Chceme povinné ručení bez závazků!

Již v roce 2012 první pojišťovna na českém trhu upustila od striktního lpění na zákonných důvodech pro ukončení pojistné smlouvy a dala klientům možnost od pojišťovny kdykoliv odejít. Píše se rok 2021 a většina pojišťoven nám odpověděla, že takto vstřícný krok ke klientům je v rozporu se zákonem a o žádné změně rozhodně neuvažují.

pouta-1536x9731.jpg

Není to však pravda a pojišťovny si z nás dělají rukojmí (ke konkurenční pojišťovně s výhodnější nabídkou povinného ručení můžeme přejít jen jednou ročně a ještě nesmíme zapomenout dát výpověď 6 týdnů předem).

O spotřebitelské mobilitě, jakou známe například z bankovnictví, si zatím můžeme nechat zdát. Zatímco Standard mobility České bankovní asociace umožňuje spotřebitelům u nové banky zažádat o převod všech trvalých příkazů a inkas ze starého běžného účtu do nového a zrušení starého účtu, v povinném ručení nic takového není možné. Přitom by stačila podobná dohoda pojišťoven. U nové pojišťovny by se kromě sjednání nového povinného ručení zažádalo o zrušení toho starého a pojišťovny by si vše společně předaly. Klient by nemusel jednat s dvěma institucemi a měl by jistotu, že smlouvy na sebe perfektně navazují a nehrozí mu zbytečné pokuty od České kanceláře pojistitelů.

Podpořme prosím spotřebitelskou svobodu a lepší povinné ručení v Česku!

Dušan Šídlo (www.akademiepojisteni.cz)    Kontaktujte autora petice

Svým podpisem uděluji Dušan Šídlo (www.akademiepojisteni.cz) svůj souhlas s předáním informací, které uvádím v tomto formuláři, těm, kdo mají v této záležitosti moc.