MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#1

2017-06-29 11:31

Čím víc bude kandidátů, tím větší šance bude Zeman mít, protože hlasy proti němu se roztříští mezi více kandidátů. Ideální by byl jeden protikandidát, kterého by ostatní podpořili...

Odpovědi

Michal Majzner
Praha 5

#2 potřebujeme mít nyní více kvalitních kandidátů , voliči vyberou

2017-06-29 12:14:26

#1: -  

 Dobrý den, s tímto názorem nesouhlasím. Systém prezidentské volby v České republice je totiž dvoukolový. Rozdělení společnosti v České republice zajišťuje, že v prvním kole se každá zhruba polovina obyvatel soustředí za nejnadějnějším kandidátem (nám blízký bude konkurentem Miloše Zemana nebo Petra Robejška nebo někoho takového). Sami voliči nejlépe předejdou tříštění sil. To byl také případ minulé volby - problém nebyl, že by se lidé nesoustředili za jedním kandidátem - podpořili v prvním kole Karla Schwarzenberga, který doslova "vyluxoval" hlasy ostatních hodnotově podobných kandidátů. Problém nebyl, že by jich bylo více, ale naopak, že chyběl někdo, kdo by měl ještě větší šance, než Karel Schwarzenberg ve 2. kole oslovit 50+ %   voličů.   Například ve volbě chyběl Jan Švejnar nebo někdo podobný. Pak by to měl Miloš Zeman věřím mnohem těžší. 

Navíc kdo teď pozná, že třeba se máme soustředit za Jiřím Drahošem?  Pokud jste sledovali volby ve Francii, tak víte, že jasný favorit, Francois Fillon  byl několik měsíců před volbami odstaven skandálem. Nic takového nikomu nepřeji, ale může se sto bohužel stát. Sázet již teď  všechno "na jednu kartu" je obrovsky rizikové. Nebo Jan Fischer u nás .. myslelo se, že má "první volbu v kapse" , ale vůbec mu nevyšla kampaň, debaty, propadl.

Takže budu rád, když tam bude ještě člověk, kterému mohu 100% věřit a navíc jsem si naprosto jist, že kdyby hrozilo (dost nepravděpodobné, vzhledem k rozložení voličstva)  druhé kolo  Zeman-Robejšek například,  a cítil, že nemá dostatečnou podporu, tak by jistojistě odstoupil a doporučil volit rozumného kandidáta.

Navíc jak jsme psali, jde o kultivaci politické scény díky důvěryhodnému člověku z nové generace a doufám i naději do budoucna (nejen) v prezidentské volbě.