Petice proti přejmenování letiště Ruzyně na letiště V. Havla.

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#4546 Názvy dopravních uzlů veřejné dopravy

2012-01-23 03:26

Názvy jakýchkoliv dopravních uzlů - staveb veřejné dopravy by měly být voleny dle geografické lokality místa či maximálně po jejich tvůrcích. Pojmenovávat stanice či letiště po jiných osobnostech je zmatečné a někdy zavádějící. Jakou měl například Masaryk zásluhu na vybudování či provoz železniční stanice v centru Prahy? Když se náš první československý prezident ujal úřadu, nádraží olomoucko-pražské dráhy již stálo 73 let. Masaryk sám, pokud jezdil vlakem, tak nejčastěji do Lán, a to z nádraží na Brusce (dnešní Praha - Dejvice), nikoliv z nádraží Praha - střed. Jakou měl zásluhu například Klement Gottwald na vybudování mostu přes Nuselské údolí. Když se most začínal budovat, byl již Gottwald 14 let po smrti a také ani nestál u prvních projektů tohoto mostu. Pochopil bych, kdyby se první pražské nádraží jmenovalo Pernerovo, podle železničního projektanta, který železnici v roce 1845 do Prahy přivedl, či most přes Nuselské údolí nesl jméno akademika Bechyně, který první s myšlenkou přemostění Nuselského údolí přišel. Pokud by Václav Havel vybudoval u Trutnova nové polní letiště, aby se rychle dostal z Prahy na Hrádeček, pochopil bych, že se bude jmenovat letiště Václava Havla - Trutnov, ale pražské letiště je v katastru Ruzyně a také název Praha - Ruzyně, je dvakrát kratší než název Praha - Letiště Václava Havla, takže přejmenování bude mít i dopad provozně ekonomický, neboť pro každé vytištění názvu, hlášení či zobrazení bude potřeba dvakrát tolik barvy, toneru, elektřiny v zobrazovacích panelech či času. Zamezme plýtvání prostředků státního rozpočtu na tyto malicherné záležitosti.

Odpovědi

Ach jó

#4553 Re: Názvy dopravních uzlů veřejné dopravy

2012-01-23 08:53:42

#4546: - Názvy dopravních uzlů veřejné dopravy

Naprosto s vámi souhlasím (až na "elektřinu v panelech"). Vaše argumenty jsou logické a racionální. To ale bohužel není důležité. Důležité je to, aby se různí "nýmandové" mohli patřičné předvést v umělém světle vrhaném "géniem a obrem". JÁ(!!!) jsem génia OKAMŽITĚ rozpoznal a patřičně vyzvedl a JÁ(!!!) jsem to byl, kdo celému národu připomněl jeho (domnělé) superzásluhy. O nic jiného tady nejde. A obávám se, že tato průhledná sebestředná debitila bude i tentokrát slavit úspěch ("zdrcená" vdova už dala svůj laskavý souhlas!!! cha-cha). Lidé jsou nepoučitelní a školácké chyby opakují stále, stále dokola. Bohužel, bohužel. Zdravý rozum je něco, co v této společnosti nemá místo. Při tom je to velmi jednoduché. Zásluhy tak rozporuplné osobnosti, jakou byl VH, nelze seriozně hodnotit ihned, IHNED! To chce nutný historický odstup. Současná, okamžitá hodnocení jsou přespříliš zatížena emocemi. A to jak jeho příznivci, tak i jeho odpůrci a postrádají tudíž jakoukoliv serióznost.

Proto by bylo skutečně nanejvýš vhodné POČKAT nějakou dobu a teprve potom eventuelně vhodným způsobem ty historií prověřené zásluhy "vytesat do kamene".