Petice na podporu ústavní stížnosti proti inkluzi

Quoted post

Karel

#71 Re: Re: Karel

2016-03-11 20:40

#14: Edita Bartošová - Re: Karel 

No, já se ptám jako otec mírně postiženého dítěte, který je rád, že jeho dítě může chodit do normální ZŠ (s individuálním studijním plánem) a proto obecně myšlenku inkluze plně podporuji. Nevím ale, jak se to konkrétně dotkne více postižených dětí. Předpokládám, že jste v tom vašem centrum spokojeni a řekli vám tam, že je kvůli inkluzi zruší a proto máte protestovat, chápu to dobře? 

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#72 Re: Re: Re: Karel

2016-03-11 22:12:28

#71: Karel - Re: Re: Karel 

Chápete to absolutně špatně.

V areálu jsou dvě na sobě organizačně nezávislé zařízení - "Centrum Kociánka" a "Základní a mateřská škola", každé s jiným zřizovatelem a jinou funkcí, které spolu velice dobře spolupracují.

Vlastní inkluze se týká dětí s LMP, které z titulu věci na ZŠ nejsou. Jsou tam autisti(což je jiná skupina dětí) a dále tělesně postižení, které mají LMP navíc. Těchto dětí se inkluze netýkají, protože jsou tělesně postižené.

Dále jsou na ZŠ děti zdravotně znevýhodněné a ty jsou jen dvě(bylo řečeno na setkání s ministriní). A těch se inkluze taky netýká, protože nemají LMP a tak není co inkluzovat. Pro ně je však výhodné být na této ZŠ, protože např. v jídleně vaří diety, v areálu jsou lékaři a rodičům to hodně usnadňuje život. 

Podle nějaké hodně staré vyhlášky, snad 4 roky, nepostižené děti v tomto zařízení nemají co dělat. Dříve např. do MŠ k tělesně postiženému vzali zdravého sourozence. Bohužel už pár let to nelze.

 

Jak souvisí vyhláška inkluze s tím, že zdravé děti nemohou být na této ZŠ nevím. Třeba to pravidlo platí dlouho, třeba to bude platit až od 1.9., na to by zřejmě odpověděli autorky petice.

 

Pokud se vám daří integrace, tak vám držím všechny palce, protože my máme hodně špatné zkušenosti s přístupem učitelů v běžné školce a dítě jsme museli dát pryč.