Vynucený odchod prof. Tomáše Petráčka z Katolické teologické fakulty UK (otevřený dopis děkanu KTF UK prof. Vojtěchu Novotnému)

Kontaktujte autora petice

Rektorka UK nařídila interní audit KTF

2023-09-07 09:11:33

Podle dnešního sdělení rektorátu Univerzity Karlovy je na KTF UK nařízen interní audit (tzn. kontrola) pracovněprávních vztahů i hospodaření.

 

Vedení UK hodlá důsledně prošetřit situaci na KTF UK

Postoj vedení UK k celé záležitosti týkající se KTF UK je dlouhodobě konzistentní. Vedení UK opakovaně upozornilo vedení KTF UK na problematický postup ve věci pracovně-právních vztahů na fakultě a na nevhodný způsob, jakým byli studující doktorského studia informováni ohledně eventuální změny jejich školitelů.

 

Vzhledem k tomu, že vedení KTF UK s největší pravděpodobností nehodlá změnit svůj postoj vůči výpovědi prof. Tomáše Petráčka, má rektorka UK za to, že si je zastupující proděkan KTF UK doc. Jakub Jínek vědom plné zodpovědnosti za tento krok a tím i za eskalující dění na fakultě a že tedy urychleně nalezne adekvátní východisko, které povede k uklidnění zjitřené atmosféry uvnitř akademické obce na fakultě i na celé univerzitě.

 

Vedení UK obdrželo v souvislosti se situací na KTF UK i další podněty a stížnosti, které naznačují další závažná porušení vnitřních předpisů v oblasti pracovně-právních vztahů, studia i habilitačních řízení. Tyto podněty budou řádně prošetřeny odpovídajícími postupy za součinnosti příslušných akademických orgánů.

 

Na základě všech těchto skutečností rozhodla rektorka UK po projednání ve svém kolegiu a v souladu s příslušným interním předpisem (Vnitřní kontrolní systém UK) o vykonání interního auditu na KTF UK. V rámci tohoto auditu bude provedena i kontrola hospodaření fakulty, neboť jedním z opakovaných argumentů vedení KTF UK k vzniklé situaci je vyšší efektivita vynaložených finančních prostředků fakulty. Vnitřní audit představuje cestu nezávislého a objektivního přezkoumání celé záležitosti.

 

Vedení UK považuje Katolickou teologickou fakultu za nedílnou součást univerzity a nadále věří, že tuto situaci lze vyřešit způsobem adekvátním akademickému prostředí, tedy korektně a kultivovaně tak, aby již nadále nedocházelo k poškozování dobrého jména KTF UK i celé Univerzity Karlovy.

 

Za správnost:

Mgr. Václav Hájek

Tiskový mluvčí UK

e-mail: pr@cuni.cz


Jiří Trávníček, Alena Scheinostová, Hana Svanovská

Novinky 2. 9. 2023

2023-09-02 19:39:07

Děkujeme za vaši podporu, kterou jste vyjádřili už více než 2350 hlasy.

 

1. září vyzvalo vedení Univerzity Karlovy  KTF UK k urychlenému vyřešení situace (TZ https://cuni.cz/UK-6311.html?news=19501& ):

Vedení UK se 1. 9. sešlo se zástupci vedení Katolické teologické fakulty (KTF) UK. Vedení KTF UK bylo ze strany vedení UK opětovně seznámeno s pochybnostmi ohledně postupu fakulty v oblasti pracovněprávních vztahů, a dále též s reakcí zástupců odborů, která byla k dotčené situaci vedení UK v minulých dnech doručena.

Vedení UK vyzvalo zástupce vedení KTF UK, aby zajistilo, že postup vůči studujícím dotčeného doktorského studijního programu bude v souladu se zákonem o VŠ a univerzitními vnitřními předpisy souvisejícími se studiem.

Vedení UK vyzvalo zástupce vedení KTF UK k předložení vhodného návrhu řešení současné situace, a to nejpozději do úterý 5. 9. 2023.

Vedení UK se i nadále domnívá, že je stále možné nalézt uspokojivé a smírné řešení. K tomu je však nutný konstruktivní přístup zainteresovaných stran.

