Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#7098 Lotyšsko vymyslelo, jak obejít kvóty EU na uprchlíky

2016-02-09 20:04

Jak splnit požadavky Evropské unie a současně se vyhnout přesídlení uprchlíků? Lotyšské úřady na to přišly. V zemi vytvořily takové podmínky, že v ní sotva nějací uprchlíci zůstanou, a to i kdyby si to velice přáli. Upozornila na to stanice BBC. Lotyšsko mělo podle unijních kvót přijmout 531 uprchlíků; dosud jich dorazilo šest.  

Proti přijetí běženců se v jednom průzkumu vyslovily skoro čtyři pětiny Lotyšů a za posledních šest měsíců se v Rize konalo šest demonstrací proti migrantům. Nová vláda zařadila negativní postoj k případnému zvýšení počtu uprchlíků přímo do svého programu.  

Pracovníci ministerstva vnitra se nejdříve vydali na jih Evropy, aby se pokusili stávající kvótě vyhovět a naplnit ji uchazeči o azyl, kteří splňují kritéria. Následně ale náměstkyně ministra vnitra Ilza Petersoneová-Godmanisová ohlásila, že se nenašel jediný zájemce. Problém prý tkví v tom, že většina uprchlíků míří tam, kde už má příbuzné, a to není případ Lotyšska ani jiných pobaltských států.  

Až před pár dny vyšlo najevo, že do Lotyšska přece jen dorazily dvě rodiny uprchlíků, z Eritreje a Sýrie, dohromady šest lidí. Protestovat vzápětí vyrazily tři stovky odpůrců. Podmínky nastavené tak, aby nenašli práci  

Experti se podle BBC domnívají, že tyto uprchlické rodiny v Lotyšsku dlouho nevydrží. Sociální dávky jsou totiž příliš skromné a stěží najdou práci, protože místní zákony vyžadují znalost státního jazyka.  

K ubytování v uprchlickém táboře dostanou 2,15 eura (asi 58 Kč) na den na stravu a další výdaje. Během tří až šesti měsíců v táboře se uprchlík může na státní náklady učit lotyšsky.  

To ovšem nemusí stačit. Znalost státního jazyka na minimální úrovni zákon žádá od zemědělských dělníků, pastevců, uklízeček a metařů. Od číšníků či kadeřnic vyžaduje už střední stupeň znalostí a ten nejvyšší musí splňovat manažeři. V případě neznalosti hrozí pokuta, a to i zaměstnavateli. I když se budou snažit, s dávkami nevyjdou  

Uprchlík pokračující ve studiu může doufat v podporu v nezaměstnanosti, ale tu vláda snížila na 139 eur měsíčně (3750 korun); ostatní členové rodiny mohou dostávat po 97 eurech (2620 korun). Za pronájem garsonky v Rize zaplatí nejméně 150 eur (4050 korun) a za bydlení další stovku (2700 korun). V Rize sice tak chudá rodina dostane dodatečný příspěvek, ale i tak bude mít velice nízký příjem.  

„Udělalo se vše pro to, aby (uprchlíci) odjeli pryč. Je jasné, že jde o neživotaschopný systém," řekl BBC poslanec a ochránce lidských práv Boris Cilevič.  

Nacionalisté si naopak snížení sociálních dávek pochvalují. „Teď žádný migrant do Lotyšska nebude chtít!" prohlásil poslanec Janis Dombrava.

Odpovědi

Martin Pospíšil
Brno

#7100 Re: Lotyšsko vymyslelo, jak obejít kvóty EU na uprchlíky

2016-02-09 21:11:49

#7098: - Lotyšsko vymyslelo, jak obejít kvóty EU na uprchlíky 

 Vidím to tak, že pokud člověk opravdu utíká před válkou a utrpením a snaží se zachránit si holý život, je politicky nebo nábožensky pronásledován a diskriminován, jsou i lotyšské podmínky pro takového člověka snesitelné a když se bude snažit, pracovat a učit se tak i v této zemi má šanci se integrovat a najít bezpečí a lepší budoucnost pro sebe i své děti. A o to tu přeci jde, tak je to správné. Takovýto systém by se měl zavést ve všech zemích Evropy a nejlépe by se tím proseli váleční uprchlíci od těch ekonomických.


Nepřihlášený uživatel

#7131 Re: Lotyšsko vymyslelo, jak obejít kvóty EU na uprchlíky

2016-02-13 13:31:52

#7098: - Lotyšsko vymyslelo, jak obejít kvóty EU na uprchlíky 

 Zajímavé, čím více na východ, tím rozumnější přístup k danému problému. Čím více na západ, tím pomatenější, hloupější a národu nebezpečnější postoje tamní vlády mají. Měli bychom si z nich vzít příklad. Stát musí prvně zabezpečit svoje lidi, až potom se může poohlížet po cizácích. Nepřipadne mi, že by měly země střední a východní Evropy peněz nazbyt, aby si mohly dovolit živit rozmazlené liné uprchlíky, kteří se umí jen množit a dělat bordel.

 


Nepřihlášený uživatel

#7175 Re: Lotyšsko vymyslelo, jak obejít kvóty EU na uprchlíky

2016-02-16 20:34:52

#7098: - Lotyšsko vymyslelo, jak obejít kvóty EU na uprchlíky 

  A já se ptám, kdy byli Lotyši, když se hlasovalo proti kvótám? Jediní my, Slováci, Maďaři a Rumuni jsme byli proti.