Přezkoumání ukončení kněžského působení Jiřího Veselého

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#88 Re: Re:

2016-04-26 15:45

#82: Ludvík Novotný - Re:  

 Ovšem se svým rozhodnutím ve věci JV se pan biskup svým vlastním způsobem na schůzce na Květnovou neděli vyrovnal hned na začátku. Zahájil s tím, že nemusí zdůvodňovat při zastavení činnosti JV nic. To je opět jen doklad do určité míry sociálně omezeného uvažování, okleštěného na formálně právní stránku. Na konci schůzky řekl, že mu schůzka jen potvrdila, že JV bylo nutné odvolat (proto jsem tuto petici nepodepsal, protože poslat ji biskupovi s daným přístupem k věci je házení hrachu na zeď).  

   Píšete, že je třeba se za nás za všechny, včetně hierarchů a představených, modlit. Jistě. Stačí to však? Nemáme se také třeba zamýšlet, jaké jsou systémové chyby naší organizace? K tomu si myslím, že by Ježíš nemlčel: jeho podstatnou součástí působení bylo otevřené pojmenovávání nepravostí v náboženském systému, do kterého sám patřil. Nekritizoval sice konkrétní osoby, spíše skupiny osob či "zavedené" jednání. Jak by se Ježíš vyjadřoval obecně k biskupům, kteří nejspíše nemají osobnostní charakteristiku vhodnou k tomu, být biskupem? Respektive k systému, který takové osobnosti na post biskupů dosazuje? 

   Tedy mě v naší církvi chybí, že nejsme schopni otevřeně hovořit o tom, že systém výběru biskupa v našem případě selhal. A logicky následuje otázka, co (kromě modlení, pochopitelně) dělat, když máme osobnostně nevhodného biskupa? Budeme desetiletí čekat, až půjde do důchodu? Ježíš takto nepostupoval. Sice přímo nebouřil lid proti náboženským vůdcům, ale nepravosti pojmenovával otevřeně (což určitý potenciál k bouření lidu mělo). Další otázkou je, jak se postavit ke kurii, která nevhodné biskupy jmenuje? 

  David Smyčka     

 

 

Odpovědi

Marie

#90 Re: Re: Re:

2016-04-26 15:51:11

#88: - Re: Re:  

 No vidíte, a já si třeba zase myslím, že modlitba má v tuto chvíli právě tu největší váhu a důležitost.


Nepřihlášený uživatel

#91 Re: Re: Re:

2016-04-26 17:11:10

#88: - Re: Re:  

 Pane Smyčko, nerozumím tomu, kde berete to sebevědomí být takhle kritický k něčemu, o čem nemáte úplné informace. Zní to velmi pyšně.

 


Nepřihlášený uživatel

#98 Re: Re: Re:

2016-04-26 21:39:41

#88: - Re: Re:  

 Chyby se mohou stát. Dokonce i unás v rodině se dějí. Řešíme je společně, snažíme se o pravdivost a pokoru. A zůstávají naší interní záležitostí. K čemu přispívá tato mediální "štvanice", nevím.