě nesouhlasím s argumentem, že dětem stačí knihovna nahoře na Vinohradské třídě," řekl Právu opoziční zastupitel Prahy 2 Michal Uhl (za SZ).

Podobný pohled jako Mazancová ale prezentovala v odpovědi na interpelaci starostka Jana Černochová (ODS). Město přitom neví, proč by mělo za vinohradskou radnici tahat kaštany z ohně. Podle Uhla by se obě radnice měly spíše předhánět, která z nich problém vyřeší.