Vyzýváme VV ČSC k dodržování pravidel

Motto: Žádná moc nesmí být nad zákonem

Mistrem ČR v kategorii žen pro rok 2012 byl Výkonným výborem Českého Svazu Curlingu (dále VV ČSC) oficiálně vyhlášen tým Dion SJ skipovaný Lindou Klímovou. Podle platných řádů ČSC (a dlouholeté praxe) navrhl zástupce týmu nominační soupisku ženské reprezentace pro ME (složenou z hráček mistra ČR doplněnou o hráčky Alžbětu Baudyšovou a Pavlu Prokšíkovou), kterou VV ČSC schválil a na základě které VV ČSC v červnu podepsal s hráčkami smlouvu o zajištění reprezentace. Tým vypracoval plán přípravy, který předložil VV ČSC a který VV ČSC následně schválil.  Před začátkem nové sezóny tým přestoupil do klubu Zbraslavi při zachování identifikace týmu dle platných řádů ČSC (VV ČSC nijak nezpochybnil reprezentační nárok mistrovského týmu na základě změny klubové příslušnosti mistra ČR).  Tým následně zahájil hlavní část přípravy na reprezentování ČR na Mistrovství Evropy (dále ME).  Koncem října, tj. cca 5 týdnů před konáním Mistrovství Evropy, oznámil VV ČSC bez předchozí konzultace s týmem nominaci, ze které direktivně vyřadil hráčky Alžbětu Baudyšovou, Pavlu Prokšíkovou a Kateřinu Samueliovou. Do týmu naopak nominoval hráčky Annu Kubeškovou a Terezu Plíškovou, které ve dříve schváleném plánu přípravy vůbec nefigurovaly a na mistrovství České republiky 2011/12 se svým týmem obsadily až čtvrté místo. VV ČSC toto rozhodnutí dostatečně nevysvětlil ani vedoucímu týmu, ani vyřazeným hráčkám, ani curlingové veřejnosti. Pouze se odvolal na doporučení čerstvě angažovaného reprezentačního trenéra Daniela Rafaela. Své rozhodnutí VV opakovaně potvrdil i přes písemný protest mistrovského týmu, v němž hráčky poukázaly na porušení platných řádů. Podle zápisu z jednání VV ČSC byla tato nominace definitivně potvrzena jen nejtěsnější většinou jednoho hlasu.

My, níže podepsaní, vyjadřujeme svým podpisem protest proti výše popsanému bezprecedentnímu rozhodnutí Výkonného výboru Českého Svazu Curlingu (dále VV ČSC) o složení ženského reprezentačního týmu pro Mistrovství Evropy 2012 (dále Reprezentačního týmu), které nerespektuje právo týmu mistryň reprezentovat Českou republiku na ME, a na základě kterého si VV ČSC neoprávněně přisoudil kompetenci nahradit v reprezentaci mistrovský tým týmem dle vlastního výběru.

Jsme přesvědčeni, že podle platných řádů ČSC i dosavadní dlouholeté praxe jejich výkladu má mistrovský tým právo reprezentovat na ME, případně dle vlastní úvahy provést personální doplnění při splnění kritéria identifikace týmu dle soutěžního řádu. Zejména pak na základě Herního řádu MČR, z něhož citujeme:  “Mistr ČR se stává reprezentací České republiky a má právo reprezentovat Českou republiku na ME v curlingu v příslušném roce v případě, že tým splňuje podmínky stanovené pro identifikaci týmu (viz soutěžní řád). “ V souladu s formulacemi platných řádů i celou dosavadní praxí jsme naprosto přesvědčeni, že jednoznačným smyslem citované pasáže z herního řádu i definované identifikace v soutěžním řádu MČR je stanovit tomuto mistrovskému týmu daný stupeň volnosti při vlastní volbě kádru reprezentace, nikoliv stanovit podmínky pro složení výběrového týmu na základě rozhodnutí VV ČSC. Jediný, kdo může dle platného Herního řádu nominovat hráče na reprezentační soupisku, je zástupce týmu. Jednání VV ČSC je dle našeho názoru porušením Herního řádu. Na základě takového výkladu řádů by teoreticky mohl VV ČSC složit i tým, který ani nesplňuje identifikační kriteria s mistrovským týmem, čímž by podle obou řádů automaticky zaniklo právo mistrovského týmu na reprezentaci, přímo podmíněné právě splněním těchto identifikačních kriterií u reprezentačního výběru.  Obě pasáže v herním a soutěžním řádu by se tak z hlediska reprezentace staly zcela zbytečnými.

Odvolání se VV ČSC na doporučení hlavního reprezentačního trenéra považujeme pak v této věci za zcela irelevantní, jelikož zadáním jeho práce v tomto směru v žádném případě neměla být tvorba výběrového týmu pro ME ale příprava týmu mistrovského na tuto vrcholnou soutěž. Prohlašujeme, že jediným orgánem, který může dle stanov ČSC změnit znění příslušných řádů a případně tak rozhodnout o nahrazení mistrovské reprezentace reprezentací výběrovou, je řádná či mimořádná valná hromada ČSC.

Rozhodnutí VV ČSC dále považujeme za faktické popření dříve podepsané a stále platné smlouvy o zajištění reprezentace s hráčkami Alžbětu Baudyšovou, Pavlu Prokšíkovou a Kateřinu Samueliovou, jelikož přímo znemožňuje naplnění její podstaty.

Za skandální, odporující duchu curlingu i dobrým mravům považujeme přístup VV ČSC, který se personální otázky reprezentace vůbec nepokusil řešit v součinnosti s týmem mistryň republiky. Za zcela nepřijatelnou považujeme i absenci jakékoliv snahy VV ČSC informovat o takto závažném rozhodnutí curlingovou veřejnost.

Tato petice nevolá po bezpodmínečném odstoupení VV ČSC. My, níže podepsaní, však důrazně požadujeme, aby VV ČSC nepřekračoval své stanovené kompetence, aby jednání VV ČSC bylo v prokazatelném souladu se všemi řády ČSC, právně závaznými dokumenty, s dobrými mravy i s duchem curlingu.  Taktéž požadujeme zlepšení komunikace VV ČSC s členskou základnou, včetně neprodleného informování členské základny o všech závažnějších rozhodnutích VV ČSC. Pokud VV ČSC v současném složení nemůže nebo nechce těmto požadavkům vyhovět, nechť odstoupí.

Za kolektiv autorů

Ing. Petr Štěpánek Ph.D., bývalý reprezentant ČR v kategorii juniorů, akademiků i mužů, Rumunská 1451/7, Čelákovice 25088

Petr Štěpánek a kolektiv    Kontaktujte autora petice