Chceme BiGy v Letovicích

Quoted post

Daniel Zouhar

#16 Re: Re:

2012-03-12 23:04

#14: - Re:

Promiňte, ale dovolím si nesouhlasit. Zde se jedná nejen o tom, jakého vzdělání se středoškolákům dostane, ale také, jestli se ve svém adolescentním stavu vůbec dokáží vyrovnat se světem a vydávat svědectví věřícího křesťana. Mnoho dnešních mladých to dnes neumí a vážně potřebují získávat ještě množství základních poznatků a vzdělání ve víře (Písmo sv. katechismus apod.) ještě na střední škole, protože jsou dnes mnozí dnes do života naprosto nepřipravení. Mě například velice zklamalo, že jeden mladý katolík, se kterým jsem nedávno mluvil se tak vehementně obouval do papežů, co si dovolují diktovat v otázkách morálky, že nesmí žít sexuálním životem před svatbou, že nesmějí užívat antikoncepci apod. Dotyčný však přitom nevěděl, co je to filioque, nevěděl a neznal, co je to Magisterium, jak se posuzuje závaznost jednotlivých naučných praeambulí (teologické cesury, dogmata, encykliky, dokumenty teologických komisí, pastýřské listy biskupů), ale to, že Pius XII. byl Hitlerův papež, a že Ratzinger je hitlerjugend mu šlo s úst jedna dvě (přesto mu však unikala pravda). Je proto nutné formovat ještě mládé před dvacátým rokem života a poukázat je nejen na fakta, která pro ně budou stejně důležitá jako pro řidiče dopravní značky a automapy, ale i na další věci, ať už je to morálka, ať už je věrouka, ať už jsou to jazyky, ať už je to tolerance a přístup k životu v duchu poselství Kristova horského kázání. O to by měla církev usilovat a udržovat všechny církevní školy "zuby nechty".

Říci tedy, že každý má na věc svůj názor a může získat hodnoty i jinde je proto milné, neboť kde by je měl mladý člověk získat? Na diskotéce? V hašišovém doupěti? V hospodě nebo night clubu? V nevěstinci? Do kostela naše "katolická"mládež kolem věku 18 let přestává chodit úplně, čím to je, že  třeba náhle v Kunštátě ubývá mládých a kostelní lavice se tam vyprazdňují?


Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#21 Re: Re: Re:

2012-03-13 12:15:00

#16: Daniel Zouhar - Re: Re:

"jestli se ve svém adolescentním stavu vůbec dokáží vyrovnat se světem"

- bohužel se spíš někdy stává, že tím, jak se my - katolíci uzavíráme do různých "skleníků", že ztrácíme kontakt s reálným světem.

"Dotyčný však přitom nevěděl, co je to filioque,..."

- aby člověk uměl milovat a věřit v Krista, tak nepotřebuje vědět, co to je kdekteré slovíčko, je to hezký doplněk a člověk by se měl zajímat o věci církve a její poznatky a obohacovat se, bohužel se obávám, že to spíš končí slovíčkařením a vytrácí se láska, která má být základní.

- navíc si myslím, že někdy mladí, kteří nemají žádnou zkušenost s naukou církve dokáží lásku žít daleko lépe a čistěji, než ti, kdo se snaží vstřebat celý katechismus a končí to tím, co už dělali farizeové, pro své zákony neviděli krásu.

" kde by měl mladý člověk získat? Na diskotéce? V hašišovém doupěti? V hospodě nebo night clubu? V nevěstinci?"

- nemusíme zacházet do extrému - stačí říct v životě.. mohou najít hodnoty, my nejsme lepší než ti venku, katolíci jsou prostě normální lidé - doufám, kteří mají jen to štěstí, že kolem sebe mají spoustu podobně smýšlejících lidí. Nejsem pro to, nahnat 13 ti leté děti do nevěstince, at si poradí se životem, jen si myslím, že Biskupská gymnázia jsou dobrá, ale je to jen jedna možnost z mnoha. A záleží spíš na nšem vzoru , na naší víře a tom, co ukazujeme lidem - každý touží po svobodě, lásce, pravdě, kráse... takže pokud tohle lidem nabídneme na ulici pujdou za námi, pokud jim něco zkřiveného nabídneme byť i na Bigy, ztratíme je.