Petice proti rozšiřování obchodní zóny na okraji města

Vážení spoluobčané,

v dnešní době si již lidí začínají uvědomovat, jaká negativa přináší konzumní styl života, na což poukazuje například i ekonom Tomáš Sedláček, který o dnešní společnosti mluví jako o společnosti "nenasytné." Jak se ukázalo v době koronavirové, nemusí to tak být a člověk nutně nemusí každý den trávit hodinu nakupováním v různých obchodech. Město Kamenice nad Lipou v současné době zvažuje prodej pozemku ve vlastnictví města ve prospěch výstavby dalšího supermarketu a přidružených obchodů. Vzhledem k tomu, že v posledních letech téměř všechna větší i menší města zápasí s trendem vylidňování svých center na tzv. ghost towns, od této strategie se postupně upouští.

Jaký je tedy důvod se k této výstavbě uchylovat v Kamenici nad Lipou, kde v současnosti nalezneme nejméně tři obchody s potravinami, včetně supermarketu, což je na počet obyvatel naprosto dostačující? Nová výstavba by mohla vést nejen k zničení plochy, kam se mnozí obyvatelé chodí rekreovat, ale k daleko vážnějším problémům jako je již zmíněné vylidnění centra a náměstí a postupný zánik maloobchodů v centru, které by nemohly konkurovat řetězcům na okraji města. Nová výstavba by tak finančně ničila občany města, kteří zde podnikají a vrací tak městu peníze do rozpočtu, a naopak podpořila zisk velkých společností, které s naším městem nemají nic společného a jeho blaho jim je upřímně zcela ukradené. Kamenice nad Lipou je proslulá svým maloměstským rázem, historickým a milým jádrem města, krásou svého okolí, a výstavba ošklivých supermarketů na jejím okraji ji rozhodně na kráse nepřidá. Pokud se Vám plán výstavby nových supermarketů nelíbí, podpořte, prosím, tuto petici, která by pak mohla posloužit jako nástroj odklonění se od tohoto plánu. Děkuji.

Veronika Krajíčková    Kontaktujte autora petice

Svým podpisem uděluji Veronika Krajíčková svůj souhlas s předáním informací, které uvádím v tomto formuláři, těm, kdo mají v této záležitosti moc.

Vaši e-mailovou adresu nebudeme veřejně zobrazovat online.