Zachraňte kulturu 2013

Quoted post

Autentickej tajnej

#341 Re: Re: Re:

2013-02-09 12:10

#338: - Re: Re:

1.Na jaře 1968 přišel do Opozičního klubu u "slepýho Klémy" rovnou z tenisu s Muelerem (ek. ÚV),  Mánička Klaus, a ožralému Mlynářovi, hercům, obrodnýim partajníkům a nahatým tanečnicím pravil: "To, o čem tady diskutujete, soudruzi, je podružné. Ze všeho nejdůležitější, je změna vlastnických vztahů!" Vystřiženo jak z Marxe. Milá Boženko a p. Stejskale, ani dnes to nepůjde bez změny vlastnických vtahů! Ale protože Buržo-Ásie,  jak po L.Klímovi razil i Kamil Lhoták, se nikdy nevzdá ani nelegitimního majetku dobrovolně, jako to udělal se státním po 1989 stydlivý Jakeš a kněžna Libuše. Nezbývá než mlčet anebo kňourat.

2. V listopadu 1968, po okupaci, navštívil Filosofický ústav v Praze Jean-Paul Satre spolu se Simone de Beauvoire. V podkroví tehdejšího hotelu Moskva na Příkopech, kam dole chodili hladovějící studenti do Bistra na levný boršč a pirohy. Přítomný Jan Patočka na Sartrův dotaz, zda by jako marxista a existencialista mohl analyzovat s přítomnými historickými materialisty invazi Poláků a Rusů do Československa, odpověděl: "Tady už žádní materialisté nejsou." A jistá Mesjankina dodala, že ani v Rusku. "Ale," podivil se Sartre, "vždyť idea socialismu není z Ruska!? Idea socialismu je západní idea. A moje generace západních intelektuálů  s ní spojila svůj smysl života!?" Patočka překvapeně mlčel. Po stipendiu ve FR. francouzsky mluvící, můj učitel Tretera, zachránil situaci, řka: "Merci, toto stanovisko zastával i náš myslitel Peroutka a jiní levicoví liberálové." Pak se "odklonila" debata k otázce, že když zde nejsou přítomni dialektičtí materialisté, zda tu nejsou místo nich aspoň levicoví tajní?! Všichni se pobaveně smáli, jen já jsem se zbytečně červenal. Holt jsem byl mladý a stydlivý jako Jakeš, i když jsem si bláhově myslel, že jsem James Bond podle Světovky Slovenské tehdy. A za ruku se  mě navíc držela Barbarella od Slepého Klémy.

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#342 Re: Re: Re: Re:

2013-02-09 12:45:47

#341: Autentickej tajnej - Re: Re: Re:

Ale, no tak!

Vidím, že kňourat a práskat vám jde docela slušně, a za autentickej a ještě k tomu tajnej chybnej výkon by se věru nemusel stydět ani Sigmund F.
Ba, ba , bez změny vlastnických vtahů, to dnes opravdu nepůjde!

M.S.