NE:BRZkému návratu dětí a studentů do škol

20201114_003945.jpg

My, níže podepsaní rodiče, prarodiče, sourozenci, žákyně a žáci, studentky a studenti, odmítáme zcela nepodložený návrh členů Vlády ČR k brzkému návratu žáků a studentů do škol.

Vláda ČR nepodložila žádná data o nerizikovosti návratu žáků a studentů do školních zařízení. Z podstatné části zahraničních studií naopak vyplývá, že otevření škol se stalo v mnoha zemích jedním ze zásadních zdrojů šíření nákazy, byť tak mohlo být činěno v bezpříznakové formě, o to hůře lze později zachycovat všechny kontakty.

My, níže podepsaní, žádáme Vládu ČR, a to konkrétně ministra školství Ing. Roberta Plagu, Ph. spolu s ministrem zdravotnictví Doc. MUDr. Janem Blatným, Ph.D., aby veřejnosti předložili fakta a data, ze kterých bude jasně zřetelné nehrozící či minimální riziko šíření nákazy koronavirem Covid-19 v prostřední škol včetně těch speciálních (konkrétně prostor tříd, občerstvovacích zařízení, šaten, chodeb a ad.).

V případě, že tak nebude učiněno, namítáme, že zodpovědnost za možné šíření nákazy ve školách a příčiny úmrtí zejména starší populace, která často žije s rodinou a setkává se s mladistvými, nese Vláda ČR, potažmo konkrétně Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstvo školství, jelikož nepostupovaly dle datových analýz a predikcí nejen z domácího prostředí, ale i zahraničního.

Iniciativa NE:BRZO navrhuje stanovit opětovné spuštění prezenční výuky na všech školách dne 4.ledna 2021. Žáci a studenti zachovají minimální počet nutných kontaktů do Vánoc a šíření viru se tak zcela přiblíží zastavení šíření nákazy. Do nového roku se tak vstoupí s čistým štítem a hlavně čistým zdravím žáků a studentů.

Podepsáním povoluji NE:BRZO, aby předal/a můj podpis tomu, kdo v této věci pravomoci.