 


Jiří Trávníček, Alena Scheinostová, Hana Svanovská

Posun k 31. srpnu 2023

2023-08-31 20:00:11






Sdělení dr. Michaely Falátkové, předsedkyně odborové rady KTF UK, z jejího FB profilu:

 

Ráda bych informovala o krocích, které jsme učinili společně s kolegy z fakultních odborů. O víkendu jsme se obrátili na paní rektorku Univerzity Karlovy s podrobnou zprávou o situci na fakultě. Paní rektorka obratem odpověděla, že se touto zprávou bude zabývat. Souběžně s tím bylo vyzváno vedení KTF UK k nápravným opatřením. Dnes jsem jednala o dalším postupu s právníkem odborového svazu.


V návaznosti na veřejná prohlášení v médiích pana pověřeného proděkana, bych ráda uvedla, že s vedením KTF zatím nebyla domluvena žádná schůzka, ZO čeká na dodání písemných podkladů, které povedou k nápravným opatřením.


 












Ve čtrvtek 30. srpna jsem sdělila pověřenému proděkanovi KTF, jaké má při případném vyjednávání s odbory dodržovat komunikační schéma, aby byl postup v souladu s předpisy, zákoníkem práce a kolektivní smlouvou UK. Vedení bylo také informováno o tom, že v případě porušení povinnosti zaměstnavatele projednat s odborovou organizací záležitosti vyplývající z § 287 zákoníku práce se zaměstnavatel dopouští přestupku dle § 23 zákona č. 251/2005 Sb. o inspekci práce, za což hrozí pokuta až 200 tis. Kč. Současně jsem o těchto záležitostech informovala i paní rektorku UK, předsedu AS KTF a samozřejmě i pana děkana KTF. Panu děkanovi přeji brzké uzdravení.



 

Shrnující článek v on-line magazínu Christnet: https://www.christnet.eu/zpravy/31761/







Jiří Trávníček, Alena Scheinostová, Hana Svanovská

Další vývoj

2023-08-29 09:46:38

Včera jsme se dozvěděli, že byl prof. Novotný pro celkové vyčerpání hospitalizován. Soucítíme s ním a přejeme mu, ať se brzy zotaví.

 

Prof. Petráček včera přijal pozvání do ČT, kde celou věc blíže vysvětluje - sledovat lze od 45. minuty zde:

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/223411000370828/

Zástupci vedení KTF UK účast v debatě odmítli.


Jiří Trávníček, Alena Scheinostová, Hana Svanovská

Poděkování a vývoj od 23. 8. 2023

2023-08-25 12:59:16

Děkujeme za váš obrovský zájem a všechny vaše podpisy a podpru. Děkujeme také za vaše podnětné komentáře a vzkazy.

 

Nabízíme zde odkazy na hlavní prohlášení a mediální výstupy, které se aktuálního dění na KTF UK týkají:

Vyjádření paní rektorky https://cuni.cz/UK-6311.html?news=19428&locale=cz a její stanovisko po setkání s prof. Novotným https://cuni.cz/UK-6311.html?news=19442&locale=cz
 
 
Vyjádření velkého kancléře KTF UK arcibiskupa Jana Graubnera https://apha.cz/novinky/arcibiskup-graubner-vyjadril-podporu-dekanu-novotnemu
...a reakce prof. Tomáše Halíka https://www.christnet.eu/clanky/6854
 
 
Protest prof. Tomáše Halíka http://www.farnostsalvator.cz/clanek/3218
 
 
 
 
 
 
Vyjádření redakce revue Salve https://salve.op.cz/
 
 
Zamyšlení P. Václava Vacka a P. Josefa Kordíka https://www.christnet.eu/clanky/6853
 
 
Svědectví prof. Jaroslava Čechury https://www.christnet.eu/zpravy/31749
 
Výstižné shrnutí P. Benedikta Mohelníka OP sqzr.cz/ubuv8
 
Vyjádření předsedkyně odborů KTF UK Michaely Falátkové sqzr.cz/5cfsj
 
Prohlášení některých akademiků - teologů sqzr.cz/69czy
 
 
 
 

Jiří Trávníček, Alena Scheinostová, Hana Svanovská



Sdílet tuto petici

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

  • Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.



Placená propagace

Tuto petici nabídneme 3000 lidí.

Zjistit více...