Chceme BiGy v Letovicích

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#14 Re:

2012-03-12 22:48

#8: I. J. -

Myslím, že problém, který se řeší a který podepisovat petice nemůže asi hned vidět, je daleko složitější. nechala bych na lidech, kteří vidí do situace kolem školy, aby rozhodli, zdaje lepší ji zrušit nebno ne. Nikdo podle mě nechce nikomu brát hodnoty, ty si máme předávat kdekoliv a kdykoliv -ů pokud jsme věřící - tzn. nejen na BIGy..ale na jekémkoliv gymnáziu.. v obchodě ve frontě na záchod. O církvi bych doporučovala myslet si to,že lide, kteří v ní jsou se dnaží dělat nejlepší rozhodnutí a musí čelit velkým tlakům a je potřeba se za ně modlit.

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#15 Re: Re:

2012-03-12 22:53:07

#14: - Re:

no, ja osobne treba s I.J naprosto souhlasim, ale ty do toho mozna az tak moc nevidis a nevis, jak si co stoji...

Daniel Zouhar

#16 Re: Re:

2012-03-12 23:04:16

#14: - Re:

Promiňte, ale dovolím si nesouhlasit. Zde se jedná nejen o tom, jakého vzdělání se středoškolákům dostane, ale také, jestli se ve svém adolescentním stavu vůbec dokáží vyrovnat se světem a vydávat svědectví věřícího křesťana. Mnoho dnešních mladých to dnes neumí a vážně potřebují získávat ještě množství základních poznatků a vzdělání ve víře (Písmo sv. katechismus apod.) ještě na střední škole, protože jsou dnes mnozí dnes do života naprosto nepřipravení. Mě například velice zklamalo, že jeden mladý katolík, se kterým jsem nedávno mluvil se tak vehementně obouval do papežů, co si dovolují diktovat v otázkách morálky, že nesmí žít sexuálním životem před svatbou, že nesmějí užívat antikoncepci apod. Dotyčný však přitom nevěděl, co je to filioque, nevěděl a neznal, co je to Magisterium, jak se posuzuje závaznost jednotlivých naučných praeambulí (teologické cesury, dogmata, encykliky, dokumenty teologických komisí, pastýřské listy biskupů), ale to, že Pius XII. byl Hitlerův papež, a že Ratzinger je hitlerjugend mu šlo s úst jedna dvě (přesto mu však unikala pravda). Je proto nutné formovat ještě mládé před dvacátým rokem života a poukázat je nejen na fakta, která pro ně budou stejně důležitá jako pro řidiče dopravní značky a automapy, ale i na další věci, ať už je to morálka, ať už je věrouka, ať už jsou to jazyky, ať už je to tolerance a přístup k životu v duchu poselství Kristova horského kázání. O to by měla církev usilovat a udržovat všechny církevní školy "zuby nechty".

Říci tedy, že každý má na věc svůj názor a může získat hodnoty i jinde je proto milné, neboť kde by je měl mladý člověk získat? Na diskotéce? V hašišovém doupěti? V hospodě nebo night clubu? V nevěstinci? Do kostela naše "katolická"mládež kolem věku 18 let přestává chodit úplně, čím to je, že  třeba náhle v Kunštátě ubývá mládých a kostelní lavice se tam vyprazdňují?