Petice za osvobození politického vězně Davida Ratha

Quoted post

nsv

#6 Cyril Svoboda: Má být David Rath ve vazbě?

2012-05-18 12:44

Ohledně imunity poslanců počítá Ústava se dvěma úkony, mezi kterými je podstatný rozdíl: se zadržením poslance a s jeho trestním stíháním.

A.Prvním úkonem je zadržení poslance, je-li dopaden při spáchání trestného činu nebo bezprostředně poté. K němu je potřeba souhlas předsedkyně Poslanecké sněmovny. Předsedkyně sněmovny může rozhodnout jen o zadržení. Nemůže rozhodnout o jeho trestním stíhání. Přesně to se stalo. Zadržení ale může trvat nejdéle dva dny!

B. Zásadně odlišným úkonem je trestní stíhání poslance. Ústava stanoví : Poslance ani senátora nelze trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. K tomu v případu Davida Ratha Sněmovna souhlas nikdy nedala. Nelze ho zatím trestně stíhat. Protože však lze vazbu uvalit jen na osobu, která je trestně stíhána, je podle mě postup orgánů činných v trestním řízení v rozporu s Ústavou.

Dokud tedy Poslanecká sněmovna na své schůzi nevydá poslance Davida Ratha k trestnímu stíhání, měl by být ponechán na svobodě. Trestní stíhání lze zahájit až po rozhodnutí Poslanecké sněmovny.

http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/cyril-svoboda.php?itemid=16438

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#13 Re: Cyril Svoboda: Má být David Rath ve vazbě?

2012-05-18 14:41:42

#6: nsv - Cyril Svoboda: Má být David Rath ve vazbě?

A vy si myslíte, že to někoho zajímá ??????? Prostě, účel byl splněn a basta.....

PlayBike

#149 Re: Cyril Svoboda: Má být David Rath ve vazbě?

2012-06-04 09:29:05

#6: nsv - Cyril Svoboda: Má být David Rath ve vazbě?

To si asi děláš srandu. Chápu, že mít bráchu v lochu je špatné, ale zase na druhou stranu, aby financoval svou rodinu z veřejných peněz je také dost ubohé. Neboj bráchu ti pustí doufám až za osm let. Jak pevně věřím v jeho schopnosti tak se zase vypracuje jako dobrý lékař se svou soukromou praxí. :-)

drevokocůr

#276 Re: Cyril Svoboda: Má být David Rath ve vazbě?

2012-07-15 04:48:22

#6: nsv - Cyril Svoboda: Má být David Rath ve vazbě?

Upřímně si myslím, že jak jsem slyšel výklad onoho špatně použitého zákona, který je zde zmiňován, tak dle mého chápání a prezentace orgány činnými v trestním řízení se dle tohoto záko může stát, že v případě, že je poslanec přistižen při závažné trestné činnosti tak se na jeho jednání imunita nevztahuje. Což ve výsledku znamená že když pan MUDr. David Rath se nechal chytit při přebírání sedmi milionového úplatku tak ho poslanecká sněmovna nemusí vydat a současně jak to soudce schválil tak je pan MUDr. David Rath dle platného trestního práva ve vyšetřovací vazbě takže o případném porušení Ústavy České republiky zde nemůže být řeč.