Petice proti obsazení resortu školství Jihočeského kraje KSČM

Quoted post

Richard F.Vlasák, historik a publicista

#1256 Pravda a láska...

2012-11-26 23:41

Dobrý den,
když jsem podepisoval tuto petici, doufal jsem, že diskuse k ní připojená povede na jedné straně k jasnému "ne" komunistické minulosti (1948-1968; 1969-1989) a rehabilitaci komunismu skrze rozhodnutí J. Zimoly připustit KSČ(M)k resortu školství a kultury a za druhé jsem si přál, aby vedla k jasnému "ne" současné politcké situaci, v níž moc nad lidmi mají nevolení páni kmotři, kteří ovládají nejen jejich domovskou ODS, ale i jiné politické subjekty v kraji.
Doufal jsem v hlubší reflexi současné situace a místo toho jsem bohužel svědkem nejen zastydlého antikomunismu, ale i hloupého pseudolevičáctví. Na jedné straně není třeba osobně napadat paní Baborovou, byť se mi nemusí líbit jeji slovník i způsoby uvažování, nebo znova a znova kopat do mrtvého lva (a ukazovat si 23 let po revoluci jací jsme to demokrati, když nadáváme komunistům) a na druhé straně není nutné zaměňovat podporu této petice za akt, jenž hraje do karet současné ehm, pravici.
Oba přístupy si pletou nepřítele. KSČM je nástupkyní zločinecké organizace KSČ, která přispěla k duchovnímu, hospodářskému i politickému úpadku této země. Dokud od ní nezazní jasné ne ke stalinistickým čistkám nebo normalizační biafře ducha, nemůže být považována za demokratickou stranu. Je příznačné, že se KSČM nehlásí k obrodnému hnutí v šedesátých letech, které vyvrcholilo pražským jarem, dobou intelektuálního rozkvětu, který tak úzce souvisí s fenomény jako "socialismus s lidskou tváří", filmová nová vlna nebo křesťansko-marxistický dialog. Tzn., že KSČM není stranou autentické levice, ale stranou, která moc pojímá jako nástroj uchopení vlády a peněz a v důsledku zakonzervování současného systému, který s demokracií sdílí pouze mechanismus voleb nebo dělby moci a nikoliv étos občanské angažovanosti.
Že se nejedná o pseudointelektuálské téma, budiž patrné i z praktické politiky KSČM v jižních Čechách. Vzpomeňme ostudnou spolupráci na parcelování NP Šumava, odvolání J. Thomy, nebo zapojení představitelů do firem s městkou účastí, neschopnosti kritizovat mocenské centrum Hluboká, nebo bezuzdné ticho při kauzách ROP(evropské dotace),ČEZ (110 milionů korun ročně se rozkutálí a nikdo neví kam) nebo při stavbách silnic 2. a 3. třídy. Za celou dobu své novinářské praxe jsem neviděl KSČM, aby se v jižních Čechách chopila levicových témat (podpora regionálního školství, pomoc sociálně vyloučeným apod.)nebo aby její představitelé vstupovali do debaty s konstruktivními návrhy.Ostatně, na intelukuální vyprahlost svých kádrů si mi stěžoval i Petr Braný. KSČM je stranou estabilishmentu, bohužel podobně jako ČSSD, která kromě participaci na předchozím sabotovala kandidataturu svého někdejšího předsedy V. Špidly na post senátora. Také díky tiché podpoře KSČM a ČSSD zvítězil exponent hlubockého režimu Tomáš Jirsa (prosím nedejte na novinová prohlášení zástupců obou stran z té doby, praxe byla jiná).
Nyní na pravici: současnou situaci, kdy se KSČM podílí z vůle lidu na moci v kraji zavinila nikoliv lidská hloupost nebo zapomětlivost, ale zásadní fauly na demokratický systém ze strany tzv pravice. Zase bych opakoval předchozí odstavec, jen s tím, že určení viníků z řad jedné nejmenované strany by mi přineslo kriminál div ne jak Romanu Smetanovi.
Přátelé! Nechte žabomyších válek na téma, která strana se na současnosti podepsala nejvíce. KSČ pokřivila lidem páteř, ODS za soustavné asistence dalších stran, spolků i lobby ji nenapřímila
a na shrbeného naložila náklad korupce, lží a pseudomorálky typu "špinavé peníze neexistují". Nechme toho a zkusme stav věcí veřejných napravit jednoznačným ano liberální demokracii masarykovského a havlovského ražení. Jinak, stávkujme, protestujme, sepisujme petice, vypovězme občanskou poslušnost a žádejme zásadní reformy systému, do něhož jsou zapojeny všechny strany. Buďme důslední a nenechme se rozdělit, ale naopak zástupci levice i pravice shodněme se na několika základních bodech v oblasti práva, správy i politické kultury, které budem bezpodmínečně vyžadovat.
Za pár dní bude výročí úmrtí V.Havla, vzpomeňme si na jeho slova vepsaná do titulku tohoto příspěvku a korepondující s českým dějinným příběhem touhy po svobodě, demokracii a důstojnosti každého člověka před Bohem i lidmi navzájem.

Odpovědi

Amnabe

#1257 Re: Pravda a láska...

2012-11-26 23:59:25

#1256: Richard F.Vlasák, historik a publicista - Pravda a láska... 

 Vážený pane Vlasáku, myslím, že jste to napsal velmi trefně. O jsem si téměř jistá, že přesně o tohle studentům jde!