Petice proti výstavbě větrných elektráren na Štědersku

Petice podle § 1 zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním.

Petiční výbor zastupuje:

Luděk Bořek, nar. 1.1.1971 bytem Zbraslav 38, Štědrá 364 52

Občanům obce Štědrá a příslušným orgánům

My, níže podepsaní občané, prostřednictvím této petice žádáme, aby zastupitelstvo obce odmítlo investiční záměr firmy Meridian Nová energie, s.r.o., která má v úmyslu v katastru obce Štědrá vybudovat větrné elektrárny. Podpisem této petice vyjadřujeme hrubou nespokojenost s plánovanou výstavbou větrných elektráren na Štědersku. Jsme přesvědčeni, že by tato výstavba přinesla významné negativní dopady na naši obec, její životní prostředí, krajinu, druhy žijící v okolí, zdraví obyvatel a ekonomickou stabilitu obce.

Vyzýváme zastupitelstvo obce, aby i nadále chránilo okolní přírodu a nedovolilo trvalé znehodnocení krajiny.

1.      Dopad na životní prostředí: Větrné elektrárny budou mít výrazný dopad na naše životní prostředí. Výstavba a provoz těchto elektráren povede ke ztrátě přírodních habitantů, narušení migrace ptáků a jiných živočichů a narušení ekosystému v okolí.

2.      Změna rázu krajiny: Větrné elektrárny výrazně změní ráz naší krajiny, která je hlavním tahounem pro turisty do této oblasti. Neporušená příroda je hlavním atributem zdejšího regionu.

3.      Zvýšení hluku: Provoz větrných elektráren povede ke zvýšení hlukové nečistoty v naší obci a spádových oblastí. Toto zvýšení bude mít samozřejmě negativní dopad na kvalitu života nás všech.

4.      Zvýšení hustoty silničního provozu: Výstavba projektu povede ke dlouhodobému pohybu nákladních automobilů přes naši obec.

5.      Vliv na infrastrukturu: Výstavba elektráren bude mít za následek dočasné zhoršení infrastruktury.

6.      Vliv na lidské zdraví: Existuje mnoho výzkumů, které potvrzují negativní dopad provozu větrných elektráren na lidské zdraví. Týkají se mimo zvýšené únavy, bolesti hlavy, problémů se spánkem a dalších zdravotních potíží.

7.      Ekonomická nevýhodnost: Větrné elektrárny nejsou ekonomicky výhodné. Provize, kterou získá obec, nestačí na výdaje spojené s údržbou a rekonstrukcí infrastruktury a případnou recyklací po ukončení provozu elektráren.

8.      Pokles ceny nemovitostí: Ceny nemovitostí se výrazně sníží, ověřené zdroje hovoří o poklesu o desítky procent. Tento propad v cenách pocítí všichni majitelé nemovitostí v širokém okolí.

Petiční výbor ve složení:

Luděk Bořek, Zbraslav 38, Štědrá 364 52

MUDr. Iva Marko, Štědrá 44, 364 52

Petra Bořková, Zbraslav 38, Štědrá, 364 52

Petr Karnoll, Štědrá 101, 364 52

Luděk Bořek, nar. 1.1.1971 bytem Zbraslav 38, Štědrá 364 52      Kontaktujte autora petice